Btw: alles wat je moet weten

Btw_ alles wat je moet weten
Inhoudstabel

Als ondernemer zal je niet rond btw kunnen. Hoe klein of groot je bedrijf ook is, welke ondernemingsvorm je ook kiest, wat je sociaal statuut ook zal zijn, btw zal er onvermijdelijk bijhoren. 

Tijd dus om je als (startende) ondernemer onder te dompelen in ons btw-bad. We beloven je alvast eenvoudige begrippen en duidelijke voorbeelden!

Wat is btw? 

Btw is (bijna) alomtegenwoordig, je zal er zelfs niet meer bij stilstaan dat elke aankoop die jij vandaag doet, vermoedelijk met een stevig bedrag aan btw komt.

Toch is het concept ‘btw’ vaak wat vaag, wat betekent het woord het nu eigenlijk? Voor veel mensen zal het antwoord simpelweg zijn: een belasting. 

Wel btw is een afkorting voor ‘belasting op de toegevoegde waarde’, het woord belasting komt er alvast in terug. 

Het is echter een vorm van belasting die enkel impact heeft op de eindgebruiker, de laatste consument in de productieketen. In de introductie gaan hier nog niet dieper op in. We komen hierop terug in een rekenvoorbeeld! 

Ben jij die consument, de eindgebruiker dus? Wel dan zal je 0%, 6%, 12% of 21% aan btw betalen op je aankopen. Wil je graag meer informatie over de verschillende btw-tarieven, klik dan zeker even door naar het blogartikel.

Wat is een btw-nummer? 

Nu we al iets meer achtergrondinformatie hebben over het hele btw-gebeuren, is het tijd voor de volgende halte: het btw-nummer.

Elke Belgische ondernemer heeft een ondernemingsnummer. Dit is strikt noodzakelijk als je wil starten als ondernemer. Wil je meer weten over het starten als ondernemer, neem er dan zeker ons stappenplan om een eenmanszaak te starten bij. 

Via het ondernemingsnummer – een unieke, 10-cijferige code – wordt elke Belgische onderneming geïdentificeerd.  Het is ook dit ondernemingsnummer dat wordt geactiveerd voor btw-doeleinden. 

Er is dus geen apart btw-nummer. Het ondernemingsnummer wordt geactiveerd voor btw en dan spreken we van een btw-nummer. 

Het blijft dezelfde 10-cijferige code, alleen met onderstaand verschil:

  • Als niet btw-plichtige heb je een ondernemingsnummer, niet geactiveerd voor btw.
  • Als btw-vrijgestelde heb je een ondernemingsnummer, geactiveerd voor btw, maar met vrijstelling van btw-aangiftes.
  • Als btw-plichtige heb je een ondernemingsnummer, geactiveerd voor btw én met de verplichting om btw-aangiftes in te dienen.

Btw-plichtig of niet?

Voor we verder gaan met de uitleg over hoe je een btw-nummer aanvraagt of opzoekt, hoe makkelijk je zelf een btw-aangifte kan indienen, enzovoort, staan we eerst even stil bij de verschillende btw-statuten. 

Er zijn namelijk drie btw-statuten. Als je het echt complex wil maken, kan je zelfs mengen tussen btw-statuten, dat zijn de gemengde btw-plichtigen, maar voor nu bespreken we drie statuten individueel.

Niet btw-plichtig

Dit zijn zelfstandigen die geen keuze hebben op vlak van btw-statuut. Deze groep aan ondernemers heeft niets met btw te maken op basis van hun activiteiten. 

De wetgever heeft namelijk voor heel wat activiteiten beslist dat er nooit btw op mag aangerekend worden. Dit om het betaalbaar te houden voor het grote publiek. Ondernemers die deze specifieke activiteiten uitoefenen zullen dus nooit btw-plichtig zijn. Ze mogen nooit btw aanrekenen aan hun klanten en kunnen nooit btw recupereren op hun aankopen. Ze vallen volledig buiten de werkingssfeer van btw.

Tips template 22

Voorbeelden:

Een dokter, kinesist, vroedvrouw, bepaalde activiteiten in de culturele sector, … Deze activiteiten zijn wettelijk uitgesloten van btw en de zelfstandige die deze activiteiten uitoefenen bijgevolg ook. 

Btw-vrijgesteld

De volgende groep aan ondernemers zijn de btw-vrijgestelden. Deze groep oefent geen activiteiten uit die wettelijk uitgesloten zijn van btw, zie het punt ‘niet btw-plichtig’. 

Bijgevolg zijn ze btw-plichtige ondernemers, maar hebben ze bewust gekozen om toch vrijgesteld van btw te zijn. Die keuze kunnen ze enkel en alleen maken als hun omzet onder de 25.000 euro op jaarbasis blijft en ze geen activiteiten uitoefenen die te maken hebben met gebouwen en grond.

Btw-vrijgestelde ondernemers hebben wel een btw-nummer, maar zijn vrijgesteld van btw. Ze rekenen 0% btw aan hun klanten en kunnen bijgevolg ook geen btw recupereren op hun aankopen. Uiteraard moet je als btw-vrijgestelde ondernemer geen btw-aangiftes indienen.

Tips template 27

Tip:

Vaak kiezen ondernemers voor een btw-vrijstelling omdat ze schrik hebben voor een btw-aangifte of omdat hun boekhouder anders veel meer kost. Als je voor Dexxter kiest, is je btw-aangifte helemaal zelf indienen een fluitje van een cent! Het kost je bovendien geen eurocent extra!

Btw-plichtig

Het laatste statuut, de groep aan btw-plichtige ondernemers. Deze groep oefent dus geen activiteiten uit die wettelijk uitgesloten zijn van btw, zie het punt ‘niet btw-plichtig’. Daarnaast hebben ze ook niet gekozen voor de btw-vrijstelling.

Een btw-plichtige ondernemer zal 6%, 12% of 21% btw aanrekenen aan zijn klanten én zal ook btw recupereren op zijn aankopen. Weet ook dat je altijd btw-plichtig kan zijn, het maakt daarbij niet uit of je veel of weinig inkomsten hebt. Zelfs de allerkleinste zelfstandige kunnen er dus voor kiezen om btw-plichtig te zijn.

Dit moedigen we bij Dexxter ook sterk aan, net omdat onze module om zelf je btw-aangifte in te dienen zo eenvoudig is opgemaakt. Elke btw-plichtige eenmanszaak kan met Dexxter zijn btw-formaliteiten volledig zelf afronden. 

Twijfel je nog? Ga je voor die btw-vrijstelling of word je btw-plichtig? Waar liggen de verschillen voor jezelf en voor je klanten? 

We hebben een volledig blogartikel klaar staan waarbij we voor elk btw-statuut een uitgewerkt voorbeeld aanhalen. Ideaal om die laatste twijfels weg te werken!

Een rekenvoorbeeld

  • Inkomsten

Franky is net gestart als grafisch vormgever in bijberoep en heeft gekozen voor de btw-vrijstelling. Hij maakt zijn eerste verkoopfactuur en rekent €1.000 voor zijn geleverde prestaties. Door zijn btw-vrijstelling rekent Franky 0% btw. Zijn klant krijgt dus een factuur in de mailbox van €1.000. 

Rudy is ook net gestart als zelfstandige. Als hondentrimmer in bijberoep heeft hij gekozen om btw-plichtig te zijn. Ook hij maakt zijn eerste verkoopfactuur en rekent €1.000 voor zijn geleverde prestaties. Rudy rekent daarbovenop 21% btw aan, zijn klant krijgt dus een factuur in de mailbox van €1.210 inclusief btw, €1.000 exclusief btw.

  • Aankopen

Franky koopt wat materiaal aan ter waarde van €605 inclusief btw, €500 exclusief btw. Hij is btw-vrijgestelde en kan bijgevolg geen btw recupereren. Er komt €605 als kost in de boekhouding van Franky, de btw die hij niet kan recupereren komt mee in de kosten.

Rudy koopt eveneens wat materiaal aan ter waarde van €605 inclusief btw, €500 exclusief btw. Hij is btw-plichtig en zal die €105 aan btw recupereren via zijn btw-aangifte. Er komt €500 als kost in de boekhouding van Rudy. 

  • Winst

Btw-vrijgestelde Franky heeft €1.000 aan inkomsten en €605 aan kosten, hij heeft dus een winst van €395.

Btw-plichtige Rudy heeft €1.000 aan inkomsten en €500 aan kosten, hij heeft dus een winst van €500. 

Rudy heeft dus dankzij zijn btw-plichtig statuut zomaar eventjes 27% meer winst behaald op dezelfde inkomsten en kosten. 

Wil je graag een uitgebreider rekenvoorbeeld? We staan stil bij enkele nuances zoals wie jouw klanten zijn en hoe ook deze hierin een rol kunnen spelen. 

Een btw-nummer aanvragen?

Overtuigd om erin te vliegen als btw-plichtige zelfstandige? Of een switch te maken van je huidige btw-vrijstelling naar btw-plicht? Want ook dat is mogelijk uiteraard!

Via een erkend ondernemingsloket is dat kinderspel en daar moet je toch zijn om je ondernemingsnummer aan te vragen. 

Een ondernemingsloket kan bij het aanvragen van je ondernemingsnummer ook onmiddellijk je btw-vrijstelling of btw-plicht doorgeven aan de btw-administratie. Enkel als niet btw-plichtige ondernemer moet er geen actie ondernomen worden richting btw-administratie.

Btw-plichtig of vrijgesteld zijn laten doorgeven via een ondernemingsloket heeft een extra kostprijs van +- 70 euro, maar is uiteraard noodzakelijk om wettelijk in orde te zijn. 

Tips template 27

Tip:

Twijfel je bij het horen van de woorden ondernemingsnummer of ondernemingsloket? Lees dan zeker ons stappenplan om je eenmanszaak op te starten, in no time ben je er helemaal in thuis.

Een btw-nummer opzoeken of controleren?

Wil graag zelf eens iemand zijn btw-statuut opzoeken? Dat kan je perfect online vinden. Hier vind je verdere uitleg en een instructiefilmpje.

De btw-aangifte: praktisch

Als btw-plichtige ondernemer heb je een aantal extra fiscale deadlines, maar eigenlijk vallen die goed mee. 

Je gaat btw aanrekenen aan je klanten en je gaat btw recupereren op je aankopen, eenvoudig toch? Al zal dat je als startende ondernemer nog niet veel zeggen. Tijd om de praktische kant van het btw-gebeuren te bekijken? Hier vind je een uitgebreidere uitleg.

De btw uit een bedrag halen?

Heb je soms moeite om van inclusief btw naar exclusief btw te gaan? No worries, heel wat ondernemers trouwens! 

We hebben er een handige calculator voor gemaakt op onze website. Zo kan je snel en eenvoudig van inclusief naar exclusief gaan afhankelijk van het btw-tarief, ontdek hem hier.

Artikel delen

Artikel delen

Je belastingen & btw automatisch in orde

In Dexxter staan je belastingaangiftes automatisch voor je klaar op basis van je inkomsten en uitgaven. We verwittigen je wanneer elke fiscale deadline nadert.

Dien je aangiftes met vertrouwen in

Geen enkele boekhoudkennis nodig.

Pijl 1 - geel