Auto leasen of kopen als zelfstandige?

Auto leasen of kopen als zelfstandige?
Inhoudstabel

Als je een zelfstandige ondernemer bent, heb je waarschijnlijk een auto nodig om je bedrijf te runnen. Maar wat is voordeliger: een auto leasen of kopen? In dit artikel zullen we de verschillende voordelen en nadelen van beide opties met elkaar vergelijken zodat jij een beslissing kan nemen.

Het verschil tussen een auto leasen of kopen als zelfstandige?

Het verschil tussen het leasen en kopen van een auto ligt in het eigendom en de financiële verplichtingen. Bij het kopen van een auto word je de eigenaar na betaling. Kopen biedt volledige controle en waardeopbouw, maar vereist hogere initiële kosten en doorlopend onderhoud.

Leasen daarentegen biedt lagere maandelijkse betalingen en minder zorgen over onderhoud, maar je bouwt geen eigen vermogen op en moet de auto teruggeven aan het einde van het leasecontract, bij een operationele of short leasing. Bekijk hier de verschillende leasing mogelijkheden.

De voor -en nadelen van auto leasing

VoordelenNadelen
Voorspelbare maandelijkse kostenHogere maandelijkse kosten
Geen grote investering nodigContractuele verplichtingen
Inclusief onderhoud en reparatiesGeen onmiddellijk eigenaarschap
Geen zorgen over waardeverminderingPotentiële extra kosten (meer rijden dan verwacht)
Tips template 27

Tip:

Voor meer info, bekijk je best ons artikel over de voor-en nadelen van auto leasen voor een eenmanszaak!

Kopen van een bedrijfsauto: de voor-en nadelen

VoordelenNadelen
Onderhandelingsmogelijkheden en aanbiedingenOnderhouds – en reparatiekosten
Mogelijkheid om eenmalig te betalenGrote investering
Je kan de auto personaliseren ?Zelf verzekering en wegenbelasting regelen
Verkoop de auto wanneer je wil Waarde van auto daalt na verloop van tijd

Het verschil in aftrekbaarheid van kosten

Er zijn ook fiscale aspecten verbonden aan het leasen of kopen van een auto. Bij het leasen van een auto zijn de leasekosten meestal aftrekbaar als bedrijfskosten. Dit betekent dat je minder belasting hoeft te betalen.

Bij het kopen van een auto zijn de aankoopprijs en de kosten van het onderhoud, de verzekering en de wegenbelasting ook aftrekbaar als bedrijfskosten. Maar er zijn beperkingen aan hoeveel je kunt aftrekken, afhankelijk van de CO2-uitstoot van de auto en het type brandstof.

Tips template 28

Tip:

Benieuwd naar welke kosten je nog in aftrek kunt nemen als zelfstandige? Bekijk dan onze lijst van aftrekbare beroepskosten voor je boekhouding!

Auto leasen of lenen?

Naast leasen en kopen, kun je ook overwegen om een auto te lenen. Dit betekent dat je een lening afsluit om de auto te betalen. De auto is dan van jou, maar je moet de lening terugbetalen met rente.

Het voordeel van lenen is dat je de auto kunt kopen zonder dat je in één keer de volledige aankoopprijs hoeft te betalen. Het nadeel is dat je rente moet betalen over de lening, wat de totale kosten van de auto verhoogt.

Wat is voordeliger auto leasen of kopen? ?

Als je een eenmanszaak hebt, hangt de keuze tussen leasen of kopen af van je persoonlijke en zakelijke behoeften. Leasen kan een goede optie zijn als je regelmatig een nieuwe auto nodig hebt en je wilt geen zorgen maken over onderhoud en verzekering. Kopen kan een betere optie zijn als je de auto voor een lange periode wilt houden en je wilt de volledige controle over de auto hebben.

Het is belangrijk om alle kosten te overwegen voordat je een beslissing neemt. Dit omvat de aankoopprijs of leasekosten, de kosten van onderhoud en verzekering, en de fiscale gevolgen.

Artikel delen

Artikel delen

Eenvoudig ingeven en beheren van je uitgaven

Optimaliseer je boekhouding en vergeet geen enkele uitgave. Foto’s van bonnetjes kan je zelfs inscannen via onze app.

Uitgaven beheren was nog nooit zo eenvoudig

Dexxter zorgt mee voor het goede beheer van je zaak. Zo sporen we automatisch foutjes op en geeft het platform automatisch advies. 

Pijl 1 - geel