Moet je een professionele rekening openen als eenmanszaak?

Moet-je-een-professionele-rekening-openen-als-eenmanszaak
Inhoudstabel

Moet je apart een professionele rekening openen?🔎

Is een professionele rekening openen verplicht als je start met een eenmanszaak? Wat zijn de voor- en nadelen van een zakelijke rekening voor een eenmanszaak?

Laat ons beginnen met de belangrijkste vraag: ben je verplicht op een zakelijke rekening te openen? Het antwoord is eenvoudig: neen, als je een eenmanszaak hebt, ben je niet verplicht om apart een zakelijke rekening te openen!

Maakt niet of je nu student-ondernemer, bijberoeper of zelfstandige in hoofdberoep bent. Zolang je een ondernemer bent met een eenmanszaak, is een professionele rekening openen niet verplicht!

Desondanks dat het niet verplicht is, is het wel sterk aan te raden om een zakelijke rekening te openen. Hiervoor zijn enkele belangrijke redenen…

Waarom zou je wel een zakelijke rekening openen voor je eenmanszaak?

1️⃣ Open een rekening om financieel overzicht te behouden

In de praktijk kan je het best wel een afzonderlijke rekening openen voor je eenmanszaak. Een eerste belangrijke reden hiervoor is dat je zo beter het overzicht kan bewaren. Met een aparte rekening kun je gemakkelijk zien hoeveel geld er binnenkomt en hoeveel er weer wegvloeit.

Zo behoud je dus beter zicht op hoeveel je hebt verdiend en hoeveel je kan uitgeven. Er is een aparte rekening om je professionele uitgaven mee te betalen en je verkoopfacturen op te ontvangen. Het levert je dus heel wat gemoedsrust op.

Tips template 24

Tip:

Hou via Dexxter in de gaten hoeveel belastingen je nog zal moeten betalen zodat je voldoende reserve behoudt.

Vergeet niet, met een deel van dat bedrag ga je nog de overheid moeten sponsoren, waardoor het saldo op je bankrekening niet correct weergeeft hoeveel er uiteindelijk overblijft. Je zult rekening moeten houden met sociale bijdragen, personenbelasting, btw,…

Om hierop goed voorbereid te zijn, kun je gebruik maken van Dexxter. De tool geeft automatisch weer welk bedrag je aan de kant moet houden.

2️⃣ Open een rekening om je te beschermen tegen de fiscus

Een professionele rekening openen doe je dus voor het overzicht op je zelfstandige activiteit enerzijds. Toch is er nog een tweede belangrijke reden voor het openen van een zakelijke rekening, namelijk de fiscus!

Een belastingcontroleur zal namelijk enkel en alleen je zakelijke rekening mogen controleren. Welke rekening de zakelijke rekening is, dat wordt bepaald door welke bankrekening je effectief gebruikt voor je eenmanszaak!

Van zodra je met een persoonlijke bankrekening aankopen begint te betalen voor je eenmanszaak, dan wordt deze rekening voor de fiscus ook een professionele rekening. Dat betekent dat een fiscaal controleur alle bankuittreksels van die bankrekening eveneens mag inkijken, ook al is dat dus feitelijk je persoonlijke rekening.

Tips template 19

Heb je geen zakelijke rekening?

Dan kan de fiscus jouw persoonlijke rekening ook volledig controleren.

De reden waarom jij met je privé bankrekening hebt betaald, speelt daarbij geen rol: je hebt iets aangekocht vóór de opstart van je zelfstandige activiteit, je was nog aan het wachten op de bankkaart van je professionele rekening, je was je bankkaart kwijt…

In theorie heeft een fiscaal controleur bijgevolg toegang de bankuittreksels van die privé rekening voor dat specifieke jaar. Opgelet, de belastingcontroleur heeft wel enkel en alleen toegang tot de bankuittreksels van dat specifiek jaar (of de specifieke jaren) waarop de controle is toegespitst.

We moeten er ook wel bijzeggen dat het opvragen van de bankuittreksels van een persoonlijke bankrekening in de praktijk weinig gebeurt bij fiscale controle. Ook al heeft een fiscaal controleur wettelijk gezien het recht als je (per ongeluk) enkele keren met die persoonlijke bankrekening hebt betaald.

Een controleur die je persoonlijke bankrekening inkijkt kan uiteraard ook geen kwaad als je niets te verstoppen hebt, maar allicht heb je toch liever niet dat een controleur ook in je privébankrekening mag rondkijken.

Overschrijven tussen een zakelijke en persoonlijke rekening?

Uiteraard mag je ook steeds overschrijvingen doen tussen een professionele bankrekening en je privérekening. Heb je bijvoorbeeld in de winkel een betaling gedaan met je privérekening, terwijl het een aankoop was voor je onderneming? Dan mag je achteraf gerust zelf een overschrijving van je professionele rekening naar je privé doen, niet verplicht, maar het mag altijd.

Of heb je in het begin wat geld van je privébankrekening naar je professionele bankrekening overgeschreven? Geen probleem, je mag je startkapitaal gerust terugstorten van zodra je daar financieel klaar voor bent.

Dat heeft geen impact op je boekhouding of je belastingen, maar zo kloppen de banksaldo’s wel weer met je eigen overzicht en aanvoelen. De financiële transacties hebben helemaal geen impact op de boekhouding van een eenmanszaak.

Tips template 9

Tip:

Wil graag wat meer ontdekken over hoe een eenmanszaak werkt? Ontdek dan de gratis snelcursus voor btw-vrijgestelde eenmanszaak en die voor btw-plichtige eenmanszaken.

Welke professionele rekening kan je best openen?

Een professionele bankrekening kan je bij tal van banken openen, maar voor je eenmanszaak mag je naast je privérekening ook simpelweg een tweede, klassieke bankrekening openen. Die kost je minder dan een professionele bankrekening, terwijl je toch het voordeel behoudt van gescheiden professionele en private uitgaven.

Check wel even of je met zo’n klassieke rekening kredieten voor je bedrijf kan afsluiten. Bovendien krijg je bij een professionele rekening mogelijk interessante extra’s: krediet- en prepaidkaart(en) voor bedrijven, mobiele en online services voor zakelijk bankieren, een professionele spaarrekening…

Soms zal je als startende ondernemer een vrij goed beeld hebben van waar je naartoe wil en welke bankrekening (en extra opties) daarbij aansluiten. Soms helemaal niet én dat kan uiteraard geen kwaad.

Tijdens je traject als ondernemer kan je perfect wijzigen van type bankrekening (klassieke rekening of professionele rekening) en zelfs bank. Ook hier moet je niet wakker liggen voor de impact op de boekhouding van je eenmanszaak, die is er namelijk niet! Kies de rekening die het beste bij je activiteit past.

Zakelijke rekening openen: online of in kantoor? ⚖️

Je boekhouding kan je volledig online regelen, via Dexxter bijvoorbeeld. Een privérekening kan je vaak wel online openen, maar zorg ervoor dat je op voorhand goed weet of die alle mogelijkheden biedt die jij nodig hebt.

Een zakelijke rekening online openen, is niet bij elke bank even evident. Bij sommige banken moet je naar een kantoor gaan om een professionele zichtrekening te openen.

Als je toch graag een professionele rekening online wil regelen, dan kan het een optie zijn om een zakelijke rekening online te openen bij een mobiele neo-bank: hun apps zijn ergonomisch, hun tarieven interessant.

Maar, als zelfstandige bots je echter snel op beperkingen bij neo-banken: je kan vaak niet in het rood gaan, geen gestructureerde mededelingen gebruiken, je krijgt een buitenlands rekeningnummer… Je blijft dus voorlopig het best bij een klassieke bank, om een (professionele) zichtrekening te openen, al nemen zij ook snel grote stappen!

Tips template 18

Zakelijke rekening openen?

Vergelijk gerust de professionele rekeningen van KBC, Hello bank, Belfius of ING.

Mag je meerdere bankrekeningen hebben?💳

Natuurlijk, het hebben van meerdere bankrekeningen is volkomen normaal, zowel voor persoonlijke als zakelijke doeleinden.

Vanuit een persoonlijk perspectief, los van eventuele zakelijke activiteiten, is het heel normaal om meerdere bankrekeningen te beheren. Dit kan bij dezelfde bank zijn of bij verschillende banken. Het kan handig zijn om je financiën te organiseren, specifieke doelen te beheren of simpelweg om aan je persoonlijke behoeften te voldoen.

Hetzelfde geldt voor het beheren van financiën in het kader van een eenmanszaak. Het is volkomen mogelijk om meerdere zakelijke bankrekeningen te hebben, ongeacht of deze bij dezelfde bank zijn of bij verschillende banken. Dit kan helpen om zakelijke transacties te scheiden van persoonlijke financiën, belastingzaken te vereenvoudigen en financiële overzichten bij te houden.

Meerdere bankrekeningen hebben zorgt voor flexibiliteit en kan bijdragen aan effectief financieel beheer, zowel op persoonlijk als zakelijk gebied. Het is wel belangrijk om de eventuele kosten die aan deze rekeningen zijn gekoppeld te onderzoeken.

Mag je een buitenlandse rekening hebben voor je onderneming? 🗺️

Hetzelfde geldt hier: vanuit persoonlijk standpunt is het volkomen acceptabel om een buitenlandse bankrekening te hebben, en dit geldt ook voor je eenmanszaak.

In het geval dat je regelmatig zaken doet met buitenlandse klanten uit een specifiek land, kan het zelfs zeer nuttig zijn. Hierdoor kunnen internationale klanten betalingen doen op een rekening die voor hen vertrouwd is, wat de transactie soepeler kan laten verlopen.

Bovendien kan het hebben van een buitenlandse bankrekening handig zijn als er verschillende valuta in het spel zijn. Hierdoor worden inkomende betalingen niet automatisch omgezet naar euro’s, maar blijven ze in de oorspronkelijke valuta op de buitenlandse bankrekening staan. Dit biedt extra flexibiliteit met betrekking tot wisselkoersen en het timing van valutaomzettingen. Het kan je helpen om gunstige wisselkoersen af te wachten voordat je besluit om de andere munt om te zetten naar euro.

Pas op: meldingsplicht bij buitenlandse rekeningen!

Een buitenlandse rekening moet je steeds melden in de personenbelasting, ook al zijn er geen transacties gebeurd op deze rekening. Het gaat hier om een meldingsplicht, je moet dus enkel en alleen het bestaan van deze buitenlandse bankrekening jaarlijks melden in je aangifte personenbelasting.

Hoe moet je je buitenlandse rekening precies melden? In deel 1 van de personenbelasting, kan je doorklikken op Vak XIII, daar dien je code 1075 aan te duiden en vervolgens de nodige gegevens in te vullen. Dat betreft de naam & voornaam van de titularis van deze bankrekening, het land waar de rekening was geopend en of deze bankrekening is gemeld bij de Nationale Bank van België.

image

Laatste cruciale stap!

Is het gelukt om je (professionele) zichtrekening te openen? Voer het nummer van je zakelijke rekening ook online in Dexxter in. Hierdoor komt het juiste rekeningnummer op je facturen, creditnota’s… Logisch, maar ook verplicht! Je bankrekening openen doe je ook het best vóór je een eerste factuur uitschrijft. Zo voorkom je dat je nadien een nieuw rekeningnummer moet communiceren.

Ziezo, je staat alweer een hele stap dichter bij een succesvolle start van je zelfstandige activiteit, samen met je nieuwe (professionele) zichtrekening!

Benieuwd welke andere stappen je nog moet voltooien? Ga naar het stappenplan voor starters!

Artikel delen

Artikel delen

Begrijpbaar en betaalbaar zélf boekhouden

Zelf boekhouden hoeft niet moeilijk te zijn. Op voorwaarde dat je alle tools aangereikt krijgt. Met Dexxter krijg je alles in 1 platform.

Begrijpbaar en betaalbaar zélf boekhouden

Zelf boekhouden hoeft niet moeilijk te zijn. Op voorwaarde dat je alle tools aangereikt krijgt. Met Dexxter krijg je alles in 1 platform.

Pijl 1 - geel