Eenmanszaak: alles wat je moet weten

Eenmanszaak alles wat je moet weten
Inhoudstabel

Eenmanszaak of vennootschap

Een van de eerste zaken die je moet beslissen wanneer je een eigen zaak opstart is je ondernemingsvorm. Een eenmanszaak is een pak eenvoudiger, maar zorgt voor minder juridische bescherming. Een vennootschap is dan weer complexer en duur om op te doeken. Hier vind je een uitgebreid artikel om je de verschillen tussen eenmanszaak en vennootschap uit te leggen.

Welke soorten statuten zijn er als eenmanszaak

Naast ondernemingsvormen zijn er ook nog verschillende statuten. Zo heb je zelfstandige in hoofdberoep, zelfstandige in bijberoep en student-zelfstandige. Voor die twee laatsten hebben we zelfs een gedetailleerder artikel.

Je belastingen als eenmanszaak

Sociale bijdragen

Als zelfstandige ben je wettelijk verplicht je aan te sluiten bij een sociaal verzekeringsfonds. Je betaalt je sociale bijdragen dan elk kwartaal aan hen en zij storten de bijdragen door naar de overheid. Een uitgebreidere uitleg van wat sociale bijdragen inhouden vind je hier.

Personenbelasting

Iedereen dient jaarlijks zijn/haar inkomsten te delen met de fiscus, zodat deze kan bepalen hoeveel belastingen je de staat verschuldigd bent. Lees alles over personenbelasting in dit artikel.

Gemeente & provinciebelasting

Bovenop de hierboven vermelde belastingen zijn er ook nog de zogenaamde aanvullende belastingen. Wij leggen graag gemeente- en provinciebelasting nog eens grondig uit in volgend artikel. Op deze manier ben je zeker dat je niet verrast wordt!

Btw

Btw, of belasting op toegevoegde waarde, is een belasting die enkel impact heeft op de eindgebruiker. Afhankelijk van je statuut moet je mogelijks elk jaar een btw-aangifte indienen. Lees hier alles over btw, of hier over hoe je als zelfstandige je btw-aangifte indient.

Welk btw statuut als zelfstandige in bijberoep

Of jij dan ook effectief btw moet betalen, dat hangt van je statuut af. Hier vind je alvast een overzichtje over de verschillende statuten en waar ze verschillen.

Zo richt je een eenmanszaak op

Ben je volledig klaar om je eigen zaak op te starten? Kijk dan zeker eens naar ons stappenplan om een eenmanszaak op te richten! Hier gidsen we je stap voor stap door je opstart.

Heb je een boekhouder nodig als eenmanszaak?

Ben je klaar om te ondernemen, maar schrikt de boekhouding of prijs van een boekhouder je nog af? Kijk dan zeker eens naar onze artikels over boekhouders en zelf je eigen boekhouding doen. 

Artikel delen

Artikel delen

Begrijpbaar en betaalbaar zélf boekhouden

Zelf boekhouden hoeft niet moeilijk te zijn. Op voorwaarde dat je alle tools aangereikt krijgt. Met Dexxter krijg je alles in 1 platform.

Hét boekhoudplatform voor Belgische eenmanszaken

Alles wat je nodig hebt om als eenmanszaak je boekhouding zelf te doen binnen handbereik. Geen boekhouder nodig dus, maar het kan ook met boekhouder.

Pijl 1 - geel