Een lijst van aftrekbare beroepskosten voor je boekhouding?

Een lijst van aftrekbare beroepskosten voor je boekhouding
Inhoudstabel

Laat ons beginnen met een eenvoudige formule, namelijk:

Omzet – aftrekbare kosten = winst voor je boekhouding!


Op die winst, betaal je als ondernemer belastingen. Dus hoe minder winst, hoe minder belastingen. Daarom stop je best al je kosten die te maken hebben met je zelfstandige activiteit, in je boekhouding. Zowel startende ondernemers als ondernemers met jaren ervaring twijfelen af en toe of een bepaalde kost nu wel of niet in hun boekhouding mag.

Zaken zoals bureaumateriaal of handelsgoederen (goederen die je doorverkoopt), zijn evident als beroepsmatige kosten. Die kosten heb je volledig gemaakt in functie van je onderneming. Wanneer je zaken aankoopt die je ook privé gebruikt, is het vaak minder evident om te bepalen of ze in je boekhouding mogen en voor hoeveel procent.

Enkele voorbeelden van kosten voor je boekhouding

Daarom maakten we een lijstje van zaken die je vaak nodig hebt als ondernemer, ondanks dat ze vaak niet rechtstreeks iets met je zelfstandige activiteit te maken hebben.

We merken dat ze net daarom ook al te vaak worden vergeten, wat jammer is want je mag ze wel degelijk (voor een stuk) in de boekhouding van je eenmanszaak mag stoppen.  

De wagen

De aankoop van een wagen, onderhoudskosten, verzekeringen, brandstofkosten,
de jaarlijkse verkeersbelasting & de eenmalige belasting in verkeerstelling. Opgelet, hier speelt het percentage beroepsmatig gebruik.

De woning

Elektriciteit, gas, internet, water, (brand)verzekering, onroerende voorheffing (het kadastraal inkomen), onderhoudswerken, etc.

Opgelet, want ook hier speelt het percentage beroepsmatig gebruik. De inschatting van het beroepsmatig percentage van deze kosten kan je bijvoorbeeld maken door de vierkante meters van beroepsmatige ruimtes te vergelijken met de totale bewoonbare oppervlakte van je woning. Het percentage dat je hier uitkomt, kan dienen als percentage beroepsmatig gebruik voor je woningkosten.

Als je daarentegen werken laat uitvoeren die specifiek betrekking hebben op een 100% beroepsmatige ruimte, dan mag je uiteraard gaan voor een percentage beroepsmatig gebruik van 100%.

Boeken, opleidingen en lidgelden

Alle kosten met betrekking tot boeken & opleidingen in functie van je zelfstandige activiteit, maar evengoed bijvoorbeeld lidgeld van verenigingen, zolang het maar in de context van je zelfstandige activiteit is.

Gsm & laptop

De aankoop van een gsm en laptop, maar denk zeker ook aan je gsm-abonnement en bepaalde softwarekosten voor je laptop.

Restaurantkosten

Ben je gaan eten met een (potentiële) klant, een leverancier of een andere zakelijke relatie? Van zodra je de professionele meerwaarde van je restaurantbezoek kan aantonen, heeft een restaurantbezoek een plaats in de boekhouding. Weet dat het aantonen van de professionele meerwaarde geen exacte wetenschap is, maar eerder de context die je eraan meegeeft.

Om een hardnekkige mythe voor eens en voor altijd de wereld uit de helpen: ook restaurantkosten tijdens het weekend kunnen in je boekhouding! Zolang je de professionele drijfveer maar kan aantonen. Je kan bijvoorbeeld een kleine mededeling toevoegen wanneer je de kost in Dexxter ingeeft, zo weet je later bij eventuele controle nog met wie je bent gaan eten en waarom.

Bankkosten

Als ondernemer heb je een bankrekening, of je nu hebt gekozen voor een aparte (professionele) bankrekening of niet. Bij heel wat banken gaat je bankrekening ook een maandelijkse of jaarlijkse kostprijs hebben, die kostprijs heeft ook een plaatsje in je boekhouding. Je krijgt er geen factuur van, maar via een uittreksel van je bankrekening kan je deze kost ook inboeken.

Inrichtingskosten

Je professionele ruimtes moeten ook een zeker sfeer en gezelligheid uitstralen voor je klanten en leveranciers. Bijvoorbeeld wat (sfeer)verlichting, een bloemstuk, ..

Het mag duidelijk zijn dat je als ondernemer heel wat kosten kan inbrengen in je boekhouding, maar blijf altijd eerlijk en correct bij het inschatten van je kosten!

Uiteraard is deze lijst nooit helemaal af. Als jullie nog aanvullingen hebben op bovenstaand lijstje, laat het ons gerust weten via info@dexxter.be.

Hoe uitgebreider de lijst, hoe meer ondernemers optimaal gebruik maken van alle mogelijke kosten!

Ben je nog niet gestart als ondernemer en heb je zin om er in te vliegen?

Nadenken over je omzet, kosten, winst .. Het kan zin geven om er in te vliegen als ondernemer!

Via een erkende ondernemingslokketten kan je in een-twee-drie aan de slag gaan met een eenmanszaak. Je kan hiervoor beroep doen op Acerta, Liantis, Xerius ..

Artikel delen

Artikel delen

Eenvoudig ingeven en beheren van je uitgaven

Optimaliseer je boekhouding en vergeet geen enkele uitgave. Foto’s van bonnetjes kan je zelfs inscannen via onze app.

Uitgaven beheren was nog nooit zo eenvoudig

Dexxter zorgt mee voor het goede beheer van je zaak. Zo sporen we automatisch foutjes op en geeft het platform automatisch advies. 

Pijl 1 - geel