Community 🤼

Opstart eenmanszaak: timing

GDR

Opstart eenmanszaak met btw vrijstelling. Winkeltje met goederen. Stel men doet gedurende het eerste jaar enkel uitgaven als investering. Dus het boekjaar sluit af met groot verlies. In het tweede jaar zijn er amper uitgaven. Men verkoopt de goederen in het winkeltje en dit boekjaar sluit af met grote winst. Is het dan niet beter om te wachten met opstart zaak en de als particulier gekochte goederen te verkopen aan de zaak stap voor stap na 1 jaar en in het tweede jaar een boekhouding met meer evenwicht te bekomen of zijn er andere manieren?

  • Bwaa, ik snap je vraag wel maar je spreekt over investeringen in het eerste jaar. Op investeringen moet je afschrijven, dus spreiden over meerdere jaren. Dus stelt nu dat ge in het eerste jaar voor 10.000 euro investeringen doet, dan moet ge die 10.000 euro toch gaan spreiden over 3, 5, 10, … jaren (ik weet niet wat ge allemaal gaat aankopen, vandaar). Dusja diene impact op het startjaar gaat dan toch meevallen zou ik denken.

    Maar daarna spreekt ge over goederen verkopen in jaar 2. Dat doet mij dan vermoeden dat ge in jaar 1 mss ook veel handelsgoederen gaat kopen? (Handelsgoederen zijn geen investeringen, maar check zeker het leercentrum daarvoor).

    Als dat veel handelsgoederen zijn in jaar 1 die ge dan niet hebt verkocht. Dan moet dat toch in voorraad worden geboekt op het einde van het jaar. Waarmee ge dan eigenlijk bekomt dat die kost van die aankopen niet in jaar 1 blijft, maar in jaar 2 terecht komt.

    Dus daarop wachten lijkt me niet per sé de moeite 🙂

  • Ahaaa dat is de clue! De voorraad. Ja zijn inderdaad bijna volledig handelsgoederen die “investeringen”. Dus die kunnen niet afgeschreven worden begrijp ik maar de voorraad fungeert als een soort afschrijving… Daar moet ik het 1 en het ander nog over leren dan 🙂 Bedankt!

  • Dan ben k blij dat ik heb kunnen helpen! Daarvoor zijn we hier ook (toch een stukje) 🙂

    Ik geef een voorbeeld, mss zet dat je al op weg in het leerproces:

    Ik koop in 2021 voor 1000 euro aan handelsgoederen, ff niet nadenken over btw. Als ik die facturen inboek, zit in 2021 dus 1000 euro in mijn kosten.

    Maar ik verkoop die handelsgoederen niet in 2021, waarom maakt niet uit, ik heb ze niet verkocht. Dan heb ik op 31.12.2021 dus een voorraad van 1000 euro.

    Als je dan naar personenbelasting gaat en doorklikt op voorraad kun je daar een waarde van de voorraad ingeven. Als je daar de voorraad op 1000 euro zet in 2021, dan zal er het volgende gebeuren:

    Er gaat 1000 euro uit kosten in 2021 en dat gaat dan naar voorraad.

    Daarna zet je in 2022 u beginvoorraad op 1000 en u eindvoorraad in 2022 zal dan op nul blijven staan (logisch, ge weet de eindvoorraad in 2022 nog niet).

    Maar via die manier worden die 1000 euro van 2021 eigenlijk in 2022 gestopt. Ge kunt dat ook mooi volgen in het dashboard, resultatenrekening, overzicht … Daar kunt ge telkens zien als ge iets wijzigt aan uwe voorraad wat den impact is op de kosten.

    Niet eenvoudig maar hopelijk toch al een start?! 😉

  • Ah tof ja zo had ik het begrepen. Wel jammer dat er in Dexxter niet meer inzit qua voorraad. Stel ik koop handelsgoederen die zitten dan in aankopen. Stel dat je ze daar als voorraad kunt vlaggen ofzo of transfereren naar de voorraad berekening… Of koppelen aan producten maar dat is dan weer niet de correcte prijs want moet aankoopprijs zijn. Misschien extra lijntje bij producten dan met kost… Maar dat wordt misschien wat te complex en is afhankelijk van persoon tot persoon… Is er een goede betaalbare software tool bekend om voorraad mee te beheren?

Delen

Stel je vraag aan de Dexxter-community met meer dan 10.000+ eenmanszaken & geverifieerde Dexxter-experts.

⚠️ deze antwoorden zijn niet altijd geverifieerd.

Stel je vraag in de community

Stel je vraag aan de Dexxter-community met meer dan 10.000+ eenmanszaken & geverifieerde Dexxter-experts.

Pijl 1 - geel

Helaas! Onze community is momenteel enkel toegankelijk voor mensen die een proefperiode op Dexxter starten