Alles wat je moet weten over personenbelasting als zelfstandige

Alles wat je moet weten over personenbelasting als zelfstandige
Inhoudstabel

Wat is personenbelasting? ?

Iedere volwassen Belg wordt via de personenbelasting jaarlijks belast op zijn/haar wereldwijde jaarinkomen. 

Hiervoor dien je jaarlijks je inkomsten te delen met de fiscus, zodat deze kan bepalen hoeveel belastingen je de staat verschuldigd bent. Dit doe je via de belastingaangifte.

Heb je een eenmanszaak (bijberoep, hoofdberoep of student-zelfstandige), dan worden ook de inkomsten van je zaak gezien als persoonlijke inkomsten. Je betaalt dan ook personenbelasting op de som van je inkomen als werknemer en de winst van je zaak.

Aangifte personenbelasting ?

Tax-On-Web (bereikbaar via MyMinfin) is de eenvoudigste manier om je belastingaangifte te doen. Zowel online als op papier, zal je aangifte bestaan uit Deel 1 dat verplicht is voor iedereen en Deel 2 dat je enkel dient in te vullen als je een eenmanszaak hebt. 

Soms ontvang je via mail of brief een voorstel van vereenvoudigde aangifte. Als je een zelfstandige activiteit uitoefent zal het voorstel van vereenvoudigde aangifte nooit correct zijn en dien je dus nog steeds de gegevens van je zelfstandige activiteit in te vullen..  

Berekening personenbelasting ?

Als zelfstandige met eenmanszaak (in bijberoep of als student-zelfstandige) worden voor de berekening van de personenbelastingen je inkomsten als werknemer gewoon opgeteld bij de winst van je zaak. Je wordt dus belast op de som van beide.

Voor de personenbelastingen werkt België met een progressief systeem. Dit betekent dat je op elke hogere belastingschijf zwaarder wordt belast dan op de voorgaande. Hieronder vind je een overzicht van alle belastingschijven voor de inkomsten van 2024 (aanslagjaar 2025):

Inkomstenschijf% belasting
Van € 0 tot € 15.82025%
Van € 15.820 tot € 27.92040%
Van € 27.920 tot € 48.32045%
Van € 48.320 tot …50%

Naast deze belastingschijven is er ook een belastingvrije som waar elke Belg ieder jaar recht op heeft. Op dit bedrag betaal je geen belastingen. Voor het inkomstenjaar van 2024 (aanslagjaar 2025) is dit bedrag €10.570.

De eerste belastingschijf begint dus eigenlijk pas vanaf €10.570 en loopt dan van €10.570 tot €15.820. Deze belastingvrije som kan nog verhoogd worden afhankelijk van je persoonlijke situatie (kinderen ten laste bijvoorbeeld).

Voorafbetaling personenbelasting

De voorafbetaling op de personenbelasting roept vaak veel vragen op.

Het idee is redelijk eenvoudig. Om te vermijden dat de overheid pas op het einde van het jaar inkomsten ontvangt, kan je een deel van je belastingen op voorhand betalen. 

Als werknemer zal dit vanzelf gaan, want je werkgever houdt een deel van je loon in als bedrijfsvoorheffing. Deze worden dan rechtstreeks gestort aan de overheid als voorschot op je belastingen. 

Ben je zelfstandige, dan loopt het iets anders. Dan zal je ieder kwartaal voorafbetalingen kunnen doen op de personenbelasting, gebaseerd op de winst van je zaak. 

Hoewel voorschotten als zelfstandige niet verplicht zijn, moedigt de overheid dit toch aan. Zo gelden er bepaalde boetes voor het niet, en bepaalde bonussen voor het wel tijdig betalen van je voorafbetalingen.

Tips template 27

Mis nooit een fiscale deadline met Dexxter!

Via het boekhoudplatform van Dexxter staan je belastingaangiftes automatisch voor je klaar op basis van je inkomsten en uitgaven.

Artikel delen

Artikel delen

Op elk moment zicht op je belastingen

Als eenmanszaak is het soms moeilijk om zicht te hebben op hoeveel je écht verdient. In Dexxter zie je heel snel wat je opzij moet houden voor je personenbelasting, btw en sociale bijdragen.

Al je belastingen automatisch berekend in Dexxter

Mis geen enkele fiscale deadline.

Pijl 1 - geel