Afstuderen als student-zelfstandige: Jouw volgende stappen 

Inhoudstabel

Als je dit leest, ben je waarschijnlijk een student-zelfstandige die op het punt staat af te studeren. Maar wat gebeurt er na het afstuderen? Maak je geen zorgen, we hebben je gedekt! In dit artikel zullen we de mogelijkheden na het afstuderen doorlopen en je helpen beslissen wat je volgende stappen zouden kunnen zijn. Laten we beginnen! 🎓

Wat is een student-zelfstandige?

Een student-zelfstandige is een student die een eigen bedrijf heeft. In België kunnen studenten het statuut van student-zelfstandige aanvragen, waardoor ze speciale voordelen kunnen genieten, zoals een verlaagde sociale bijdrage. Maar wat gebeurt er als je afstudeert? Laten we dat eens bekijken.

Tips template 30

Twijfel je over jouw studenten statuut?

Bekijk zeker ons artikel over het verschil tussen de statuten: student-zelfstandige, student-ondernemer en werkstudent.

Wat gebeurt er als je stopt met studeren?

Als je je studie beëindigt en je onderneming niet stopzet, kan je het statuut student-zelfstandige behouden tot en met het 3e kwartaal (dat eindigt op 30/9) van dat kalenderjaar. Vanaf het 4e kwartaal heb je volgende mogelijkheden na het afstuderen als student-zelfstandige:

Optie 1️⃣: Blijven ondernemen in hoofdberoep

Als je besluit om je onderneming fulltime voort te zetten, word je beschouwd als een zelfstandige in hoofdberoep. Dit is een geweldige optie als je gepassioneerd bent over je bedrijf en het naar een hoger niveau wilt tillen.

Optie 2️⃣: Blijven ondernemen in bijberoep

Als je een deeltijdse of halftijdse job hebt en je wilt je onderneming blijven runnen, dan kan je kiezen voor het statuut van zelfstandige in bijberoep. Dit geeft je de flexibiliteit om je baan en je bedrijf te combineren. Je kan uiteraard ook in bijberoep gaan in combinatie met een full time job hebt, maar wees je er wel van bewust dat jouw werk privé balans beïnvloedt zal worden.

Optie 3️⃣: Jouw onderneming stopzetten

Als je besluit om je onderneming te stoppen, moet je de nodige stappen ondernemen om je bedrijf formeel te sluiten. Dit kan variëren van het betalen van uitstaande rekeningen tot het informeren van klanten en leveranciers.

Hoe kies je de juiste optie?

Het kiezen van de juiste optie hangt af van je persoonlijke situatie en ambities. Overweeg de volgende factoren bij het maken van je beslissing:

  • Je passie voor je bedrijf: Als je echt van je bedrijf houdt en gelooft in het potentieel ervan, kan het de moeite waard zijn om het fulltime voort te zetten.
  • Je financiële situatie: Het runnen van een bedrijf kan financieel uitdagend zijn. Zorg ervoor dat je voldoende middelen hebt om je bedrijf te ondersteunen.
  • Je carrière ambities: Als je carrière doelen hebt buiten je bedrijf, kan het zinvol zijn om je onderneming in bijberoep te blijven runnen of zelfs te stoppen.

Wat te doen als je je onderneming wil stopzetten

Het stopzetten van je onderneming is een formele procedure die een aantal stappen vereist. Hier zijn enkele dingen die je moet doen:

  • Informeer je sociaal verzekeringsfonds: Zij kunnen je helpen met de nodige formaliteiten en je adviseren over eventuele verplichtingen.
  • Voldoe aan je financiële verplichtingen: Zorg ervoor dat je alle uitstaande rekeningen betaalt, inclusief belastingen en sociale bijdragen.
  • Informeer je klanten en leveranciers: Laat hen weten dat je je bedrijf stopzet en zorg voor een vlotte overdracht van eventuele lopende projecten.
  • Sluit je zakelijke bankrekeningen: Na het afwikkelen van alle financiële zaken, kan je je zakelijke bankrekeningen sluiten, maar dit is niet verplicht voor eenmanszaken. Doe dit zeker niet als jouw privé en zakelijke rekening hetzelfde zijn.

Tips template 16

Ga je effectief stoppen met ondernemen?

Bekijk dan hier het volledige stappenplan om jouw eenmanszaak stop te zetten.

Wat te doen als je je onderneming wil voortzetten 🚀

Als je besluit om je onderneming voort te zetten na het afstuderen, zijn hier enkele stappen die je moet nemen:

  • Wijzig je statuut: Informeer je sociaal verzekeringsfonds dat je je statuut wilt wijzigen naar zelfstandige in bijberoep of hoofdberoep.
  • Herzie je bedrijfsplan: Nu je meer tijd aan je bedrijf kunt besteden, is het misschien tijd om je bedrijfsplan te herzien en nieuwe doelen te stellen.
  • Zorg voor financiering: Als je van plan bent om je bedrijf uit te breiden, heb je mogelijks extra financiering nodig. Overweeg verschillende financieringsmogelijkheden, zoals bankleningen, overheidssteun of investeerders.
  • Bouw je netwerk uit: Maak gebruik van professionele netwerkevenementen en sociale media om je netwerk uit te breiden en nieuwe kansen te creëren.

Conclusie

Het afstuderen als student-zelfstandige is een spannende tijd vol mogelijkheden. Of je nu besluit om je onderneming voort te zetten of niet, het belangrijkste is om een pad te kiezen dat aansluit bij je passie en ambities. En onthoud, wat je ook kiest, je hebt waardevolle ervaring opgedaan als student-zelfstandige die je in de toekomst zal helpen. Veel succes! 🍀

Tips template 27

Word je zelfstandige in bijberoep of hoofdberoep?

Perfect! Dan kan je de boekhouding van jouw eenmanszaak nog steeds via Dexxter blijven gebruiken.

Vergeet zeker niet jouw statuut aan te passen bij het overzicht van sociale bijdragen in Dexxter!

Artikel delen

Artikel delen

Begrijpbaar en betaalbaar zélf boekhouden

Zelf boekhouden hoeft niet moeilijk te zijn. Op voorwaarde dat je alle tools aangereikt krijgt. Met Dexxter krijg je alles in 1 platform.

Hét boekhoudplatform voor Belgische eenmanszaken

Alles wat je nodig hebt om als eenmanszaak je boekhouding zelf te doen binnen handbereik. Geen boekhouder nodig dus, maar het kan ook met boekhouder.

Pijl 1 - geel