Wanneer sociale bijdragen optimaliseren als zelfstandige?

Wanneer sociale bijdragen optimaliseren als zelfstandige?
Inhoudstabel

Er zijn verschillende scenario’s waarin het aangewezen kan zijn om je sociale bijdragen aan te passen. Hier zijn enkele veelvoorkomende situaties:

1️⃣ Inkomensstijging: Als je een aanzienlijke stijging van je inkomsten verwacht ten opzichte van drie jaar geleden, kan het verstandig zijn je bijdragen te verhogen om een grote bijbetaling achteraf te voorkomen.

2️⃣ Inkomensdaling: Indien je door omstandigheden zoals een economische crisis, ziekte of faillissement een lagere omzet verwacht, kun je je bijdragen verlagen om je liquiditeit te beschermen.

3️⃣ Starten als zelfstandige: Nieuwe starters betalen een forfaitaire minimumbijdrage. Als je een hoger inkomen verwacht, kun je je bijdragen meteen optimaliseren.

Door alert te zijn voor veranderingen in je financiële situatie, kun je proactief je bijdragen bijsturen en onnodige kosten vermijden.

Optimaliseer je sociale bijdragen bij statutenwijziging

Naast je financiële situatie kunnen ook andere veranderingen in je professionele statuut gevolgen hebben voor je sociale bijdragen. Hier zijn enkele veelvoorkomende scenario’s:

Ongeacht de specifieke situatie, is het belangrijk om je sociaal verzekeringsfonds op de hoogte te brengen van veranderingen in je statuut. Zij kunnen je dan begeleiden bij het optimaliseren van je bijdragen aan je nieuwe situatie.

13

Dexxter, het all-in-one boekhoudplatform

Met Dexxter weet je in één oogopslag hoeveel sociale bijdragen je best betaalt en wanneer de fiscale deadline nadert voor al jouw aangiftes!

Artikel delen

Artikel delen

Op elk moment zicht op je belastingen

Als eenmanszaak is het soms moeilijk om zicht te hebben op hoeveel je écht verdient. In Dexxter zie je heel snel wat je opzij moet houden voor je personenbelasting, btw en sociale bijdragen.

Al je belastingen automatisch berekend in Dexxter

Mis geen enkele fiscale deadline.