Btw-aftrek auto in eenmanszaak, uitgelegd

Btw-aftrek auto in eenmanszaak, uitgelegd
Inhoudstabel

Maak je gebruik van een auto om jouw zelfstandige activiteit uit te voeren? Dan weet je ongetwijfeld dat hier enkele kosten bij komen kijken. Maar wees gerust, gelukkig bestaat er zoiets als de btw-aftrek bij auto’s waardoor jij als btw-plichtige de kosten kan drukken. We bespreken de belangrijkste zaken in dit artikel!

De impact van je verplaatsingstype 🛣️

Allereerst is het belangrijk om een duidelijk onderscheid te maken tussen de verschillende soorten verplaatsingen die je maakt met je auto. De fiscale regels voor de btw aftrekbaarheid verschillen namelijk naargelang het type verplaatsing. In essentie gaat het om de volgende drie categorieën:

1️⃣ Zuivere privéverplaatsingen: persoonlijke verplaatsingen zonder enige link met je professionele activiteiten als zelfstandige.

2️⃣ Verplaatsingen tussen woonplaats en vaste werkplek: je mag hier een forfaitair bedrag van €0,15 per kilometer aftrekken van je belastingen.

3️⃣ Zuivere beroepsverplaatsingen: De aftrekbaarheid beperkt tot een bepaald percentage naargelang jouw auto en alle bijhorende specificaties (type wagen, brandstoftype, CO² uitstoot,…). Het aftrekbaar percentage wordt als volgt berekend:

120% – (0,5 x brandstofcoëfficiënt x CO2/km)

Maar weest gerust via Dexxter moet je dit allemaal niet uitrekenen, want dat doen wij voor jou! We vragen de noodzakelijke basisgegevens over jouw auto om de fiscaliteit achterliggend perfect te laten lopen! Probeer Dexxter nu gratis uit via onze proefperiode van 30 dagen!

3

Wil je een auto inbrengen?

Bekijk dan zeker ons artikel over hoe je een auto in de boekhouding van jouw eenmanszaak stopt!

Samenvatting: Aftrekbaarheid auto in eenmanszaak

Type verplaatsingPrivéverplaatsingenWoon-werk verplaatsingenBeroepsverplaatsingen
Aftrekbaarheid0% aftrekbaarforfaitair bedrag van 0,15€/kmZie formule

Btw-aftrek: maximum 50% voor personenwagens 🚗

Naast de aftrekbaarheid in de personenbelasting, is er ook de kwestie van de btw-aftrek op je autokosten. Voor personenwagens geldt een maximumgrens van 50% btw-aftrek, gebaseerd op het werkelijk beroepsmatig gebruik van je wagen.

Er bestaan drie methoden om bij een gemengd gebruik het aandeel privégebruik en beroepsgebruik te bepalen:

1️⃣ Rittenadministratie of ‘werkelijk professioneel gebruik’ 📋

2️⃣ Semi-forfaitaire formule van de FOD Financiën 🧮

3️⃣ Forfait van 35% beroepsmatig gebruik ⚖️

Dexxter, de boekhoud software voor Belgische eenmanszaken 💪

Het beheren van autokosten en btw-aftrek was nog nooit zo gemakkelijk als met Dexxter. Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste tips & tricks over boekhouding en ondernemerschap? Volg ons dan zeker op onze socials! 📬

14

Wist je dat?

Wil je meer leren over ondernemerschap en boekhouding? Volg dan een gratis webinar en/of cursus!

Artikel delen

Artikel delen

Je belastingen & btw automatisch in orde

In Dexxter staan je belastingaangiftes automatisch voor je klaar op basis van je inkomsten en uitgaven. We verwittigen je wanneer elke fiscale deadline nadert.

Dien je aangiftes met vertrouwen in

Geen enkele boekhoudkennis nodig.

Pijl 1 - geel