Werken als freelancer is booming in België! Of je nu een 3D-animator, een filmmaker of een consultant bent, er zijn verschillende manieren om als freelancer te werken. Maar welke status past het beste bij jou: het zelfstandige statuut of werknemersstatuut via payrolling? In dit artikel helpen we jou bij het maken van de juiste keuze. 💼
Freelancer op zelfstandige basis 🔎
Als zelfstandige freelancer regel je alles zelf, zonder tussenkomst van een payrollbedrijf. Je bent verantwoordelijk voor je eigen administratie, facturatie en belastingen. Je factureert je klanten direct en draagt zelf zorg voor je sociale zekerheidsbijdragen.
Hoe werkt freelancen met een werknemersstatuut? 🤷♂️
Je werkt als freelancer met een werknemersstatuut via payrolling, waarbij je op uitzendbasis opdrachten uitvoert voor een eindklant. Een payroll bedrijf is jouw werkgever tijdens deze opdrachten. Je bent dan officieel in dienst bij het payrollbedrijf, maar je voert taken uit voor een andere organisatie.
Tip:
Bekijk zeker ons artikel over de voor-en nadelen van een payrolling voor freelancers, studenten en artiesten!
Factoren om te overwegen
1. Jobvolume 📈
Als je nog niet veel opdrachten hebt of niet langdurig aan een opdracht wilt vastzitten, is een werknemersstatuut via payrolling een eenvoudige optie zonder opstartkosten. Je moet je dan inschrijven als uitzendkracht, gegevens invullen en je kunt aan de slag. Maar werk je dat je meerdere keren wordt gevraagd door verschillende klanten, dan overweeg je best een zelfstandig statuut.
2. Administratieve belasting 🧾
Bij payrolling geniet je in de eerste plaats van gebruiksgemak. Voor jou blijft administratie beperkt tot een minimum. Je voert je opdrachten in het online systeem in, voert ze uit zoals gepland en dat is het. Aan het einde van het jaar zijn al je fiscale gegevens keurig ingevuld voor je belastingaangifte. 📚
Freelancers met een zelfstandig statuut zijn zelf verantwoordelijk voor hun boekhouding. Via een handig boekhoudplatform zoals Dexxter, staan jouw belastingaangiftes automatisch voor je klaar op basis van je inkomsten en uitgaven. Betaal je liever elke transactie een kost via een payroll bedrijf of werk je liever met maandelijkse of jaarlijkse prijzen voor een boekhoudplatform?
3. Gemoedsrust 💆
Via een payroll bedrijf geniet je de sociale bescherming van een werknemersstatuut zoals verlof, pensioen, minimumloon, ziekteverzekering of bescherming op werktijden.
Met een zelfstandig statuut loopt het iets anders, maar wordt je zeker niet aan je lot overgelaten. Bekijk hier de verschillen tussen de statuten.
4. Vrijheid in verloning 🗽
Als zelfstandige heb je een grotere vrijheid in de prijsonderhandeling, de facturen & offertes en de indeling van je werkuren. Je kiest zelf wanneer, waar en hoe je werkt! Langs de andere kant, geniet je niet van dezelfde sociale bescherming als payroll-freelancers. 💰
Conclusie
Het is geen kwestie van zwart of wit. De commerciële vrijheid van zelfstandig zijn kan doorslaggevend zijn, maar voor anderen is de sociale bescherming en het gemak van een werknemersstatuut via payrolling belangrijker.
Of je nu gaat voor het zelfstandig statuut of payrolling, hangt af van jouw specifieke situatie en voorkeuren. Beide opties hebben hun eigen voordelen en nadelen, dus ga voor wat het beste past bij jouw behoeften als freelancer. 💪
Freelancen met een zelfstandig statuut?
Bekijk ons blogartikel over hoe je freelancer wordt met een zelfstandig statuut!