pexels-pixabay-50987

Moet je een professionele zichtrekening openen als eenmanszaak?

Je hebt al lang een bankrekening als privépersoon. Is een professionele rekening verplicht als je start met een eenmanszaak (al dan niet in bijberoep)? We maken je wegwijs en laten weten hoe je makkelijk zo’n rekening opent.

Moet je apart een zakelijke rekening openen?

Neen, als je een eenmanszaak hebt, ben je niet verplicht om apart een professionele rekening te openen. Ook niet als je natuurlijke zelfstandige in bijberoep bent. Maar in praktijk kan je het best wel een afzonderlijke bankrekening openen, om je professionele uitgaven mee te betalen en je verkoopfacturen op te ontvangen.

Als je met een aparte professionele zichtrekening werkt, behoud je namelijk beter zicht op hoeveel je kan uitgeven. Het lever je dus heel wat gemoedsrust op. Uiteraard moet je wel nog rekening houden met alle te betalen belastingen, btw en sociale bijdragen, maar dat doet Dexxter voor jou!

Bovendien zal de belastingcontroleur enkel je professionele inkomsten en uitgaven controleren, wannee je over een aparte zakelijke rekening beschikt. Heb je dat niet, mag de fiscus ook je persoonlijke uitgaven doorlichten.

Welke bankrekening zou je het best openen?

Een professionele zichtrekening kan je bij tal van banken openen, maar voor je eenmanszaak mag je naast je privérekening ook een tweede, klassieke bankrekening openen. Die kost je minder, terwijl je toch het voordeel behoudt van gescheiden professionele en private uitgaven.

Check wel even of je met zo’n klassieke rekening kredieten voor je bedrijf kan afsluiten. Bovendien krijg je bij een professionele rekening mogelijk interessante extra’s: krediet- en prepaidkaart(en) voor bedrijven, mobiele en online services voor zakelijk bankieren, een professionele spaarrekening … Kies de rekening die het beste bij je activiteit past.

Zakelijke rekening openen: online of in kantoor?

Je boekhouding kan je volledig online regelen, via Dexxter bijvoorbeeld.
Een privérekening kan je vaak wel online openen, maar zorg ervoor dat je op voorhand goed weet of die alle mogelijkheden biedt die jij nodig hebt.

Een zakelijke rekening online openen, is echter nog niet evident.
Bij vele banken moet je naar een kantoor gaan om een professionele zichtrekening te openen.

Is het geen optie om een zakelijke rekening online te openen bij een mobiele neo-bank? Hun apps zijn ergonomisch, hun tarieven interessant. Als zelfstandige bots je echter snel op beperkingen: je kan vaak niet in het rood gaan, geen gestructureerde mededelingen gebruiken, je krijgt een buitenlands rekeningnummer … Je blijft dus voorlopig het best bij een klassieke bank, om een (professionele) zichtrekening te openen.

Al dan niet professionele zichtrekening: check!

Is het gelukt om je (professionele) zichtrekening te openen? Voer het nummer van je zakelijke rekening ook online in Dexxter in, zodat het op je facturen, creditnota’s enz. staat. Logisch, maar ook verplicht! Je bankrekening openen doe je ook het best vóór je een eerste factuur uitschrijft. Zo voorkom je dat je nadien een nieuw rekeningnummer moet communiceren.

Ziezo, je staat alweer een hele stap dichter bij een succesvolle start van je zelfstandige activiteit, samen met je nieuwe (professionele) zichtrekening!
Probeer Dexxter nu 30 dagen gratis.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
E-mail

Neem zelf je administratie in handen.

Je kan nog steeds kiezen voor een boekhouder. Dankzij het gratis kijkaccount kan die zich volledig focussen op het geven gericht advies om jou te helpen groeien!

Relaxe ondernemer
Dexxter logo

Dé rechterhand voor bijberoepers en student-ondernemers

Nieuwsbrief

Door op 'inschrijven' te klikken ga je akkoord met het Privacybeleid.

© 2022 Dexxter. Alle rechten voorbehouden.
Let’s App, met handelsnaam Dexxter, is een leverancier van software.
Let’s App is geen accountantskantoor en verleent geen diensten waarvoor een erkenning bij het ITAA vereist is.

Wist je dat ook jij kan investeren in de toekomstplannen van Dexxter? Ontdek er hier meer over!