Verschil tussen student-zelfstandige, student-ondernemer & werkstudent

Verschil tussen student-zelfstandige, student-ondernemer en werkstudent
Inhoudstabel

Er bestaat veel verwarring tussen de verschillende termen die gebruikt worden voor studenten die willen ondernemen of werken naast hun studies. Bij Dexxter begrijpen we dat het niet altijd duidelijk is in welke mate de statuten student-zelfstandigen, student-ondernemers en werkstudenten elkaar onderscheiden of overlappen. Nochtans zijn er belangrijke verschillen die je best overweging neemt. Deze beslissingen hebben invloed op je studie, werk en financiële situatie. Laten we eens de verschillen tussen deze statuten in België bekijken.

Vergelijking van de statuten

Student-zelfstandige Student-ondernemerWerkstudent
Betekenis van het statuutSociaal statuut voor studenten die actief een zelfstandige activiteit uitvoerenErkenning door jouw onderwijsinstelling.
Kan in combinatie met statuut ‘student-zelfstandige’
Student in hoofdactiviteit die werkt
Oefen je momenteel een zelfstandige activiteit uit?JaJa of je hebt concrete ondernemingsplannenNee
Ingeschreven bij een sociaal verzekeringsfonds?JaJa of het moet nog gebeurenNee
Flexibiliteit tussen studies en werkGemiddeldHogerLager
Aantal werkuren per kalenderjaar600600600+
Sociale bijdrage2,71%2,71%13,07%
Recht op kinderbijslag*JaJaNee
VakantiegeldNeeNeeJa
*Zie voorwaarden van het Vlaams kinderbijslagfonds,

Het statuut student-zelfstandige

Het statuut student-zelfstandige verwijst naar het feit dat je naast je studies, een zelfstandige activiteit uitoefent en dat je aangesloten bent bij één van de 8 erkende sociaal verzekeringsfondsen, waaronder Acerta, Liantis of Xerius. Er zijn nog enkele voorwaarden verbonden aan dit statuut.

 • Je dient tussen de 18 en 25 jaar oud te zijn en bezig te zijn met een zelfstandige beroepsactiviteit. 
 • Als je begint, moet je voldoen aan alle vereisten om je zelfstandige activiteit legaal uit te oefenen.
 • Verder, ben je ingeschreven om regelmatig lessen te volgen aan een Belgische of buitenlandse onderwijsinstelling om een erkend diploma (inclusief attest, getuigschrift, creditbewijs of certificaat) te behalen. 
 • Ten slotte, ben je geregistreerd voor minstens 27 studiepunten of minstens 17 lesuren per week. 

Je mag maximaal €16.861,46 (inkomstenjaar 2024) verdienen met je zelfstandige activiteit. Als je deze grens overschrijdt dan bouw je dezelfde sociale rechten op als een zelfstandige in hoofdberoep en dat heeft een aantal gevolgen. Houd er rekening mee dat de definitieve vaststelling of je winst boven of onder de grens valt, pas plaatsvindt bij het indienen van de aangifte personenbelasting.

Tips template 29

Tip:

Totdat deze aangifte is ingediend, heb je de mogelijkheid om extra beroepsmatige uitgaven toe te voegen om zo je winst toch onder de grens te brengen.

Behaal je als student-zelfstandige toch een winst die hoger ligt dan €16.861,46 (2024), dan moet je rekening houden met volgende zaken:

Verlies van fiscaal voordeel als student-zelfstandige

Als student-zelfstandige profiteer je van een vrijstelling op een aanzienlijk deel van je winst, waarvoor je geen sociale bijdragen hoeft te betalen. Maar deze vrijstelling is alleen van toepassing op het statuut van student-zelfstandige.

Verlies van het Groeipakket (kindergeld) voor ouders

Op basis van €16.861,46 winst op jaarbasis gaat jouw sociaal verzekeringsfonds je automatisch omzetten van student-zelfstandige naar zelfstandige in hoofdberoep.
Bijgevolg verliezen je ouders ook hun recht op het Groeipakket, want per definitie ben je als zelfstandige in hoofdberoep al aan het werken, ook al studeer je op dat moment eigenlijk nog. Bekijk hier wat je best doet als je toch over de winstgrens zit.

De voor-en nadelen als student-zelfstandige

VoordelenNadelen
Verminderde sociale bijdragenVoorwaarden voor studentenstatus
FlexibiliteitTijdsdruk
Gunstig belastingtariefBeperkte sociale voordelen
PraktijkervaringFinanciële onzekerheid
OndernemerschapsondersteuningJuridische verplichtingen

Student-ondernemer

Het statuut student-ondernemer is een statuut dat door onderwijsinstellingen wordt aangeboden. Veel onderwijsinstellingen bieden studenten via dit specifieke statuut ‘student-ondernemer’ bepaalde faciliteiten aan, zoals het verzetten van examens of stages, onder bepaalde voorwaarden.

Deze studenten zijn ofwel al ondernemers, of ze zijn bezig met het uitwerken van hun ideeën en overwegen mogelijk ondernemerschap. Het instellingseigen ‘statuut’ bestaat uit faciliteiten en heeft geen directe juridische gevolgen. Ondernemende studenten kunnen zo hun studieverplichtingen beter afstemmen op hun zelfstandige activiteiten. Als je al student-zelfstandige bent (of wilt worden) en deze zelfstandige activiteit botst soms met je lessen-en/of examenrooster, dan kan je best dit statuut aanvragen.

De aard en omvang van de ondersteuning die beschikbaar is en de voorwaarden waaraan moet worden voldaan, is sterk variërend van de ene instelling tot de andere. Het is belangrijk voor studenten om de specifieke voorwaarden en beperkingen van hun instelling te begrijpen om realistische verwachtingen te hebben.

Werkstudent

Een werkstudent is iemand die werkt en dit combineert met studeren als hoofdactiviteit. Het statuut ‘werkstudent’ wordt vaak gebruikt voor studenten die gedurende een kalenderjaar meer dan 600 uur werk verrichten. Indien je aan specifieke voorwaarden voldoet, kan je gebruikmaken van studiefaciliteiten om werk en studie efficiënter te combineren. Vanaf het 601ste uur betaal je normale sociale bijdragen. Hierdoor kan je niet langer werken met een studentencontract en verlies je het voordeel van lagere sociale bijdragen.

Tip:

Een overzicht van het verschil tussen student en werkstudent:

 • Maximaal 600 uren gewerkt = student = solidariteitsbijdrage van 2,71%
 • Meer dan 600 uren gewerkt = werkstudent =sociale bijdrage van 13,07%

Werkstudent en kindergeld

Tussen de leeftijd van 18 en 25 jaar kan een werkstudent blijven werken en tegelijkertijd het Groeipakket behouden. De voorwaarden voor een werkstudent:

 • Jaarlijks maximaal 600 uur werken met een studentenovereenkomst (met verminderde sociale bijdragen).
 • Maandelijks maximaal 80 uur werken met een andere arbeidsovereenkomst (met normale sociale bijdragen).
 • Als zelfstandige werken, maar niet in hoofdberoep.
 • Deelnemen aan een bezoldigde stageovereenkomst.
 • Werken binnen een systeem van alternerend leren en werken.
 • Geen sociale uitkering ontvangen, hoewel een leefloon of een vergoeding voor vrijwilligerswerk wel toegestaan zijn.

De voor -en nadelen als werkstudent

VoordelenNadelen
Financiële onafhankelijkheidTijdsdruk en werk/privé balans
Praktijkervaring opdoenLanger studeren door werk en studeren te combineren
Netwerk opbouwenVerhoogde sociale bijdragen als je meer dan 600 uren per kalenderjaar werkt

Welke weg kies jij?

Dexxter staat klaar om je te ondersteunen, als je interesse hebt om een eenmanszaak op te starten. Ben je momenteel een student of werkstudent die in de wondere wereld van het ondernemen wilt stappen? Bekijk dan zeker het complete 10-stappenplan zodat je goed voorbereid kunt starten aan jouw onderneming!

Welke weg je ook inslaat, Dexxter is er om je te helpen navigeren en te gedijen in zowel je academische als professionele reis. Probeer onze gratis proefperiode en ontdek hoe we samen je ambities kunnen verwezenlijken!

Tips template 27

Wil je meer weten over het statuut “student-zelfstandige”?

Volg dan nu onze snelcursus speciaal voor student-zelfstandigen!

Veelgestelde vragen

Wat zijn de verplichtingen tijdens het academiejaar?

Om in aanmerking te komen voor het statuut van student-zelfstandige, dien je deel te nemen aan examens voor minimaal 27 studiepunten. Het behalen van deze examens is niet verplicht; deelname alleen volstaat. In gevallen van overmacht, zoals ziekte, een ongeval, of het overlijden van een naaste, waarbij je niet in staat was om deel te nemen aan examens voor ten minste 27 studiepunten, dien je het bewijs van deze bijzondere omstandigheden te overleggen aan je sociaal verzekeringsfonds.

Hoeveel mag een student-zelfstandige verdienen in 2024

Er zijn drie belangrijke grenzen waarmee je rekening moet houden: 

Netto Belastbaar JaarinkomenDefinitieve Sociale Bijdrage
Minder dan €8.430,73Vrijgesteld van bijdrage
Tussen €8.430,73 en €16.861,46Sociale bijdragen van 20,50% (enkel op de winst boven het €€8.430,73)
€16.861,46 of meerMinimum bijdrage van €890,51 per kwartaal.
Je verliest het statuut van student-zelfstandige en je betaalt dezelfde bijdrage als een zelfstandige in hoofdberoep (20,5%).
Kijk hier wat je best doet als je boven het netto belastbaar jaarinkomen van €16.861,46 zit.

Ben ik fiscaal ten laste als student-zelfstandige?

Studenten worden fiscaal beschouwd als ten laste van hun ouder(s) als ze op 1 januari van het aanslagjaar deel uitmaken van het gezin van hun ouder(s) en zelf slechts over beperkte bestaansmiddelen beschikken. Voor elk kind dat fiscaal ten laste is, wordt de belastingvrije som van de ouder(s) verhoogd, wat resulteert in lagere belastingverplichtingen voor de ouder(s). Je bent niet meer fiscaal ten laste wanneer je nettobestaansmiddelen de grenswaarde van €7290 overschrijden. Wil je weten of je nog ten laste bent? Bereken dan hier jouw nettobestaansmiddelen

Behoud je het recht op kinderbijslag/groeipakket als student-zelfstandige?

In Vlaanderen behoudt je het recht op het Groeipakket als je voldoet aan de voorwaarden van het statuut ‘student-zelfstandige’. Behalve als je verhoogde sociale bijdrage betaalt, zoals een zelfstandige in hoofdberoep, omdat je winst hoger ligt dan €16.861,46. In dat geval verlies je het recht op het Groeipakket.

Als je in Brussel of Wallonië geldt dezelfde regelgeving, met als uitzondering dat je niet meer dan 240 uur per kwartaal mag werken. Vergeet ook niet dat je naast je zelfstandige activiteit ook als jobstudent mag werken. Hier is het wel belangrijk om niet meer dan 600 uren per kalenderjaar te werken, om zo het recht op het Groeipakket te behouden.

Bouw je sociale rechten op met het statuut ‘student-zelfstandige’?

Als student-zelfstandige open je geen of slechts beperkte rechten op het gebied van arbeidsongeschiktheids-, invaliditeits- en moederschapsverzekeringen, pensioenen, enzovoort, indien je geen of verminderde sociale bijdragen betaalt. Je behoudt wel het recht op terugbetaling van medische verzorging als persoon ten laste van je ouders.

Je bouwt dezelfde sociale ‘rechten’ op als een zelfstandige in hoofdberoep als je dezelfde sociale ‘bijdragen’ betaalt als een zelfstandige in hoofdberoep. Door te berekenen hoeveel sociale bijdragen je best betaald als student-zelfstandige, kom je nooit voor verrassingen te staan.

Wat is het verschil tussen studentenjob en werkstudent?

Als jobstudent heb je een maximale limiet van 600 uren per kalenderjaar voor werk. Er geldt echter geen beperking voor werkstudenten. Als je als jobstudent meer dan 600 uren per kalenderjaar wilt werken, heb je de mogelijkheid om vanaf het 601e uur te werken als werkstudent aan een verhoogde sociale bijdrage van 13,07%.

Hoeveel mag je als werkstudent verdienen?

In 2024 mag een werkstudent onbeperkt bijverdienen zonder zijn of haar kinderbijslag te verliezen. Er is geen specifieke inkomensgrens die invloed heeft op het recht op het Groeipakket of andere sociale voordelen. Eenmaal je meer dan 600 uur per kalenderjaar werkt, verlies je wel het recht op kindergeld en verlaagde sociale bijdragen. 

Verder, ben je niet meer fiscaal ten laste wanneer je nettobestaansmiddelen de grenswaarde van €7290 overschrijden. Als je deze zaken in rekening brengt, dan mag je zoveel verdienen als je wil. 

Artikel delen

Artikel delen

Begrijpbaar en betaalbaar zélf boekhouden

Zelf boekhouden hoeft niet moeilijk te zijn. Op voorwaarde dat je alle tools aangereikt krijgt. Met Dexxter krijg je alles in 1 platform.

Begrijpbaar en betaalbaar zélf boekhouden

Zelf boekhouden hoeft niet moeilijk te zijn. Op voorwaarde dat je alle tools aangereikt krijgt. Met Dexxter krijg je alles in 1 platform.

Pijl 1 - geel