professionele rekening openen

Moet je een professionele rekening openen als eenmanszaak?

Is een professionele rekening openen verplicht als je start met een eenmanszaak? Wat zijn de voor -en nadelen van een zakelijke rekening voor een eenmanszaak?

Moet je apart een professionele rekening openen?

Laat ons beginnen met de belangrijkste vraag! Neen, als je een eenmanszaak hebt, ben je niet verplicht om apart een zakelijke rekening te openen!

Maakt niet of je nu student-ondernemer, bijberoeper of zelfstandige in hoofdberoep bent. Zolang je een ondernemer bent met een eenmanszaak, is een professionele rekening openen niet verplicht!

1. Financieel overzicht is cruciaal!

Maar in praktijk kan je het best wel een afzonderlijke rekening openen voor je eenmanszaak, om je professionele uitgaven mee te betalen en je verkoopfacturen op te ontvangen.

Want als je met een aparte zakelijke rekening werkt, behoud je namelijk beter zicht op hoeveel je hebt verdiend en hoeveel je kan uitgeven. Het levert je dus heel wat gemoedsrust op.

Uiteraard moet je wel rekening houden met belastingen, btw … als je naar het saldo van je bankrekening kijkt. Maar geen zorgen want daarvoor heb je Dexxter, het boekhoudprogramma voor de eenmanszaak die zelf zijn boekhouding in handen wil nemen.

2. De fiscus

Een professionele rekening openen doe je dus voor het overzicht op je zelfstandige activiteit enerzijds. Toch is er nog een belangrijke reden voor het openen van een zakelijke rekening, namelijk de fiscus!

Een belastingcontroleur zal namelijk enkel en alleen je zakelijke rekening mogen controleren. Welke rekening de zakelijke rekening is, dat wordt bepaald door welke bankrekening je effectief gebruikt voor je eenmanszaak!

Van zodra je met een persoonlijke bankrekening aankopen begint te betalen voor je eenmanszaak, dan wordt deze rekening voor de fiscus ook een professionele rekening. Dat betekent dat een fiscaal controleur alle bankuittreksels van die bankrekening eveneens mag inkijken, ook al is dat dus feitelijk je persoonlijke rekening.

De reden waarom jij met je privé bankrekening hebt betaald, speelt daarbij geen rol: je hebt iets aangekocht vóór de opstart van je zelfstandige activiteit, je was nog aan het wachten op de bankkaart van je professionele rekening, je was je bankkaart kwijt …

In theorie heeft een fiscaal controleur bijgevolg toegang de bankuittreksels van die privé rekening voor dat specifieke jaar. Opgelet, wel enkel en alleen tot de bankuittreksels van dat specifiek jaar (of de specifieke jaren) waarop de controle is toegespitst.

We moeten er ook wel bijzeggen dat het opvragen van de bankuittreksels van een persoonlijke bankrekening in de praktijk weinig gebeurt bij fiscale controle. Ook al heeft een fiscaal controleur wettelijk gezien het recht als je (per ongeluk) enkele keren met die persoonlijke bankrekening hebt betaald.

Een controleur die je persoonlijke bankrekening inkijkt kan uiteraard ook geen kwaad als je niets te verstoppen hebt, maar allicht heb je toch liever niet dat een controleur ook in je privébankrekening mag rondkijken.

Overschrijven tussen een zakelijke en persoonlijke rekening?

Uiteraard mag je voor je eigen overzicht ook steeds overschrijven doen tussen een professionele bankrekening en je privérekening. Heb je bijvoorbeeld in de winkel een betaling gedaan met je privérekening, terwijl het een aankoop was voor je onderneming? Dan mag je achteraf gerust zelf een overschrijving van je professionele rekening naar je privé doen, niet verplicht, maar het mag altijd.

Of heb je in het begin wat geld van je privébankrekening naar je professionele bankrekening overgeschreven? Geen probleem, doe gewoon een nieuwe overschrijving van zodra je daar financieel klaar voor bent.

Dat heeft geen impact op je boekhouding of je belastingen, maar zo kloppen de banksaldo’s wel weer met je eigen overzicht en aanvoelen. De financiële transacties hebben helemaal geen impact op de boekhouding van een eenmanszaak.

Wil graag wat meer ontdekken over hoe een eenmanszaak werkt, ontdek dan hier onze snelcursus voor btw-vrijgestelde eenmanszaak en hier de snelcursus voor btw-plichtige eenmanszaken. In deze cursussen staan we ook stil bij de impact van financiële transacties op de boekhouding van je eenmanszaak.

Welke professionele rekening kan je best openen?

Een professionele bankrekening kan je bij tal van banken openen, maar voor je eenmanszaak mag je naast je privérekening ook simpelweg een tweede, klassieke bankrekening openen. Die kost je minder dan een professionele bankrekening, terwijl je toch het voordeel behoudt van gescheiden professionele en private uitgaven.

Check wel even of je met zo’n klassieke rekening kredieten voor je bedrijf kan afsluiten. Bovendien krijg je bij een professionele rekening mogelijk interessante extra’s: krediet- en prepaidkaart(en) voor bedrijven, mobiele en online services voor zakelijk bankieren, een professionele spaarrekening …

Soms zal je als startende ondernemer een vrij goed beeld hebben van waar je naartoe wil en welke bankrekening (en extra opties) daarbij aansluiten. Soms helemaal niet én dat kan uiteraard geen kwaad.

Tijdens je traject als ondernemer kan je perfect wijzigen van type bankrekening (klassieke rekening of professionele rekening) en zelfs bank. Ook hier moet je niet wakker liggen voor de impact op de boekhouding van je eenmanszaak, die is er namelijk niet! Kies de rekening die het beste bij je activiteit past.

Zakelijke rekening openen: online of in kantoor?

Je boekhouding kan je volledig online regelen, via Dexxter bijvoorbeeld.
Een privérekening kan je vaak wel online openen, maar zorg ervoor dat je op voorhand goed weet of die alle mogelijkheden biedt die jij nodig hebt.

Een zakelijke rekening online openen, is echter nog niet evident.
Bij vele banken moet je naar een kantoor gaan om een professionele zichtrekening te openen.

Is het geen optie om een zakelijke rekening online te openen bij een mobiele neo-bank? Hun apps zijn ergonomisch, hun tarieven interessant. Als zelfstandige bots je echter snel op beperkingen: je kan vaak niet in het rood gaan, geen gestructureerde mededelingen gebruiken, je krijgt een buitenlands rekeningnummer … Je blijft dus voorlopig het best bij een klassieke bank, om een (professionele) zichtrekening te openen, al nemen zij ook snel grote stappen!

Neem gerust eens een kijkje op de website van enkele KBC, Hello bank, Belfius of ING.

Al dan niet professionele zichtrekening: check!

Is het gelukt om je (professionele) zichtrekening te openen? Voer het nummer van je zakelijke rekening ook online in Dexxter in, zodat het op je facturen, creditnota’s enz. staat. Logisch, maar ook verplicht! Je bankrekening openen doe je ook het best vóór je een eerste factuur uitschrijft. Zo voorkom je dat je nadien een nieuw rekeningnummer moet communiceren.

Ziezo, je staat alweer een hele stap dichter bij een succesvolle start van je zelfstandige activiteit, samen met je nieuwe (professionele) zichtrekening!
Probeer Dexxter nu 30 dagen gratis.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
E-mail

Neem zelf je administratie in handen.

Je kan nog steeds kiezen voor een boekhouder. Dankzij het gratis kijkaccount kan die zich volledig focussen op het geven gericht advies om jou te helpen groeien!

Relaxe ondernemer