De term nacebel, nacebelcodes of nace-codes ga je wel eens tegenkomen tijdens het opstarten van een onderneming. Waarvoor de afkorting juist staat, dat gaan we je alvast besparen. Maar wat zijn nacebelcodes, waarom bestaan ze en waarom zijn ze voor jou belangrijk?
Wat zijn nace-codes?
Nace-codes zijn unieke codes die worden gebruikt om allerlei activiteiten die je als zelfstandige kan uitvoeren,op een uniforme manier te benoemen. Praktisch voorbeeld: als jij als ondernemer aan de slag gaat als loodgieter, dan staan daar een aantal Nacebelcodes tegenover, bijvoorbeeld:
43.221: Loodgieterswerk
43.222: Installatie van verwarming, klimaatregeling en ventilatie
43.299: overige bouwinstallaties
…
Wist je trouwens dat je makkelijk de nacebelcodes kan terugvinden van eender welke Belgische ondernemer via de KBO? Dat is een publiek toegankelijke database waarin je de nace-codes van elke ondernemer kan terugvinden. Ontdek er alles over in onze video:
Waarom bestaan ze?
Toegegeven, nacebelcodes zorgen soms voor wat extra verwarring, maar ze hebben wel degelijk hun nut!
Enerzijds bieden ze een houvast, het is een afgelijnde lijst met alle activiteiten die je als zelfstandige kan uitvoeren. Het is soms wat zoeken welke activiteiten je allemaal wil opnemen uit die lijst, maar je hebt alvast de structuur van de lijst.
Wil je die volledig lijst graag zelfs een inkijken? Je kan hem hier terugvinden.
Anderzijds kan de overheid op basis van nacebelcodes ook eenvoudig conclusies trekken. Elke zelfstandige loodgieter zal zijn activiteiten misschien net iets anders verwoorden, waardoor ze moeilijker als één geheel te bundelen zijn voor statische doeleinden. Maar elke zelfstandige loodgieter zal wel de nacebelcode ‘43.221: Loodgieterswerk’ hebben, waardoor de overheid eenvoudig kan achterhalen hoeveel zelfstandige loodgieters er nu exact in België aan de slag zijn.
Waarom zijn ze voor jou belangrijk?
Klaar om erin te vliegen als zelfstandige? Lees dan zeker ons stappenplan om een eenmanszaak te starten even door.
In dat stappenplan kan je onder meer terugvinden dat een erkend ondernemingsloket je de vraag zal stellen: welke activiteiten ga je uitvoeren als zelfstandige?
Gelukkig hoef je dan niet te antwoorden in nacebelcodes, je mag het ook gewoon in ‘mensentaal’ verwoorden. Maar weet dat achterliggend die activiteiten steeds worden vertaald naar nacebelcodes door het erkend ondernemingsloket.
iets waar veel minder bij wordt stilgestaan, maar het correct gebruiken van nacebelcodes is ook om heel wat redenen van cruciaal belang:
- Naar de rechtbank voor een openstaand verkoopfactuur
Wil je klant niet betalen? Stel dat je hiervoor ooit richting rechtbank moet om via deze manier hopelijk dat openstaand verkoopfactuur alsnog betaald te zien. Wel dan zal dat enkel gaan voor een activiteit die ook is opgenomen in je nacebel codes. Zo niet zal de rechtbank je vordering onontvankelijk verklaren zoals dat dan mooi wordt verwoord.
- Subsidies en compensaties
Je kan als ondernemer heel wat subsidies en compensaties aanvragen, maar – je voelt ons al komen – die kan je enkel effectief krijgen als ook de nacebelcodes aansluiten op je de activiteit waarvoor je een subsidie of compensatie aanvraagt.
Denk bijvoorbeeld aan de toegekende steunmaatregelen in het kader van de coronacrisis. Daar kon je enkel beroep op doen als ook de nacebelcodes in de KBO aansloten bij de activiteiten waarvoor je steunmaatregelen aanvroeg.
- Geldboetes
Het komt gelukkig niet al te veel voor, maar de overheid heeft wel de mogelijkheid om geldboetes op te leggen als je nacebelcodes niet of onvolledig aansluiten bij je eigenlijke activiteiten.
Vooral een activiteit effectief uitvoeren terwijl het niet is opgenomen in je nacebelcodes vormt hier een probleem. Als je nacebelcodes hebt laten toevoegen van activiteiten waar je in de praktijk niet toe komt, vormt dat geen probleem.
Al komt het gelukkig zelden zo ver dat er effectief geldboetes worden uitgedeeld, in eerste instantie zal je worden verzocht om de nacebelcodes zo snel mogelijk weer up-to-date te brengen en de ontbrekende toe te voegen.
Hoe pas ik mijn nacebelcodes aan én wat kost dat dan?
Bij de opstart worden je nace-codes geregistreerd en zit dat mee in de vaste opstartkost die een erkend ondernemingsloket aanrekent.
Het leuke daaraan is dat het niet uitmaakt hoeveel activiteiten je doorgeeft, dat heeft geen invloed op de kostprijs van de oprichting. Je kan dus perfect slechts één activiteit doorgeven, maar evengoed 101 activiteiten, de kostprijs van je oprichting zal daardoor niet veranderen.
Wil je na je opstart toch nog een wijziging doorvoeren aan je nacebelcodes? Dan kost je dat €101. Het maakt daarbij niet uit hoeveel nacebelcodes je in één keer laat schrappen of laat toevoegen, de kostprijs is steeds €101.