Hoeveel sociale bijdragen betaal ik als zelfstandige in bijberoep?

Berekening sociale bijdragen als zelfstandige in bijberoep
Inhoudstabel

Zelfs als zelfstandige in bijberoep ontsnap je er niet aan: de sociale bijdragen. Elke 3 maanden kun je van je sociaal verzekeringsfonds een afrekening in je (digitale) brievenbus verwachten. Wat ervoor zorgt dat je elk jaar maar liefst 20,5% van je belastbaar inkomen kwijt zijn aan vadertje staat. Hoe gaat de berekening nu juist in zijn werk? En wat krijg je daarvoor terug van de overheid?

Hoeveel is de sociale bijdrage voor zelfstandigen in bijberoep?

Op je inkomen moet je sociale bijdragen betalen. Zelfstandigen in bijberoep en in hoofdberoep betalen beiden 20,5% van hun belastbaar inkomen. De minimumbijdrage ligt wel beduidend lager bij zelfstandigen in bijberoep:

  • Bijberoep: € 95,88 per kwartaal
  • Hoofdberoep: €866,62 per kwartaal

De bedragen zijn inclusief de verplichte administratiekost van 3,05%, dit kan afhankelijk van het sociaal verzekeringsfonds oplopen tot 4,25% waardoor de minimumbijdrage stijgt.

Sociale bijdragen zelfstandige in bijberoep jaarbasis

Als je meer dan €1815,41 als bijberoeper jaarlijks verdient, dan betaal het minimum €372,16 per aan sociale bijdragen.

Waarom moet je sociale bijdragen betalen?

Door zelfstandige te zijn, heb jij extra inkomen dus je wordt ook extra belast. Dankzij sociale bijdragen kan de overheid ziekteverzekeringen, pensioenen, ouderschapsverlof, groeipakketten… betalen.

Wat krijg je ervoor terug?

Helaas, niks. Als bijberoeper bouw je je sociale rechten zoals je ziekte-uitkering en je pensioen op via je hoofdberoep. Je krijgt dus niks extra in ruil voor alle sociale bijdragen die je als bijberoeper betaalt. Jammer, maar helaas.

Vrijstelling vragen als zelfstandige in bijberoep

Als je minder dan €1.815,41 netto belastbaar inkomen hebt, dan moet je geen sociale bijdragen betalen. Je kunt dan een vrijstelling vragen aan je sociaal verzekeringsfonds.

Blijkt die vrijstelling achteraf terecht, dan is dat prima. Maar blijkt die vrijstelling achteraf onterecht, dan moet je alsnog alle sociale bijdragen betalen plus interesten, wat behoorlijk kan oplopen.

Verschil tussen voorlopige en definitieve bijdrages

Voorlopige bijdrage

Als zelfstandige in bijberoep betaal je ieder kwartaal een voorlopige bijdrage. Dit bedrag is gebaseerd op je netto belastbaar jaarinkomen van drie jaar eerder. 

Ben je nog niet zo lang zelfstandige? Dan betaal je voorlopige sociale bijdragen van 93,04 euro per kwartaal. Verwacht je een hoger inkomen? Dan kan je eventueel een verhoging van je voorlopige bijdragen aanvragen.

Definitieve bijdrage

Je definitieve sociale bijdrage hangt af van je uiteindelijke jaarinkomen. Verdien je minder dan 1.815,41 euro? Dan betaal je als zelfstandige in bijberoep geen sociale bijdragen.

Verdien je meer dan dit bedrag, dan betaal je 20,5% op de eerste schijf jaarinkomen (tot €70.857,99) en 14,16% op de tweede schijf jaarinkomen (€70.858 – €104.422,24). Je betaalt nooit meer dan 4.819,64 euro per kwartaal.

Betaalde je te weinig sociale bijdragen? Dan moet je die alsnog betalen, maar dan komen er ook interesten bij.

Betaalde je te veel sociale bijdragen? Dan krijg je die ongeveer 2 jaar later terug.

9 1

Opgelet!

Werkte je geen volledig jaar, houd dan zeker rekening met de proratisering.

Proratisering: wat als je geen volledig jaar actief bent als zelfstandige

Opgelet! Als zelfstandige wordt jouw bijdrage berekend op je netto belastbaar beroepsinkomen. Wanneer je geen volledig jaar (4 kwartalen) actief bent, wordt jouw inkomen ‘geproratiseerd’. Dit betekent dat het wordt omgerekend naar een verwacht jaarinkomen alsof je een heel jaar gewerkt zou hebben. 

Op basis van dit bedrag, wordt er dan gekeken of je nog in aanmerking komt voor een vrijstelling. Het geprorateerde bedrag telt dus voor je vrijstelling te bepalen!

Per kwartaal dat je actief bent, mag je dus maximum €453,85 verdienen.

Een voorbeeld:

An start als zelfstandige in bijberoep in het eerste kwartaal en heeft een netto belastbaar inkomen van 1.800 euro.

➡️ An heeft een netto belastbaar inkomen van minder dan €1.815,41 dus ze geniet van de vrijstelling op sociale bijdragen.

Luc start als zelfstandige in bijberoep pas in het 3de kwartaal, en heeft ook een netto belastbaar inkomen van 1.800 euro. 

➡️ Luc is 2 kwartalen actief, hij verdiende meer dan €907.71 dus hij moet sociale bijdragen betalen.

Allesomvattend overzicht bijdragen

Sociale bijdrage op jaarbasis
Minimum voorlopige bijdrage€ 372,16
Definitieve bijdrage als je jaarinkomen <€1.815,41€0
Definitieve bijdrage schijf 1 (€ 1.815,41-€ 70.857,99)20,5% netto belastbaar inkomen
Definitieve bijdrage schijf 2 (€70.857,99-€104.422,24)20,5% neto belastbaar inkomen + 14,16% inkomen schijf 2
Maximum definitieve bijdrage€19.278,56Artikel delen

Artikel delen

Op elk moment zicht op je belastingen

Als eenmanszaak is het soms moeilijk om zicht te hebben op hoeveel je écht verdient. In Dexxter zie je heel snel wat je opzij moet houden voor je personenbelasting, btw en sociale bijdragen.

Al je belastingen automatisch berekend in Dexxter

Mis geen enkele fiscale deadline.

Pijl 1 - geel