KBO-nummer of ondernemingsnummer: een groot verschil?

kbo-nummer
Inhoudstabel

Er is geen verschil tussen een KBO-nummer of ondernemingsnummer, laat ons daarmee beginnen.

De term KBO staat voor KruispuntBank der Ondernemingen, een handige online databank waar we zo dadelijk op terugkomen.

Een KBO-nummer is dan weer een synoniem van het ondernemingsnummer. Beide termen gaan over de unieke 10-cijferige identificatiecode die aan elke Belgische onderneming wordt toegekend.

KBO-nummer

KBO staat voor KruispuntBank der Ondernemingen, dat is een publiek toegankelijke databank waarin je al de identificatiegegevens van een onderneming kan terugvinden. Een KBO-nummer is dus simpelweg het uniek ondernemingsnummer dat je kan terugvinden via de KBO.

Je kan er allerlei gegevens in terugvinden, zoals: de naam van de onderneming, de mensen die erachter zitten, het adres, activiteiten van de onderneming en de vorm van de onderneming (eenmanszaak, commanditaire vennootschap ..).

Je kan zoeken op ondernemingsnummer, naam van de onderneming, activiteiten, toelating en adres, ontdek het vooral zelf in onze handige video hieronder:

Ondernemingsnummer

Elke onderneming in België heeft een ondernemingsnummer. Het aanvragen van zo’n nummer gebeurt als allereerste stap bij de opstart van een zelfstandige activiteit.

Wat is een ondernemingsnummer

Een uniek cijfer bestaande uit 10 getallen. Dat nummer komt terecht in de KBO (KruispuntBank der Ondernemingen), een publieke database waarin je heel wat gegevens over alle Belgische ondernemingen kan terugvinden.

Dat 10-cijferig nummer is cruciaal voor elke communicatie die je in naam van je onderneming zal hebben, via dat nummer weet iedereen namelijk onmiddellijk en zonder twijfel over welke onderneming het juist gaat.

Eenmanszaken, vennootschappen en VZW’s moeten – wettelijk verplicht – allemaal een ondernemingsnummer hebben, het is de basis van een zelfstandige activiteit.

Hoe vraag je een ondernemingsnummer aan

Het aanvragen daarvan is wettelijk voorbehouden aan de erkende ondernemingsloketten. Die erkende ondernemingsloketten zijn VZW’s die de overheid in het leven heeft geroepen om als aanspreekpunt te dienen voor ondernemers.

Misschien heb je van sommige al wel eens gehoord, denk bijvoorbeeld aan: Acerta, Liantis of Xerius.

Het zijn deze ondernemingsloketten die als enige in België een ondernemingsnummer kunnen aanvragen. Gelukkig bieden bijna alle ondernemingsloketten een handige digitale flow aan zodat je helemaal zelf snel en volledig digitaal aan de slag kan!

Wat heb je nodig om een ondernemingsnummer aan te vragen

Je moet op voorhand even stilstaan bij volgende zaken:

  1. Welke activiteiten wil je gaan ondernemen?
  2. Op welk adres ga je deze activiteit uitoefenen?
  3. Wil je graag een commerciële naam voor je zaak?
  4. Heb je een professioneel bankrekeningnummer?
  5. Indien nodig, kan je beroepskennis aantonen?

(1) De activiteiten die je wil gaan uitoefenen zijn de zogenaamde nacebel-codes. Een lange en complexe lijst vol activiteiten die soms ietwat vreemd worden verwoord. Vaak hebben ondernemingsloketten handige zoekformulieren om toch snel je weg te vinden in de nacebel-codes.

Zo kan je bijvoorbeeld ingeven dat je de activiteit ‘dakwerken’ wil gaan uitoefenen, in plaats van op zoek te moeten gaan naar de nacebel-code: Plaatsen van dakbedekking van ongeacht welk materiaal’.

(2) Vaak wordt er gekozen voor het thuisadres van de ondernemer. Alle officiële communicatie zal namelijk worden verzonden naar dit adres, vandaar dat het thuisadres dan vaak als de beste keuze uit de bus komt. Maar het kan evengoed een externe kantoorruimte zijn bijvoorbeeld.

(3) Als eenmanszaak is de naam van je onderneming standaard gewoon je eigen naam, maar je kan altijd een commerciële benaming toevoegen. Uiteraard wel altijd opletten dat dit niet conflicteert met reeds bestaande commerciële namen.

(4) Moet je een professionele rekening openen als eenmanszaak? Niet noodzakelijk als eenmanszaak, soms wel handig, maar nooit wettelijk verplicht.

(5) Beroepskennis aantonen is voor héél wat sectoren niet langer noodzakelijk, ontdek alles over beroepsbekwaamheid en het wegvallen daarvan via de website van Vlaio. Het is de absolute minderheid die nog steeds de beroepskennis moet aantonen, denk aan: artsen, kinesisten, advocaten ..

Als je een activiteit kiest waarbij je nog steeds beroepskennis moet aantonen, zal het erkend ondernemingsloket je hiervoor het nodige bewijs opvragen.

Wat kost een ondernemingsnummer aanvragen

De kostprijs om een ondernemingsnummer aan te vragen is wettelijk vastgelegd. De kostprijs bedraagt momenteel €92,50. Dit tarief wordt jaarlijkse geïndexeerd.

Ondernemingsnummer of btw-nummer

Twijfel je nog over het verschil tussen een ondernemingsnummer en een btw-nummer, ontdek het in onderstaande video:

Je ondernemingsnummer en je btw-nummer zijn identiek, het is dezelfde 10-cijferige code. Alleen zal niet elk ondernemingsnummer worden geactiveerd voor btw-doeleinde (en dus een btw-nummer worden).

Dit nummer laten activeren bij de btw-administratie kan gelukkig ook worden gedaan door een erkend ondernemingsloket, dat kan je aanvragen op hetzelfde moment als wanneer je een ondernemingsnummer aanvraagt.

De kostprijs om je ondernemingsnummer te activeren bij de btw-administratie is afhankelijk per erkend ondernemingsloket, maar komt meestal op een €50 à €60 uit.

Of het nummer van je onderneming ook een btw-nummer wordt, dat hangt dan weer af van je activiteiten. Wil je een uitgebreide vergelijking inclusief rekenvoorbeelden tussen niet btw-plichtig, btw-vrijgesteld of btw-plichtig?

Hieronder alvast een bondige samenvatting van de impact:

Niet btw-plichtige ondernemers

Deze ondernemers hebben een ondernemingsnummer, maar geen btw-nummer. Het nummer van hun onderneming is met andere woorden niet geactiveerd voor de btw-administratie.

Btw-vrijgestelde ondernemers

Deze ondernemers hebben een ondernemingsnummer én ook een btw-nummer. Ondanks de btw-vrijstelling wordt het nummer van hun onderneming geactiveerd voor de btw-administratie. Ze zijn vrijgesteld van btw-aangiftes, maar zijn in essentie wel btw-plichtig.

Het gaat hier over de vrijstellingsregeling: kleine onderneming onderworpen aan de vrijstellingsregeling, omzet lager dan €25.000 op jaarbasis.

Btw-plichtige ondernemers

Deze ondernemers hebben een ondernemingsnummer én ook een btw-nummer.

Opzoeken wat iemand zijn btw-statuut is

Dexxter zit boordenvol artikels en video’s, waaronder de video over hoe je zelf iemands btw-statuut kan opzoeken. Ontdek het in onze video hieronder:

Dexxter maakt het jou makkelijk!

Welk btw-statuut je ook kiest voor je eenmanszaak, Dexxter staat klaar voor jou! We zijn dé boekhoudtool voor de Belgische eenmanszaak die zelf zijn boekhouding in handen wil nemen.

Start vandaag je gratis proefperiode. Zo kan je rustig al onze functionaliteiten te ontdekken, waaronder allerlei aanpassingen op maat van de niet btw-plichtige, btw-vrijgestelde of btw-plichtige ondernemer.

Inclusief je eigen, op maat gegenereerde fiscale tijdlijn. Zo zie je alle fiscale deadlines die relevant zijn voor jou btw-statuut.

Heb je nog specifieke vragen? Dat is perfect normaal, veel van je concullega’s trouwens!

Net daarom hebben we in Dexxter ook een community gebouwd. Dat is een plaats in de applicatie waar ondernemers vragen kunnen stellen en antwoorden kunnen krijgen van andere ondernemers, samen sparren om zo tot oplossingen te komen.

Daarnaast hebben we ook leercentrum ter beschikking in Dexxter, boordevol content, video’s, cursussen …

Je staat er niet alleen voor als (startende) zelfstandige, laat dat duidelijk zijn!

Artikel delen

Artikel delen

Begrijpbaar en betaalbaar zélf boekhouden

Zelf boekhouden hoeft niet moeilijk te zijn. Op voorwaarde dat je alle tools aangereikt krijgt. Met Dexxter krijg je alles in 1 platform.

Begrijpbaar en betaalbaar zélf boekhouden

Zelf boekhouden hoeft niet moeilijk te zijn. Op voorwaarde dat je alle tools aangereikt krijgt. Met Dexxter krijg je alles in 1 platform.

Pijl 1 - geel