Nace-codes: zo bepaal je je activiteiten als starter

Nace-codes: zo bepaal je je activiteiten als starter
Inhoudstabel

Wat zijn nace-codes? ?

Als je een onderneming start dan kom je het woord nace-codes wel eens tegen. De nace-codes, ook wel nacebelcodes of nacebel genoemd, duiden aan welke activiteiten een onderneming juist uitvoert.

Het zijn unieke codes die worden gebruikt om allerlei activiteiten die je als zelfstandige kan uitvoeren, op een uniforme manier te benoemen. Doordat elke onderneming Nace-codes heeft, weet de overheid welke activiteiten de onderneming uitvoert.

Tips template 4 1

Praktisch voorbeeld

Als jij als ondernemer aan de slag gaat als loodgieter, dan kan je bijvoorbeeld volgende nace-codes aangeven:

  • 43.221: Loodgieterswerk
  • 43.222: Installatie van verwarming, klimaatregeling en ventilatie
  • 43.299: overige bouwinstallaties

Wist je trouwens dat je makkelijk de nacebelcodes kan terugvinden van eender welke Belgische ondernemer via de KBO? Dat is een publiek toegankelijke database waarin je de nace-codes van elke ondernemer kan terugvinden. Ontdek er alles over in onze video:

Waarom bestaan ze?

Nace-codes zijn zeker nuttig. Enerzijds bieden ze een houvast, het is een afgelijnde lijst met alle activiteiten die je als zelfstandige kan uitvoeren. Het is soms wat zoeken welke activiteiten je allemaal wil opnemen uit die lijst, maar je hebt alvast de structuur van de lijst.

Wil je die volledig lijst graag zelfs een inkijken? Je kan hem hier terugvinden. 

Anderzijds kan de overheid op basis van nacebelcodes ook eenvoudig conclusies trekken. Elke zelfstandige loodgieter zal zijn activiteiten misschien net iets anders verwoorden, waardoor ze moeilijker als één geheel te bundelen zijn voor statische doeleinden. Maar elke zelfstandige loodgieter zal wel de nacebelcode ‘43.221: Loodgieterswerk’ hebben, waardoor de overheid eenvoudig kan achterhalen hoeveel zelfstandige loodgieters er nu exact in België aan de slag zijn.

Waarom zijn ze voor jou belangrijk? 

Wanneer je start met ondernemen, gaat jouw erkend ondernemingsloket vragen om te beschrijven wat je allemaal wilt doen als zelfstandige. Dit mag je gewoon in mensentaal uitleggen, waarna het ondernemingsloket dit zal vertalen in de nacebelcodes.

Tips template 19

Tip:

Denk ook goed na welke activiteiten je in de toekomst wil uitvoeren en voeg die onmiddellijk toe, want je nacebelcodes aanpassen kost €105,5.

Naast het correct identificeren van ondernemingen, zijn nog redenen waarom het correct gebruiken van nacebelcodes van cruciaal belang is:

  • Naar de rechtbank voor een openstaand verkoopfactuur ?

Wil je klant niet betalen? Stel dat je hiervoor ooit richting rechtbank moet om via deze manier hopelijk dat openstaand verkoopfactuur alsnog betaald te zien. Wel dan zal dat enkel gaan voor een activiteit die ook is opgenomen in je nacebel codes. Zo niet zal de rechtbank je vordering onontvankelijk verklaren.

  • Subsidies en compensaties ?

Je kan als ondernemer heel wat subsidies en compensaties aanvragen, maar – je voelt ons al komen – die kan je enkel effectief krijgen als ook de nacebelcodes aansluiten op je de activiteit waarvoor je een subsidie of compensatie aanvraagt.

Denk bijvoorbeeld aan de toegekende steunmaatregelen in het kader van de coronacrisis. Daar kon je enkel beroep op doen als ook de nacebelcodes in de KBO aansloten bij de activiteiten waarvoor je steunmaatregelen aanvroeg.

  • Geldboetes ?

Het komt gelukkig niet al te veel voor, maar de overheid heeft wel de mogelijkheid om geldboetes op te leggen als je nacebelcodes niet of onvolledig aansluiten bij je eigenlijke activiteiten.

Vooral een activiteit effectief uitvoeren terwijl het niet is opgenomen in je nacebelcodes vormt hier een probleem. Als je nacebelcodes hebt laten toevoegen van activiteiten waar je in de praktijk niet toe komt, vormt dat geen probleem.

Al komt het gelukkig zelden zo ver dat er effectief geldboetes worden uitgedeeld, in eerste instantie zal je worden verzocht om de nacebelcodes zo snel mogelijk weer up-to-date te brengen en de ontbrekende toe te voegen.

Hoe pas ik mijn nacebelcodes aan én wat kost dat dan?

Bij de opstart worden je nace-codes geregistreerd en zit dat mee in de vaste opstartkost die een erkend ondernemingsloket aanrekent. 

Het leuke daaraan is dat het niet uitmaakt hoeveel activiteiten je doorgeeft, dat heeft geen invloed op de kostprijs van de oprichting. Je kan dus perfect slechts één activiteit doorgeven, maar evengoed 105,5 activiteiten, de kostprijs van je oprichting zal daardoor niet veranderen.

Wil je na je opstart toch nog een wijziging doorvoeren aan je nacebelcodes? Dan kost je dat €105,5. Het maakt daarbij niet uit hoeveel nacebelcodes je in één keer laat schrappen of laat toevoegen, de kostprijs is steeds €105,5.

Artikel delen

Artikel delen

Begrijpbaar en betaalbaar zélf boekhouden

Zelf boekhouden hoeft niet moeilijk te zijn. Op voorwaarde dat je alle tools aangereikt krijgt. Met Dexxter krijg je alles in 1 platform.

Begrijpbaar en betaalbaar zélf boekhouden

Zelf boekhouden hoeft niet moeilijk te zijn. Op voorwaarde dat je alle tools aangereikt krijgt. Met Dexxter krijg je alles in 1 platform.

Pijl 1 - geel