KBO-nummer of ondernemingsnummer: een groot verschil?

Inhoudstabel

Er is geen verschil tussen een KBO-nummer of ondernemingsnummer. “KBO” staat voor KruispuntBank der Ondernemingen, een handige online databank waar je alle ondernemingen kan terugvinden.

Een synoniem van het KBO-nummer is het ondernemingsnummer. Beide namen staan voor de unieke 10-cijferige identificatiecode die aan elke Belgische onderneming wordt toegekend.

Wat is het KBO-nummer? 🔎

KBO staat voor KruispuntBank der Ondernemingen, dat is een publiek toegankelijke databank waarin je al de identificatiegegevens van een onderneming kan terugvinden. Een KBO-nummer is dus simpelweg het uniek ondernemingsnummer dat je kan terugvinden via de KBO.

Je kan er allerlei gegevens in terugvinden, zoals: de naam van de onderneming, de mensen die erachter zitten, het adres, activiteiten van de onderneming en de vorm van de onderneming (eenmanszaak, commanditaire vennootschap…).

Als je een onderneming wilt opzoeken dan kan dit aan de hand van het ondernemingsnummer, maar ook doormiddel van de naam van de onderneming, de activiteiten, de toelating en het adres. Wil je meer weten? Ontdek het vooral zelf in onze handige video hieronder:

Wat is een ondernemingsnummer?

Elke onderneming in België heeft een ondernemingsnummer. Het aanvragen van zo’n nummer gebeurt als allereerste stap bij de opstart van een zelfstandige activiteit. Je krijgt je ondernemingsnummer via een erkend ondernemingsloket.

Waarom bestaat een ondernemingsnummer?

Een ondernemingsnummer is een uniek cijfer bestaande uit 10 getallen. Dat nummer komt terecht in de KBO (KruispuntBank der Ondernemingen), een publieke database waarin je heel wat gegevens over alle Belgische ondernemingen kan terugvinden.

Dat 10-cijferig nummer is cruciaal voor elke communicatie die je in naam van je onderneming zal hebben, via dat nummer weet iedereen namelijk onmiddellijk en zonder twijfel over welke onderneming het juist gaat.

Eenmanszaken, vennootschappen en VZW’s moeten – wettelijk verplicht – allemaal een ondernemingsnummer hebben, het is de basis van een zelfstandige activiteit.

Tips template 9

Wist je dat?

KBO-nummer = ondernemingsnummer ≈ btw-nummer

Hoe vraag je een ondernemingsnummer aan?

Het aanvragen daarvan is wettelijk voorbehouden aan de erkende ondernemingsloketten. Die erkende ondernemingsloketten zijn VZW’s die de overheid in het leven heeft geroepen om als aanspreekpunt te dienen voor ondernemers.

Misschien heb je van sommige al wel eens gehoord, denk bijvoorbeeld aan: Acerta, Liantis of Xerius.

Het zijn deze ondernemingsloketten die als enige in België een ondernemingsnummer kunnen aanvragen. Gelukkig bieden bijna alle ondernemingsloketten een handige digitale flow aan zodat je helemaal zelf snel en volledig digitaal aan de slag kan!

Wat heb je nodig om een ondernemingsnummer aan te vragen?

Wanneer je een ondernemingsnummer aanvraagt bij een erkent ondernemingsloket, gaan zij je enkele dingen vragen. Je staat dus best er op voorhand al even bij stil:

Stap 1: Welke activiteiten wil je gaan ondernemen?

De activiteiten die je wil gaan uitoefenen zijn de zogenaamde nacebel-codes. Een lange en complexe lijst vol activiteiten die soms ietwat vreemd worden verwoord. Vaak hebben ondernemingsloketten handige zoekformulieren om toch snel je weg te vinden in de nacebel-codes.

Stap 2: Op welk adres ga je deze activiteit uitoefenen?

Vaak wordt er gekozen voor het thuisadres van de ondernemer. Alle officiële communicatie zal namelijk worden verzonden naar dit adres, vandaar dat het thuisadres dan vaak als de beste keuze uit de bus komt. Maar het kan evengoed een externe kantoorruimte zijn bijvoorbeeld.

Stap 3: Wil je graag een commerciële naam voor je zaak?

Als eenmanszaak is de naam van je onderneming standaard gewoon je eigen naam, maar je kan altijd een commerciële benaming toevoegen. Uiteraard wel altijd opletten dat dit niet deze commerciële naam niet reeds bestaat.

Stap 4: Heb je een professioneel bankrekeningnummer?

Moet je een professionele rekening openen als eenmanszaak? Niet noodzakelijk als eenmanszaak, soms wel handig, maar nooit wettelijk verplicht.

Stap 5: Indien nodig, kan je beroepskennis aantonen?

Beroepskennis aantonen is voor héél wat sectoren niet langer noodzakelijk, ontdek alles over beroepsbekwaamheid en het wegvallen daarvan via de website van Vlaio. Het is de absolute minderheid die nog steeds de beroepskennis moet aantonen, denk aan: artsen, kinesisten, advocaten…

Als je een activiteit kiest waarbij je nog steeds beroepskennis moet aantonen, zal het erkend ondernemingsloket je hiervoor het nodige bewijs opvragen.

Tips template 18

Wil je graag starten met ondernemen?

Wij maken het je makkelijk dankzij de startersgids!

Wat is de prijs van een ondernemingsnummer?

De kostprijs om een ondernemingsnummer aan te vragen is wettelijk vastgelegd. Elk erkend ondernemingsloket vraagt dus dezelfde prijs. De kostprijs bedraagt momenteel €105,5 (prijs 2024). Dit tarief wordt jaarlijks geïndexeerd.

Wat is het verschil tussen een ondernemingsnummer en een btw-nummer?

Ondertussen weet je al dat een KBO-nummer en een ondernemingsnummer hetzelfde is. Maar er is nog een derde getal is dit trio: het btw-nummer. Twijfel je nog over het verschil tussen een ondernemingsnummer en een btw-nummer, ontdek het in onderstaande video:

Samengevat: Je ondernemingsnummer en je btw-nummer zijn identiek, het is dezelfde 10-cijferige code. Bij een btw-nummer zal er wel ‘BE’ voorstaan. Niet ieder ondernemingsnummer zal worden geactiveerd voor btw-doeleinden (en dus een btw-nummer worden).

Dit nummer laten activeren bij de btw-administratie kan gelukkig ook worden gedaan door een erkend ondernemingsloket, dat kan je aanvragen op hetzelfde moment als wanneer je een ondernemingsnummer aanvraagt.

De kostprijs om je ondernemingsnummer te activeren bij de btw-administratie is afhankelijk per erkend ondernemingsloket, maar komt meestal op een €70 uit. Je kunt dit natuurlijk ook gratis zelf doen.

Of het nummer van je onderneming ook een btw-nummer wordt, dat hangt dan weer af van je activiteiten. Wat betekent dit per statuut:

Btw-plichtige ondernemers

Deze ondernemers hebben een ondernemingsnummer én ook een btw-nummer.

Niet btw-plichtige ondernemers

Deze ondernemers hebben een ondernemingsnummer, maar geen btw-nummer. Het nummer van hun onderneming is met andere woorden niet geactiveerd voor de btw-administratie.

Btw-vrijgestelde ondernemers

Deze ondernemers hebben een ondernemingsnummer én ook een btw-nummer. Ondanks de btw-vrijstelling wordt het nummer van hun onderneming geactiveerd voor de btw-administratie. Ze zijn vrijgesteld van btw-aangiftes, maar zijn in essentie wel btw-plichtig.

Het gaat hier over de vrijstellingsregeling: kleine onderneming onderworpen aan de vrijstellingsregeling, omzet lager dan €25.000 op jaarbasis.

tips template 65d875b2cb7de 1

Weet je niet welk btw-statuut voor jou geschikt is? Lees dan zeker de startersgids.

Wil je een cijfervoorbeeld die de verschillen aantoont? Lees dan btw-plichtig, btw-vrijgesteld of btw-plichtig.

Ik heb mijn ondernemingsnummer aangevraagd, wat nu?

Proficiat! Nu ben jij officieel zelfstandige!

Nadat je je ondernemingsnummer hebt aangevraagd, is er nog steeds heel wat werk aan de winkel. Om jou te helpen opstarten, heeft Dexxter een volledig stappenplan voor jou gemaakt, vol tips en tricks voor een vlot begin.

De eerste stap nadat je je onderneming start, is starten met je boekhouding. Dat kun je gemakkelijk en goedkoop zelf via Dexxter. Iedereen kan het, zeker dankzij de gratis boekhoudcursus. Zo kun jij meer dan €2000 euro op jaarbasis besparen.

De software is inclusief je eigen, op maat gegenereerde fiscale tijdlijn. Zo zie je alle fiscale deadlines die relevant zijn voor jouw btw-statuut.

Heb je nog specifieke vragen?

Net daarom hebben we in Dexxter ook een community gebouwd. Dat is een plaats in de applicatie waar ondernemers vragen kunnen stellen en antwoorden kunnen krijgen van andere ondernemers, samen sparren om zo tot oplossingen te komen.

Start vandaag je gratis proefperiode. Zo kan je rustig al de functionaliteiten te ontdekken, zoals facturen maken, dagontvangsten toevoegen of onkosten inbrengen. De tool past zich automatisch aan op basis van jouw btw-statuut, of je nu een btw-plichtige, btw-vrijgestelde of btw-plichtige ondernemer bent.

Artikel delen

Artikel delen

Begrijpbaar en betaalbaar zélf boekhouden

Zelf boekhouden hoeft niet moeilijk te zijn. Op voorwaarde dat je alle tools aangereikt krijgt. Met Dexxter krijg je alles in 1 platform.

Begrijpbaar en betaalbaar zélf boekhouden

Zelf boekhouden hoeft niet moeilijk te zijn. Op voorwaarde dat je alle tools aangereikt krijgt. Met Dexxter krijg je alles in 1 platform.

Pijl 1 - geel