Boekhouder: alles wat je moet weten

Boekhouder_ alles wat je moet weten
Inhoudstabel

Wat doet een boekhouder? ?

Een boekhouder, ook wel eens accountant genoemd, is iemand die verantwoordelijk is voor de financiële administratie van een bedrijf. Dat klinkt misschien niet spannend, maar je zal versteld staan hoe ongelooflijk ruim het takenpakket van een boekhouder is.

Je kan hem/haar inschakelen om ervoor te zorgen dat de boekhoudkundige, financiële en fiscale kant van je onderneming netjes op orde blijft. Concreet mag je bijvoorbeeld denken aan:

  • het inboeken van aankoopfacturen
  • het maken van financiële rapporten
  • het berekenen van je belastingen
  • het opstellen en indienen van btw-aangiftes of andere fiscale aangiftes

Deze taken beginnen echter steeds minder tot de kerntaken van een boekhouder te behoren omdat software een steeds prominentere rol speelt. Je doet vandaag vooral beroep op een boekhouder om specifiek belastingadvies te krijgen.

Net omdat het takenpakket van een boekhouder zo ruim en divers kan zijn, specialiseren veel boekhoudkantoren zich bovendien in bepaalde gebieden of zelfs specifieke types klanten. Veel cijferberoepers richten zich ook steeds meer op het geven van advies en willen steeds minder bezig zijn met eerder administratieve taken.

Daar staan we bij Dexxter 100% achter. We hebben namelijk een applicatie gemaakt waarbij jij als ondernemer heel laagdrempelig deze administratieve taken helemaal zelf in handen kan nemen. Denk aan het inboeken van aankoopfacturen, het aanmaken van financiële rapporten en het indienen van diverse fiscale aangiftes. 

Tips template 18

Wat is het verschil tussen boekhouders en accountants?

Bekijk zeker ons artikel over de belangrijkste verschillen tussen een boekhouder en accountant!

Wat kost een boekhouder? ?

Gemiddeld genomen zal je een boekhouder tussen de €50 en de €125 per uur excl. btw betalen. Dat is een behoorlijk prijsvork, maar sterk afhankelijk van het takenpakket van je boekhouder en welk type onderneming je bent.

Heel wat boekhouders bieden ondertussen ook vaste abonnementsformule voor je boekhouding. Zo weet jij als ondernemer op voorhand voor welk maandelijks bedrag je boekhouding op orde zal zijn (op uitzonderingen na). 

Wil je graag toch wat meer inzicht in de prijzen van een boekhouder, dan kunnen we je zeker ons blogartikel over prijszetting bij boekhouders aanraden.

Hoe verschillen de kosten en werkzaamheden van een boekhouder per statuut?

De kosten voor een boekhouder kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren: zoals het type boekhouding waarvoor je hulp nodig hebt (vennootschap of eenmanszaak), of jij een btw-plichtig of btw-vrijgesteld ondernemer bent, het aantal jaren ervaring dat je boekhouder heeft, etc. 

Wil je graag meer weten over hoe je ondernemingsvorm en btw-statuut de prijs van je boekhouder beïnvloedt? Ontdek het in ons artikel: wat kost een boekhouder.  

Ben jij een student-ondernemer, zelfstandige in bijberoep of zelfstandige in hoofdberoep met een eenmanszaak? Ontdek via onze simulator hoe jij je boekhouding eenvoudig zelf in handen kan nemen en welke besparing daar tegenover staat.

De opkomst van de digitale boekhouder

We weten ondertussen wat een boekhouder juist doet, toch kunnen we ondertussen nog een extra opdeling maken in het boekhoudlandschap. 

We hebben namelijk een ‘klassieke’ boekhouder en een ‘digitale’ boekhouder. Er zijn toch enkele grote verschillen tussen deze twee groepen die we graag toelichten. 

De klassieke boekhouder zal minder van zijn tijd investeren in het digitaliseren en automatiseren van een boekhouding. Daar waar een digitale boekhouder sterk zal focussen op het digitaliseren en automatiseren van een boekhouding én ruimer zelfs, hij zal deze mindset ook proberen meegeven aan de ondernemer. 

Ontdek in dit artikel over de digitale boekhouder in detail hoe begrippen als ‘automatiseren’ en ‘digitaliseren’ een impact kunnen hebben op jouw ondernemersverhaal. Met boekhoudprogramma Dexxter zit je alvast goed als je sterk wil inzetten op automatiseren en digitaliseren. 

Je eigen boekhouder zijn ?

Laat ons beginnen bij het begin: je mag perfect je eigen boekhouding doen. Welke ondernemingsvorm je ook hebt: je mag wettelijk gezien altijd je boekhouding zelf doen.

Door gebruik te maken van slimme tools als Dexxter, ben je perfect in staat om zelf de boekhouding van je eenmanszaak in handen te nemen, van A tot Z. We hebben er een volledig artikel aan gewijd waarom wij er van overtuigd zijn dat jij als eenmanszaak je boekhouding zelf in handen kan nemen!

Vergelijking tussen gemiddelde kosten via boekhouder en zelf boekhouden in Dexxter ⚖️

Hiervoor hebben we het gehad over de gemiddelde kostprijs van een boekhouder. 

Heel bewust kiezen we bij Dexxter voor één prijspakket waar al onze functionaliteiten inzitten. Zo moet jij als (startende) ondernemer geen inschattingen gaan maken wat je juist nodig hebt van Dexxter en hoeveel dat gaat kosten. 

Eén prijs bij Dexxter, al onze functionaliteiten inbegrepen, alles wat jij als ondernemer nodig hebt. De enige keuze die jij moet maken is of je Dexxter per maand wil afrekenen aan €20 excl. btw per maand of onmiddellijk voor een jaarabonnement wil gaan waarbij je slechts €180 excl. btw betaalt. 

Wil je graag een ruimere vergelijking tussen je boekhouding uitbesteden aan een boekhouder of je boekhouding zelf in handen nemen met Dexxter? Ontdek het via onze tijd & geld – simulator. 

Hoe kies je de juiste boekhouder?

Door digitalisatie moet je steeds minder rekening houden met de geografische afstand tussen jou en je boekhouder, als je uiteraard kiest voor een digitale boekhouder. 

Het aanleveren van documenten bij een digitale boekhouder verloopt immers 100% digitaal, dat scheelt al heel wat fysieke verplaatsingen.

Daarnaast kan je gebruik maken van een eerste gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek bij je potentiële boekhouder. Zo’n eerste gratis gesprek is namelijk verplicht door de beroepsfederatie van boekhouders en accountants.

Wil je graag meer tips en tricks over waar je op moeten letten tijdens zo’n kennismakingsgesprek en hoe je best een boekhouder kiest? Ontdek er alles over in onze blogpost.

Artikel delen

Artikel delen

Bespaar tot €2.000 per jaar aan boekhoudkosten

Te klein voor een boekhouder? Met Dexxter doe je de boekhouding van je eenmanszaak zelf voor €180 excl. btw per jaar.

Doe je boekhouding zelf

Door je boekhouding zelf te doen krijg je vat op de cijfers van je eenmanszaak én bespaar je tot wel €2.000 per jaar.

Pijl 1 - geel