Welk btw-tarief moet je aanrekenen aan je klant

Welk btw-tarief moet je aanrekenen aan je klant?

In België betaal je als consument belasting over de toegevoegde waarde (btw). 21% btw geldt daarbij als het meest algemene tarief, maar voor sommige goederen en diensten kunnen ook andere btw-tarieven tellen zoals 6 of 12%. Dit kan verwarrend werken bij het aanrekenen van het juiste btw-tarief.

21% – de basiscategorie

Op de meeste producten en diensten moet je 21% btw aanrekenen. Eigenlijk is de categorie met 21% btw de basiscategorie. Valt het product dat je verkoopt niet expliciet onder een uitzondering, dan dien je er 21% btw op aan te rekenen.

12% – maaltijden en enkele uitzonderingen

Op verkochte maaltijden die ter plaatse worden geconsumeerd dient 12% btw te worden betaald. Bij afhaling is dit 6%, zie verder. Dranken die worden afgehaald zijn ook aan 6%, ter plaatse consumeren is aan 21% btw.

Daarnaast zijn er vijf producten die vallen onder deze categorie, nl. steenkool, banden voor landbouwmachines en tractoren, fytofarmaceutische producten, bouw van sociale woningen en margarine.

6% voor basisgoederen

Een lange lijst goederen en diensten die als noodzakelijk worden beschouwd, vallen onder het 6% btw-tarief. In de voedingssector geldt dit voor de basisingrediënten: vlees en vis, zuivel, groenten en fruit, vetten & olie en afhaalmaaltijden. Ook voor geneesmiddelen, vervoer, hotels, cultuur, bloemen, planten, fiets – of schoenherstellingen reken je 6% btw.

Wat als ik verschillende tarieven moet aanrekenen?

Stel dat je bijvoorbeeld als tuinaannemer een aantal planten verkoopt en je ze ook ter plaatse gaat planten, dan mag je twee btw-tarieven toepassen. 

De prijs van de planten is aan 6% btw en je diensten is aan 21% btw. Je mag wel degelijk één verkoopfactuur opmaken, maar simpelweg met een opsplitsing tussen de planten en de diensten.

Opgelet! Het is niet verplicht om een opsplitsing te maken, maar dan is het hoogste btw-tarief van toepassing op de totale prijs!

Ben je niet zeker over je btw-tarieven? Stel je vraag in de Dexxter-community of aan een boekhouder!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
E-mail

Neem zelf je administratie in handen.

Je kan nog steeds kiezen voor een boekhouder. Dankzij het gratis kijkaccount kan die zich volledig focussen op het geven gericht advies om jou te helpen groeien!

Relaxe ondernemer