pexels-max-fischer-5872190

Mogen relatiegeschenken in je boekhouding?

Altijd genoeg redenen om cadeautjes uit te delen. Wanneer je die cadeautjes in een zakelijke context geeft (bv. aan leveranciers, klanten, raadgevers etc.) , mag je die onder bepaalde voorwaarden ook in je boekhouding stoppen. We leggen het je uit!

Relatiegeschenken in het algemeen hebben een aantal specifieke regels. We geven ze graag mee om zeker te zijn dat relatiegeschenken fiscaal optimaal in je boekhouding terechtkomen.

Er zijn twee dingen waarmee je rekening moet houden bij het aankopen van een relatiegeschenk: de recupereerbare btw en de mate je de kost ervan mag inbrengen in je boekhouding. We gaan dieper in op de twee vragen die je je moet stellen.

 

1. Mag je de btw op het geschenk recupereren? 

Ben je niet btw-plichtig of btw-vrijgesteld? Dan moet je je hiervan alvast niets aantrekken, want btw recupereren is voor jou sowieso niet mogelijk. Dan mag je voor de kosten rekening houden met het hele aankoopbedrag, inclusief btw.

Ben je btw-plichtig? Dan geldt volgende regels:

 • Kost het geschenk meer dan €50 (excl. btw): nooit btw recupereerbaar

 • Kost het geschenk minder dan €50 (excl. btw): btw volledig recupereerbaar, op twee voorwaarden:

  1) Eén geschenk per kalenderjaar per zakenrelatie
  Geef je bv. verschillende geschenken die samen minder dan €50 waard zijn, ook dan mag je slechts de btw recupereren op één van die geschenken naar keuze.
  2) Op
   rookwaren of sterkedrank is de btw nooit recupereerbaar, ook al bedraagt de aankoopwaarde minder dan 50 euro. 

   

2. Voor hoeveel procent het aankoopbedrag van een relatiegeschenk meetelt als kost in je boekhouding?

Belangrijk puntje, want inkomsten – kosten = winst; en op die winst betaal je sociale bijdragen en personenbelasting.

De regels zijn hier iets eenvoudiger, namelijk: relatiegeschenken zijn voor 50% aftrekbaar als kost, maar enkel en alleen als de aankoopwaarde niet hoger is dan 125 euro (incl. btw deze keer!).

Een relatiegeschenk van meer dan 125 euro (incl. btw, per geschenk, per persoon) is wél voor 100% aftrekbaar voor jouw boekhouding. Dat klinkt misschien verleidelijk, maar is het niet! Want indien je een relatiegeschenk geeft van meer dan 125 euro aan iemand dan moet er namelijk een voordeel alle aard worden aangegeven voor die persoon. Die andere persoon zal m.a.w. belastingen moeten betalen op jouw relatiegeschenk.

Tip! De beperking van 50% geldt niet voor reclameartikelen. Denk aan de klassiekers zoals kalenders, pennen, sleutelhangers, .. waarop het bedrijfslogo of dergelijke staat. In zo’n geval spreken we over publiciteit en niet meer over een relatiegeschenk. De aankoopwaarde mag voor 100% in je boekhouding en uiteraard mag je in zo’n geval ook de btw recupereren voor 100%. Ongeacht de aankoopwaarde!

Tip! Als je relatiegeschenken aankoopt, schrijf dan even de naam van de persoon aan wie je het relatiegeschenk geeft mee op het aankoopdocument of noteer de namen mee in je Dexxter als je het document aan het inboeken bent. Het toont namelijk veel beter bij fiscale controle als je spontaan al de namen van de ontvangers van relatiegeschenken hebt opgeschreven.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
E-mail

Neem zelf je administratie in handen.

Je kan nog steeds kiezen voor een boekhouder. Dankzij het gratis kijkaccount kan die zich volledig focussen op het geven gericht advies om jou te helpen groeien!

Relaxe ondernemer
Dexxter logo

Dé rechterhand voor bijberoepers en student-ondernemers

Nieuwsbrief

Door op 'inschrijven' te klikken ga je akkoord met het Privacybeleid.

© 2022 Dexxter. Alle rechten voorbehouden.
Let’s App, met handelsnaam Dexxter, is een leverancier van software.
Let’s App is geen accountantskantoor en verleent geen diensten waarvoor een erkenning bij het ITAA vereist is.

Wist je dat ook jij kan investeren in de toekomstplannen van Dexxter? Ontdek er hier meer over!