Lichte vracht aftrekbaarheid voor Belgische eenmanszaken

Lichte vracht aftrekbaarheid voor Belgische eenmanszaken
Inhoudstabel

Als eenmanszaak in België zijn er verschillende regels en voorschriften waar je rekening mee moet houden. Eén van de belangrijkste aspecten is de btw-aftrekbaarheid van lichte vracht. Laten we eens dieper ingaan op wat dit precies inhoudt en hoe jij dit kunt toepassen in je bedrijf. Zo blijf je op de hoogte van alle ins en outs en vermijd je boetes!

Let op: Allereerst moet je voldoen aan de voorwaarden van een lichte vracht vooraleer je kan genieten van de fiscale voordelen van een bedrijfswagen als lichte vracht.

Btw-aftrek lichte vracht, de opties

1️⃣ Rittenadministratie

Voor de kosten met betrekking tot een lichte vrachtwagen kan je de btw-aftrek bepalen aan de hand van een rittenadministratie. Hierbij splits je het aantal beroepsmatige kilometers en het aantal privékilometers.

De aftrekbaarheid van de btw kan hier in principe tot wel 100% gaan. Gebaseerd op het werkelijk beroepsmatig gebruik van je wagen.

2️⃣Forfaitaire aftrek

Het forfait is een vereenvoudigde manier om de btw-aftrek te bepalen. Je hoeft geen rittenadministratie bij te houden, maar je past een vast percentage toe:

  • 100% bij uitsluitend beroepsmatig gebruik
  • 85% voor lichte vrachtwagens die overwegend beroepsmatig worden gebruikt
  • 35% voor lichte vrachtwagens die niet overwegend beroepsmatig worden gebruikt

Het forfait kan een aantrekkelijke optie zijn voor ondernemers die geen zin hebben in de administratieve rompslomp van een rittenadministratie.

25

Let op:

Je kunt de forfaitaire aftrek niet combineren met een rittenadministratie en je moet het forfait in principe toepassen op alle gemengd gebruikte lichte vrachtwagens.

Dexxter, de boekhoud software voor Belgische eenmanszaken 💪

Het beheren van btw-aftrek was nog nooit zo gemakkelijk als met Dexxter. Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste tips & tricks over boekhouding en ondernemerschap? Volg ons dan zeker op onze socials! 📬

We geven ook wekelijkse webinars waarin je terecht kan met al jouw vragen! Bekijk hier ons aanbod, want boekhouding doe je nooit alleen met Dexxter!

Liever op jezelf jouw boekhoudkundige kennis vergroten? Volg dan onze gratis cursus met certificaat!

Artikel delen

Artikel delen

Je belastingen & btw automatisch in orde

In Dexxter staan je belastingaangiftes automatisch voor je klaar op basis van je inkomsten en uitgaven. We verwittigen je wanneer elke fiscale deadline nadert.

Dien je aangiftes met vertrouwen in

Geen enkele boekhoudkennis nodig.

Pijl 1 - geel