pexels-kampus-production-7477715

Een offerte maken: hoe doe ik dat?

Een offerte maken? Belangrijk, want met fraaie offertes haal je simpelweg meer werk binnen. 

Maar wat is dat juist, een offerte? Heeft dat al impact op mijn boekhouding? Waar moet ik op letten als ik een offerte opstel? Je kan op beide oren slapen, Dexxter zet je goed op weg naar een professionele offerte.

Wat is een offerte?

Offertes geven je de kans om je producten en diensten, inclusief de daarbij horende prijzen, voor te stellen. Het geeft je dus de kans om een vrijblijvend prijsvoorstel te doen naar je potentiële klanten. 

Uiteraard heeft zo’n offerte nog geen impact op je boekhouding, die is er pas als je een offerte omzet naar een verkoopfactuur. Handig, dat kan in Dexxter met één druk op de knop!
Denk gerust aan de menukaart van een restaurant, zolang je niets hebt besteld, blijft die menukaart niets meer dan een vrijblijvend prijsvoorstel.

Via een offerte kan je trouwens veel meer dan gewoon je producten of diensten aanbieden aan potentiële klanten, namelijk:

  • Je bent misschien niet de goedkoopste aanbieder van een bepaald product of dienst en daar zal je goede redenen voor hebben. Via een offerte heb je de kans om deze redenen ook toe te lichten, waardoor potentiële klanten ook onmiddellijk weten waar jij het verschil maakt.
  • Misschien heb je een mondeling gesprek gehad met een contactpersoon, maar wordt de knoop doorgehakt door iemand anders. Met een gedetailleerde offerte overtuig je moeiteloos iedereen.
  • Een goed opgebouwde offerte is meteen een mooi uithangbord voor je onderneming. Zo weet je potentiële klant dat je garant staat voor transparantie en structuur.

Hoe maak je een offerte?

Een aantal elementen zijn essentieel voor je offerte, gelukkig gidst Dexxter je doorheen het proces. Aan de hand van een aantal invulvelden kom je in een handomdraai uit bij een professionele offerte. We overlopen hieronder stapsgewijs hoe je een offerte opmaakt in Dexxter:

Basisinformatie

Datum & vervaldatum

De datum waarop je je offerte hebt opgesteld is een evident deel van je offerte, maar vergeet zeker ook geen vervaldatum toe te voegen.

Die vervaldatum is volledig vrij te kiezen, maar zo ben je zeker dat de huidige offertevoorwaarden die je nu aan je potentiële klant aanbiedt, niet tot in het oneindige blijven gelden. 

Klant

Hier laat je best al zo uitgebreid mogelijk de gegevens van je potentiële klant terugkomen. Zo is er achteraf geen twijfel voor wie je offerte juist was bedoeld. 

Offerte-item

Hier kan je effectief items toevoegen aan je offerte, zijnde je producten of diensten.

Je kan een bondige samenvatting geven via ‘beschrijving’ om dan onderaan gedetailleerd terug te komen op je product of dienst. Hoe meer details je hier opneemt, hoe kleiner de kans op onduidelijkheid over wat je nu juist aanbiedt en dat zal ook je potentiële klant op prijs stellen. 

Optioneel kan je hier ook een eenheid toevoegen aan je product of dienst, bijvoorbeeld of je aanbod in kilogram, liter of gepresteerde uren.

Opslaan als vast verkoopsartikel?

Als je vaak dezelfde producten of diensten aanbiedt, dan kan je deze in Dexxter opslaan als een vast verkoopsartikel. Zo is de beschrijving, de prijs, het btw-tarief etc. alvast opgeslagen.

Zo heb je dit verkoopsartikel snel en eenvoudig ter beschikking voor al je toekomstige offertes of verkoopfacturen.

Mededeling

Hier kan je een optionele boodschap voor je potentiële klant toevoegen.

Denk aan bepaalde details op je offerte die je toch nog even apart wil vermelden of benadrukken. Of een verwijzing naar een eerder contactmoment of een voorafgaande bespreking.

Offerte helemaal klaar? Versturen maar!

Vervolgens kan je via Dexxter je offerte rechtstreeks per mail versturen naar je potentiële klant. Niet alleen bespaart je dat een hoop tijd, maar je creëert er ook een handig overzicht mee om je offertes nauwkeurig op te volgen.

Heeft je klant je ondertussen een ondertekende versie van je offerte toegestuurd? Geef je offerte de status ‘geaccepteerd’. Zo creëer je een handig overzicht van de status van elke offerte.

Hopelijk kan je nu snel je offerte omzetten naar een verkoopfactuur!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
E-mail

Neem zelf je administratie in handen.

Je kan nog steeds kiezen voor een boekhouder. Dankzij het gratis kijkaccount kan die zich volledig focussen op het geven gericht advies om jou te helpen groeien!

Relaxe ondernemer