Fiscaal aftrekbare verzekeringen voor zelfstandigen in hoofdberoep

Fiscaal aftrekbare verzekeringen voor zelfstandigen in hoofdberoep
Inhoudstabel

Als zelfstandige ondernemer in België, is het belangrijk om te begrijpen welke verzekeringen je kunt aftrekken van je belastingen. In dit artikel duiken we in de diepte van fiscaal aftrekbare verzekeringen, van gewaarborgd inkomen tot hospitalisatieverzekering. Dus pak je notitieblok en laat ons beginnen!

Wat zijn fiscaal aftrekbare verzekeringen?

Fiscaal aftrekbare verzekeringen zijn die verzekeringen waarvan de premies kunnen worden afgetrokken van het belastbaar inkomen van een zelfstandige. Dit betekent dat je, als zelfstandige, minder belastingen betaalt omdat de premies voor deze verzekeringen worden beschouwd als bedrijfskosten. Laten we eens kijken naar enkele van deze verzekeringen.

Lijst met verzekeringen

Fiscaal AftrekbaarNiet Fiscaal Aftrekbaar
Sociaal VAPZ* en POZ**Ongevallenverzekering
Gewaarborgd inkomenHospitalisatieverzekering
Omzetverzekering
Faillissementsverzekering
Brandverzekering
Verzekering burgerlijke aansprakelijkheid
*VAPZ = Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen | **POZ= Pensioenovereenkomst voor Zelfstandigen

✅ Fiscaal aftrekbare verzekeringen

Wil je meer weten over de betekenis van de bovenstaande fiscaal aftrekbare verzekeringen? Bekijk dan zeker ons blogartikel over stilstaan bij de juist verzekering als zelfstandige in hoofdberoep!

❌ Niet fiscaal aftrekbare verzekeringen

Hospitalisatieverzekering

Hoewel een hospitalisatieverzekering belangrijk is om de kosten van medische behandelingen te dekken, zijn de premies voor deze verzekering helaas niet fiscaal aftrekbaar.

Ongevallenverzekering

Net als de hospitalisatieverzekering, zijn de premies voor een ongevallenverzekering niet fiscaal aftrekbaar. Deze verzekering biedt een uitkering in geval van arbeidsongeschiktheid door een ongeval, en kan ook de ziekenhuisfactuur dekken.

Neem je boekhouding in eigen handen

Zelf boekhouden hoeft niet moeilijk te zijn. Tenminste als je alle nodige tools aangereikt krijgt. Met Dexxter kan je het allemaal in 1 platform: facturen, offertes, btw, belasting en meer.

Boek al jouw fiscaal aftrekbare verzekeringen in, via het all-in-one boekhoudplatform voor Belgische eenmanszaken!

tips template 65d875b2cb7de 1

Nog niet overtuigd?

Probeer Dexxter gratis uit via onze proefperiode van 30 dagen!

Conclusie

Als ondernemer is het belangrijk om te begrijpen welke verzekeringen fiscaal aftrekbaar zijn. Door gebruik te maken van deze aftrekposten, kun je je belastbaar inkomen verlagen en dus minder belastingen betalen. Zorg ervoor dat je op de hoogte blijft van de laatste veranderingen op het gebied van fiscale wetgeving om optimaal te profiteren van deze mogelijkheden. Veel succes!

Artikel delen

Artikel delen

Eenvoudig ingeven en beheren van je uitgaven

Optimaliseer je boekhouding en vergeet geen enkele uitgave. Foto’s van bonnetjes kan je zelfs inscannen via onze app.

Uitgaven beheren was nog nooit zo eenvoudig

Dexxter zorgt mee voor het goede beheer van je zaak. Zo sporen we automatisch foutjes op en geeft het platform automatisch advies. 

Pijl 1 - geel