Eenmanszaak: alles wat je moet weten

Eenmanszaak: alles wat je moet weten
Inhoudstabel

Wat is een eenmanszaak?

Een eenmanszaak is een ‘ondernemingsvorm’. Je hebt 2 categorieën ondernemingsvormen: eenmanszaken en vennootschappen.

Binnen de vennootschappen heb je er nog een heleboel, misschien heb je al gehoord van de besloten vennootschap, de vennootschap onder firma of de naamloze vennootschap?

De meeste ondernemers starten met de ondernemingsvorm ‘eenmanszaak’.

Wat is het verschil tussen een eenmanszaak een een vennootschap?

Een eenmanszaak is een pak eenvoudiger, maar zorgt voor minder juridische bescherming. Een vennootschap is complexer en duurder om te starten. Maar heeft dan weer andere voordelen, zoals de beperkte financiële aansprakelijkheid.

Hier vind je een uitgebreid artikel om je de verschillen tussen eenmanszaak en vennootschap uit te leggen.

Tips template 19

Wist je dat?

Een eenmanszaak starten kost €105,5

Welke soorten statuten zijn er als eenmanszaak?

Nadat je je ondernemingsvormen hebt gekozen, heb je nog drie sociale statuten. Dat zijn: zelfstandige in hoofdberoep, zelfstandige in bijberoep en student-zelfstandige.

  • Student-zelfstandige: je bent maximum 25 jaar en je studeert nog
  • Zelfstandige in bijberoep: je werkt minstens halftijds in loondienst
  • Zelfstandige in hoofdberoep

Welke belastingen betaal je in een eenmanszaak?

Sociale bijdragen

Als zelfstandige ben je wettelijk verplicht je aan te sluiten bij een sociaal verzekeringsfonds zoals Acerta, Liantis of Xerius. Je betaalt je sociale bijdragen dan elk kwartaal aan hen. Zij storten de bijdragen door naar de overheid. Een uitgebreidere uitleg van wat sociale bijdragen inhouden vind je hier.

Personenbelasting

Bij een eenmanszaak wordt de winst automatisch gezien als jouw inkomen, omdat een eenmanszaak geen aparte rechtspersoonlijkheid is. Dat betekent ook dat je geen winstbelasting moet betalen, maar wel inkomensbelasting, personenbelasting dus.

Iedereen dient jaarlijks hun inkomsten te delen met de fiscus, zodat deze kan bepalen hoeveel belastingen je de staat verschuldigd bent. Lees alles over personenbelasting in dit artikel.

Gemeente & provinciebelasting

Bovenop de hierboven vermelde belastingen zijn er ook nog de zogenaamde aanvullende belastingen. Wij leggen graag gemeente- en provinciebelasting nog eens grondig uit in volgend artikel. Op deze manier ben je zeker dat je niet verrast wordt!

Tips template 27

Tip:

Start niet op 1 januari maar op 2 januari om deze belasting een jaar te vermijden

Btw

Btw, of belasting op toegevoegde waarde, is een belasting die enkel impact heeft op de eindgebruiker. Afhankelijk van je statuut moet je mogelijks elk jaar een btw-aangifte indienen. Lees hier alles over btw, of hier over hoe je als zelfstandige je btw-aangifte indient.

Of jij dan ook effectief btw moet betalen, dat hangt van je statuut af. Hier vind je alvast een overzichtje over de verschillende statuten en waar ze verschillen.

De boekhouding bij een eenmanszaak

Het goede nieuws is dat een eenmanszaak een vereenvoudigde boekhouding mag doen. Dit maakt het heel wat simpeler, waardoor je helemaal geen schrik moet hebben van je boekhouding. Je kunt het zelfs helemaal zelf doen!

Tips template 10

Tip:

Behaal je certificaat boekhouden via deze gratis boekhoudcursus

Ben je klaar om te ondernemen, maar schrikt de boekhouding of prijs van een boekhouder je nog af? Kijk dan zeker eens naar onze artikels over boekhouders en zelf je eigen boekhouding doen. 

Met hoeveel personen mag je een eenmanszaak oprichten?

Het staat eigenlijk al in het woord, een eenmanszaak wordt opgericht door één man. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, kun je wel personeel in dienst nemen.

Wil je toch met 2 ondernemen, dan kan het misschien interessant zijn om een VOF op te richten of elk een eenmanszaak te starten en aan elkaar te factureren.

Hoe richt ik een eenmanszaak op in de praktijk?

Ben je volledig klaar om je eigen zaak op te starten? Dan moet je naar een erkend ondernemingsloket gaan om je ondernemingsnummer aan te vragen. Enkele ondernemingsloketten zijn Acerta, Liantis en Xerius.

Kijk zeker eens naar ons stappenplan om een eenmanszaak op te richten! Hier gidsen we je stap voor stap door je opstart.

Artikel delen

Artikel delen

Begrijpbaar en betaalbaar zélf boekhouden

Zelf boekhouden hoeft niet moeilijk te zijn. Op voorwaarde dat je alle tools aangereikt krijgt. Met Dexxter krijg je alles in 1 platform.

Hét boekhoudplatform voor Belgische eenmanszaken

Alles wat je nodig hebt om als eenmanszaak je boekhouding zelf te doen binnen handbereik. Geen boekhouder nodig dus, maar het kan ook met boekhouder.

Pijl 1 - geel