Freelance tarief berekenen in 4 stappen

Freelance tarief berekenen, een uitgebreide gids
Inhoudstabel

Stap 1: Je persoonlijke financiële doelen bepalen

Voordat je aan de slag gaat met het berekenen van je freelance tarief, is het cruciaal om eerst na te denken over je persoonlijke financiële doelstellingen. Hoeveel wil je netto verdienen op jaarbasis? Deze vraag vormt de basis voor al je verdere berekeningen.

Het is belangrijk om een realistisch maar tegelijkertijd ambitieus netto-inkomen voor ogen te houden. Denk aan een bedrag dat niet alleen al je kosten dekt, maar je ook in staat stelt om comfortabel en zorgeloos te leven. Vergeet niet dat je als freelancer zelf verantwoordelijk bent voor je sociale bijdragen en belastingen. ?

Een goede vuistregel is om ervan uit te gaan dat ongeveer de helft van je bruto-inkomsten zal opgaan aan sociale bijdragen en personenbelasting. Dit percentage kan variëren afhankelijk van je persoonlijke situatie, zoals je burgerlijke staat, het aantal kinderen ten laste en eventuele fiscale aftrekposten.

18

Tip

Ben je nog niet actief als freelancer, maar ben je van plan om erin te vliegen?

Ontdek in dit artikel hoe je een freelancer kan worden!

Stap 2: Reken al je kosten mee als freelancer ?

Als freelancer ben je een echte ondernemer en draag je dus ook de volledige verantwoordelijkheid voor al je bedrijfskosten. Het is cruciaal om een grondige analyse te maken van alle uitgaven die gepaard gaan met je freelance activiteiten. ?

Denk aan kosten voor:

  • Kantoorruimte of werkplek thuis
  • Computerapparatuur en software
  • Gsm en internetabonnement
  • Vervoersmiddelen en brandstof
  • Boekhouding en administratie
  • Verzekeringen (beroepsaansprakelijkheid, arbeidsongevallen, enz.)
  • Marketing en reclame
  • Opleidingen en bijscholing
  • Lidmaatschappen en abonnementen

4

Vergeet de onverwachte kosten niet!

Onverwachte kosten, zoals reparaties of vervangingen van apparatuur mag je niet vergeten.

Het is verstandig om een buffer aan te leggen voor dergelijke onvoorziene uitgaven.

Stap 3: Bepaal je beschikbare werkuren ?️

Als freelancer ben je je eigen baas, maar dat betekent niet dat je onbeperkt kunt werken. Het is belangrijk om een realistisch beeld te hebben van het aantal uren dat je effectief aan het werk zult zijn.

Begin met het bepalen van het aantal weken per jaar dat je actief zult zijn als freelancer. Hou hierbij rekening met verlofperiodes, feestdagen en eventuele rustperiodes. Vervolgens schat je in hoeveel uur je gemiddeld per week zult werken. ?

Vergeet niet dat je als freelancer ook tijd moet reserveren voor niet-factureerbare taken zoals administratie, marketing, opleiding en bijscholing. Een vuistregel is om ongeveer 20-30% van je totale werktijd op te nemen voor dergelijke taken. ?

Stap 4: Bereken je uurtarief als freelancer

Nu je je netto-inkomensdoel, kosten en beschikbare werkuren hebt bepaald, kan je overgaan tot de berekening van je uurtarief. Dit is de formule:

(Gewenst netto-inkomen + totale kosten) / aantal werkuren per jaar = uurtarief

Laten we enkele voorbeelden geven:

Gewenst netto-inkomen€36.000 per jaar€25.000 per jaar
Totale kosten€18.000 per jaar€10.000 per jaar
Aantal werkuren per jaar1.600 uren (40 uren per week x 40 weken)800 uren (20 uren per week x 40 weken)
Uurtarief(€36.000 + €18.000) / 1.600 uren = €33,75(€25.000 + €10.000) /
800 uren = €43,75

Het is sterk aan te raden om deze berekening samen met een professionele boekhouder of accountant te maken. Zij kunnen je helpen om alle kosten correct in te schatten en eventuele fiscale voordelen mee te nemen in de berekening.

10

Factoren die je freelance tarief kunnen beïnvloeden

Benieuwd naar welke factoren een invloed hebben op jouw dagtarief? Bekijk het hier!

Conclusie

Het bepalen van een winstgevend freelance tarief is een belangrijk aspect van je freelance activiteiten. Het is essentieel om je persoonlijke financiële doelen, kosten en beschikbare werkuren in overweging te nemen bij het berekenen van je tarief.

Dexxter voor Belgische eenmanszaken ?

Stuur jouw facturen in slechts enkele seconden door naar jouw klanten via het all-in-one boekhoudplatform voor eenmanszaken! Probeer het nu 30 dagen uit via onze gratis proefperiode!!

Artikel delen

Artikel delen

Begrijpbaar en betaalbaar zélf boekhouden

Zelf boekhouden hoeft niet moeilijk te zijn. Op voorwaarde dat je alle tools aangereikt krijgt. Met Dexxter krijg je alles in 1 platform.

Begrijpbaar en betaalbaar zélf boekhouden

Zelf boekhouden hoeft niet moeilijk te zijn. Op voorwaarde dat je alle tools aangereikt krijgt. Met Dexxter krijg je alles in 1 platform.

Pijl 1 - geel