Gaan samenwonen (of trouwen) met je partner, dat kan al complex genoeg zijn. Maar wist je ook dat je dan ook een gezamenlijke belastingaangifte moet indienen? Hieronder hebben we het over wanneer precies je dan zo’n gezamenlijke belastingaangifte moet indienen.
Feitelijk samenwonen
Hier is er geen impact op je belastingbrief. Elke partner blijft zijn of haar eigen belastingbrief indienen. Er wordt niets samengeteld, er wordt geen gezamenlijke belastingbrief ingediend, niets van dat.
Je bent dan wel gaan samenwonen, maar dat heeft voor je aangifte personenbelasting geen impact. Je blijft een aparte belastingaangifte indienen.
Wettelijk samenwonen of huwen
Of je nu wettelijk gaat samenwonen of trouwt: op vlak van een gezamenlijke belastingaangifte indienen, betekent dat exact hetzelfde.
Het huwelijksjaar (of jaar waarin je wettelijk gaat samenwonen) blijft individueel voor de belastingaangifte van dat inkomstenjaar. De belastingbrief die je dus het jaar nadien indient (aanslagjaar) blijft een aparte belastingaangifte.
Vanaf het inkomstenjaar nadien, moet er een gezamenlijke aangifte worden ingediend. Hieronder enkele voorbeelden om te verduidelijken:
- Je trouwt op 1 april 2023. We gaan de aangifte van 2023 (inkomstenjaar) invullen, in te dienen in 2024 (aanslagjaar).
De aangifte voor inkomstenjaar 2023 (het trouwjaar), die je gaat indienen in de loop van 2024, is een aparte belastingaangifte.
De aangifte voor inkomstenjaar 2024 (het jaar na het trouwjaar), die je gaat indienen in de loop van 2025, is een gezamenlijke belastingaangifte.
- Je zet een punt achter het huwelijk op 2 januari 2024. Het gaat over de aangifte van 2023 (inkomstenjaar), in te dienen in 2024 (aanslagjaar).
De aangifte van 2023 (inkomstenjaar), waarvan de indiening zal gebeuren in 2024 (aanslagjaar) is een gezamenlijke belastingaangifte.
En kan ik me vergissen?
Nee, gelukkig niet!
De overheidstool Tax-On-Web, waarmee je jouw belastingaangifte invult, kent deze data automatisch. Het zal onmiddellijk een formaat tonen waarin een aparte of gezamenlijke belastingaangifte wordt aangeboden.
Zijn er dan verschillen tussen wettelijk samenwonen of huwen?
Opgelet, we hebben het dus over trouwen of wettelijk samenwonen! Feitelijk samenwonen heeft geen impact.
Als we enkel kijken naar het feit of je een gezamenlijke belastingaangifte moet indienen? Nee, dan is er geen verschil tussen wettelijk samenwonen of trouwen.
Maar op andere vlakken zijn de verschillen tussen wettelijk samenwonen en trouwen behoorlijk groot! Via de website van notaris.be kan je alvast een eerste inkijk krijgen op die verschillen.