Wat is de beste startdatum voor een onderneming?

Startdatum onderneming
Inhoudstabel

De knoop is doorgehakt: je start een eenmanszaak op! Maar doe je dat nu onmiddellijk of kan het slim zijn om toch even te wachten?

Welke startdatum voor je ondernemingsnummer? 📅

Kort antwoord: het maakt niet uit! De knoop is doorgehakt, springen maar!

Lang antwoord: er zijn een aantal dingen waar je idealiter op let, het kan je namelijk wat onnodige kosten besparen.

Zo zijn er een aantal belastingen die je kan vermijden door een goede startdatum te kiezen:

  • Sociale bijdragen
  • Aanvullende factuur van de gemeentebelasting
  • Aanvullende factuur van de provinciebelasting

Invloed op personenbelasting?

Voor de jaarlijkse belastingbrief (de aangifte personenbelasting) maakt het niet uit.

Want als we het hebben over een eenmanszaak, dan lopen de fiscale verplichtingen altijd gelijk met een kalenderjaar. Daar kan je niet van afwijken.

Een eenmanszaak starten op 1 januari of 1 december? Het maakt geen verschil. De winst wordt samengeteld voor de periode tot en met 31 december en die winst wordt belast in de personenbelasting.

En op 1 januari van het volgende jaar? Dan begint er weer een nieuw fiscaal jaar, dat weer loopt tot 31 december van dat jaar.

Invloed op sociale bijdragen?

Hiervoor kan je best wél even nadenken over je startdatum.

Je zal namelijk sociale bijdragen betalen per kwartaal, zelfs als je op de laatste dag van een kwartaal je ondernemingsnummer start.

De kwartalen zijn van:

  • 1 januari tot 31 maart
  • 1 april tot 30 juni
  • 1 juli tot 31 september
  • 1 oktober tot 31 december

Kriebelt het om te starten als ondernemer, maar gaat de scheurkalender richting einde kwartaal? Ga dan toch voor een startdatum begin van het volgende kwartaal.

Tips template 9

Wist je dat je een startdatum ook kan plannen?

Je kan perfect naar een ondernemingsloket gaan, alles in orde brengen voor je opstart en die opstart pas laten ingaan vanaf een bepaalde datum in de toekomst.

Invloed op gemeentebelasting en provinciebelasting?

Start je een onderneming, dan gaan je gemeente en provincie jaarlijks een extra factuur sturen (op een aantal uitzonderingen na). Kort door de bocht mag je rekenen op een €100 van de gemeente en een €100 van de provincie.

Dat gaan ze aanrekenen van zodra ze een actief ondernemingsnummer zien op 1 januari van een bepaald jaar. Wil je dus starten in het nieuwe jaar? Zet dan je startdatum op 2 januari, dat kan je ongeveer €200 besparen tijdens je opstartjaar.

Samengevat?

  • Je kan op eender welk moment een zelfstandige activiteit opstarten, geen twijfel mogelijk!
  • Idealiter start je niet gedurende de laatste dagen van een kwartaal, omdat je anders voor dat kwartaal nog sociale bijdragen betaalt.
  • Wil je starten op 1 januari? Neem dan toch maar 2 januari als startdatum. Zo vermijd je onmiddellijk al wat extra kosten van je gemeente en provincie.

Wil je graag nog meer tips over het starten van je onderneming? Ontdek hier ons 10-stappenplan om een eenmanszaak op te starten!

Artikel delen

Artikel delen

Begrijpbaar en betaalbaar zélf boekhouden

Zelf boekhouden hoeft niet moeilijk te zijn. Op voorwaarde dat je alle tools aangereikt krijgt. Met Dexxter krijg je alles in 1 platform.

Begrijpbaar en betaalbaar zélf boekhouden

Zelf boekhouden hoeft niet moeilijk te zijn. Op voorwaarde dat je alle tools aangereikt krijgt. Met Dexxter krijg je alles in 1 platform.

Pijl 1 - geel