Collectieve schuldenregeling bij zelfstandigen, wat betekent het?

Collectieve schuldenregeling bij zelfstandigen, wat betekent het?
Inhoudstabel

In dit artikel zal de betekenis van een collectieve schuldenregeling worden uitgelegd. Het doel? Zorgen dat je je schulden kan afbetalen en dat je tijdens de afbetaling nog menswaardig kan leven. Laten we beginnen!

Wat is collectieve schuldenregeling? 🔎

De collectieve schuldenregeling is een gerechtelijke procedure die als doel heeft om je, in de mate van het mogelijke, je schulden te laten afbetalen en dat je tijdens de afbetaling nog menswaardig kan leven. Na een collectieve schuldenregeling kan je in principe terug schuldenvrij door het leven.

Voor- en nadelen van collectieve schuldenregeling

VoordelenNadelen
Na afloop schuldenvrij zijn Verlies van privacy
Stopzetting van renteberekening op de schulden.Lange duur van de regeling, tot wel zeven jaar.
Bescherming tegen minnelijke* of gerechtelijke** invorderingenKosten verbonden aan de schuldbemiddelaar die sterk kunnen oplopen
Mogelijkheid tot toegang tot een Pro-Deoadvocaat*** voor degenen die in aanmerking komen.Mogelijkheid tot opgelegde voorwaarden, zoals het zoeken naar werk of verhuizen naar goedkopere accommodatie.
Vereenvoudigde afhandeling van alle schulden in één plan zonder individuele onderhandelingen met elke schuldeiser.Verlies van controle over eigen inkomsten, met enkel leefgeld ter beschikking en vereiste goedkeuring voor grote uitgaven.
*Minnelijke invordering = Wanneer een schuldeiser een schuldenaar aanspoort tot betaling van schulden | **Gerechtelijke invordering = Dwangmaatregel van schuldeiser om schuld te innen (gerechtsdeurwaarder) | ***Pro-Deoadvocaat= Een gratis of goedkope advocaat die jou ondersteunt

Elke procedure heeft zijn voor- en nadelen, en de collectieve schuldenregeling is daarop geen uitzondering. Wees dus voorzichtig bij het overwegen van deze optie en zorg ervoor dat je alle voor- en nadelen hebt afgewogen voordat je een beslissing neemt. ⚖️

Aanvraag en toelating tot collectieve schuldenregeling 📫

Een collectieve schuldenregeling aanvragen is niet zo moeilijk als het klinkt. Je moet een verzoekschrift indienen bij de arbeidsrechtbank. Er zijn echter wel enkele voorwaarden waar je aan moet voldoen om toegelaten te kunnen worden tot een collectieve schuldenregeling.

De rol van de schuldbemiddelaar 🤝

Als je toegelaten wordt tot een collectieve schuldenregeling, zal de rechter een schuldbemiddelaar aanstellen. Deze onafhankelijke partij probeert in eerste instantie tot een minnelijke aanzuiveringsregeling te komen, met andere woorden een afbetalingsplan. Als dat niet lukt, kan de rechter een gerechtelijke aanzuiveringsregeling of een totale kwijtschelding van schulden opleggen.

Tips template 12

Tip!

Bekijk zeker ons blogartikel over het belang van een schuldbemiddelaar voor zelfstandigen.

Leefgeld tijdens de collectieve schuldenregeling 💶🛒

Van zodra je toegelaten bent tot een collectieve schuldenregeling, zal je niet meer zelf je inkomen ontvangen. De schuldbemiddelaar zorgt in de mate van het mogelijke voor de afbetaling van de schulden en zal je een deel van je inkomen geven om dagelijkse behoeften mee te betalen: dit wordt leefgeld genoemd. 🍽️

Herziening en herroeping van de collectieve schuldenregeling 🔄

Bij ingrijpende veranderingen kan het nodig zijn dat de lopende aanzuiveringsregeling (afbetalingsplan) aangepast moet worden. Dit noemt men een herziening. Als je je niet houdt aan de afspraken die in een collectieve schuldenregeling gemaakt zijn, kan de collectieve schuldenregeling beëindigd worden. Dit is een herroeping van de collectieve schuldenregeling.

Collectieve schuldenregeling en de arbeidsrechtbank 🏛️

De arbeidsrechtbank speelt een cruciale rol in het proces van de collectieve schuldenregeling:

  • Het is de plaats waar je je aanvraag indient ✍️
  • Rechter van de arbeidsrechtbank beslist over je toelating van de procedure 👩‍⚖️
  • Aanstelling van schuldbemiddelaar gebeurt door deze instantie 🤝
  • Beslissen over de minnelijke en gerechtelijke aanzuiveringsregelingen 🧾

Einde van de collectieve schuldenregeling 🏁

Het uiteindelijke doel van de collectieve schuldenregeling is dat je schuldenvrij wordt. Dit betekent dat je al je schulden hebt afbetaald of dat je een totale kwijtschelding van schulden hebt gekregen. Zodra dit doel bereikt is, wordt de collectieve schuldenregeling beëindigd.

Is collectieve schuldenregeling de juiste keuze voor jou? 💡

De collectieve schuldenregeling kan een goede oplossing zijn als je te maken hebt met grote structurele schulden die je niet binnen een redelijke termijn kunt terugbetalen. Het is echter een grote beslissing met zowel positieve als negatieve gevolgen. Het is daarom belangrijk om goed na te denken en eventueel professioneel advies in te winnen voordat je deze stap neemt.

Tips template 30

Denk je na over de stopzetting van jouw eenmanszaak?

Bekijk dan ons blogartikel over hoe een stopzetting werkt.

Artikel delen

Artikel delen

Begrijpbaar en betaalbaar zélf boekhouden

Zelf boekhouden hoeft niet moeilijk te zijn. Op voorwaarde dat je alle tools aangereikt krijgt. Met Dexxter krijg je alles in 1 platform.

Hét boekhoudplatform voor Belgische eenmanszaken

Alles wat je nodig hebt om als eenmanszaak je boekhouding zelf te doen binnen handbereik. Geen boekhouder nodig dus, maar het kan ook met boekhouder.

Pijl 1 - geel