De btw-aangifte: praktisch

De btw-aangifte_ praktisch
Inhoudstabel

Wat is een btw-aangifte?

Laat ons beginnen met een (klein) rekenvoorbeeld hoe btw juist werkt:

Stap 1: je koopt iets aan

Jouw leverancier ‘Shoplokaal’ rekent je 100 euro exclusief btw aan voor wat bureaumateriaal en zoals altijd telt hij daar nog eens 21% btw bij. Zo krijg jij een factuur in je mailbox van 121 euro, namelijk 100 euro exclusief btw en 21 euro aan doorgerekende btw. 

Je betaalt 121 euro aan de leverancier ‘Shoplokaal’ en omdat je btw-plichtig bent, kan je de btw op aankopen recupereren via een btw-aangifte. Zo is de uiteindelijke kostprijs voor je boekhouding in dit scenario eigenlijk slechts 100 euro, namelijk het bedrag exclusief btw. De overige 21 euro zal je later recupereren via een btw-aangifte. 

Stap 2: je verkoopt iets

Je hebt vervolgens iets verkocht aan een klant voor 300 euro exclusief btw waarbij je 21% btw moest bijtellen, zijnde 63 euro aan btw. Zo moet je klant alles bij elkaar 363 euro betalen.

Stap 3: conclusie 

Je hebt 363 euro inclusief btw ontvangen van je klant, maar hou simpelweg rekening met 300 euro exclusief btw. Want die 63 euro aan btw die je klant heeft betaald aan jou, moet jij later toch doorstorten aan de btw-administratie. 

Daarnaast heb je voor 121 euro inclusief btw aankopen gedaan, maar hou simpelweg rekening met 100 euro exclusief btw. Want die 21 euro aan btw die jij hebt betaald aan je leverancier, kan je later recupereren via je btw-aangifte.

Je hebt dus 200 euro winst behaald. De 63 euro aan ontvangen btw van je klant én de 21 euro betaalde btw aan je leverancier komen in een btw-aangifte terecht, ze hebben geen invloed op je omzet, kosten of winst.

Dexxter to the rescue?

Dat hierboven was de theorie. Onze boodschap is zoals altijd: vertrouw gewoon op Dexxter! Omdat we met  maximaal inzetten op het voeren van je eigen boekhouding, ongeacht je btw-statuut.

Als btw-plichtige ondernemer zal je Dexxter-account 100% afgestemd zijn op een btw-plichtige boekhouding, zodat jij alvast geen fouten kan maken bij het ingeven van een uitgave of het opstellen van een verkoopfactuur.

Wanneer dien je een btw-aangifte in?

Voor we met data beginnen gooien, nog even een geruststelling: alles hieronder is leuk om te lezen, maar moet je absoluut niet onthouden! We hebben in Dexxter namelijk een super handige fiscale tijdlijn! 

Dat is een interactieve tijdlijn, uniek per dossier, aangepast aan wie jij bent en wat jij doet. Handig om zo altijd overzicht te hebben op al je fiscale deadlines. 

Er worden jaarlijks 4 btw-aangiftes ingediend, namelijk één aangifte per kwartaal. Je kan in uitzonderlijke gevallen ook maandelijks btw-aangiftes indienen, maar dat is vaak voorbehouden voor grotere ondernemingen.

Kwartaal 1️⃣

Dat zijn al je aankopen en verkopen waarvan de factuurdatum tussen 1 januari en 31 maart valt.

Al die aankopen en verkopen worden samengevat in de btw-aangifte van kwartaal 1, die kan je indienen vanaf 1 april en moet ten laatste worden ingediend tegen 20 april. Ook de betaling (als je btw moet betalen) moet ten laatste 20 april zijn gebeurd.

Kwartaal 2️⃣

Dat zijn al je aankopen en verkopen waarvan de factuurdatum tussen 1 april en 30 juni valt.

Al die aankopen en verkopen worden samengevat in de btw-aangifte van kwartaal 2, die kan je indienen vanaf 1 juli en moet ten laatste worden ingediend tegen 20 juli. Ook de betaling (als je btw moet betalen) moet ten laatste 20 juli zijn gebeurd.

Kwartaal 3️⃣

Dat zijn al je aankopen en verkopen waarvan de factuurdatum tussen 1 juli en 30 september valt.

Al die aankopen en verkopen worden samengevat in de btw-aangifte van kwartaal 3, die kan je indienen vanaf 1 oktober en moet ten laatste worden ingediend tegen 20 oktober. Ook de betaling (als je btw moet betalen) moet ten laatste 20 oktober zijn gebeurd.

Kwartaal 4️⃣

Dat zijn al je aankopen en verkopen waarvan de factuurdatum tussen 1 oktober en 31 december valt.

Al die aankopen en verkopen worden samengevat in de btw-aangifte van kwartaal 4, die kan je indienen vanaf 1 januari en moet ten laatste worden ingediend tegen 20 januari. Ook de betaling (als je btw moet betalen) moet ten laatste 20 januari zijn gebeurd.

En als je tijdens het jaar bent gestart met je zelfstandige activiteit?

Dan telt je startdatum! Ben je btw-plichtig geworden op 20 april? Dan valt je startdatum in het tweede kwartaal en moet je btw-aangiftes indienen vanaf kwartaal 2, je eerste btw-aangifte is dus de aangifte van kwartaal 2 met als uiterste deadline 20 juli.

Btw-plichtig geworden op 31 december? Jawel, je zal nog een btw-aangifte moeten indienen voor kwartaal 4 met als uiterste deadline 20 januari.

Hoe dien je een btw-aangifte in?

Dat kan via Intervat, het online portaal van de btw-administratie. Via dat platform kan je op twee manieren je btw-aangiftes indienen. Enerzijds op manuele wijze, alle bedragen dus manueel overtypen, anderzijds – gelukkig maar – kan je ook btw-aangiftes indienen via een bestand. 

Zo’n bestand kan je makkelijk en automatisch laten genereren in Dexxter, je dient het daarna in via Intervat en klaar.

Dat kan je volledig zelf, snel en efficiënt. Daar zijn we bij Dexxter 100% van overtuigd. Heb je toch nog wat drempelvrees? Bekijk dan gerust even ons webinar via het leercentrum in Dexxter. Daarin gaan we van A tot Z nog eens door het btw-gebeuren, samen die btw-aangifte indienen zodat je ook visueel de nodige ondersteuning hebt om je drempelvrees weg te werken. 

Hoe betaal ik btw?

Van zodra je een btw-aangifte indient via Dexxter tonen we je onmiddellijk ook de betaalinstructies. Denk aan het bankrekeningnummer van de btw-administratie, de uiterste betaaldatum, het te betalen btw-bedrag en je unieke gestructureerde mededeling. 

Om het je helemaal gemakkelijk te maken, tonen we je ook een QR-code met de betaalgegevens in verwerkt. Even de QR-code scannen en al de gegevens voor de betaalopdracht staan voor je klaar in je banking-app.

Een lege btw-aangifte?

Ook een lege btw-aangifte moet je indienen! Dezelfde deadlines tellen, ongeacht of er veel, weinig of niets in je btw-aangifte is opgenomen.

En dat valt wel eens voor, zeker bij een startende ondernemer. Je bent bijvoorbeeld zelfstandig geworden met btw-plicht richting het einde van een kwartaal. Bijgevolg heb je voor het einde van het kwartaal nog geen aankopen of verkopen gedaan, perfect mogelijk, maar let er dan wel op dat je ook je lege btw-aangifte indient. 

Ook later in je zelfstandige carrière kan een lege btw-aangifte absoluut geen kwaad. Daar is niets verdacht of vreemd aan, zolang je telkens je btw-aangifte tijdig indient.

Artikel delen

Artikel delen

Je belastingen & btw automatisch in orde

In Dexxter staan je belastingaangiftes automatisch voor je klaar op basis van je inkomsten en uitgaven. We verwittigen je wanneer elke fiscale deadline nadert.

Dien je aangiftes met vertrouwen in

Geen enkele boekhoudkennis nodig.

Pijl 1 - geel