Zaken tweedehands doorverkopen tussen privépersonen gebeurt regelmatig, maar wat als je met je onderneming iets tweedehands koopt van een particulier?
De aankoop kan van alles zijn, bijvoorbeeld een wagen, laptop, gsm, printer … Iets aankopen van een privépersoon kan, zolang je maar rekening houdt met een aantal dingen. Dan heeft zo’n aankoop geen nadelige gevolgen voor je boekhouding.
Geen btw op de aankoop van een particulier!
De privépersoon van wie je aankoopt, rekent een prijs aan zonder btw, logisch dus dat je op deze aankoop ook geen btw kunt recupereren.
Ook niet als die privépersoon nog het originele aankoopfactuur meegeeft. Die persoon heeft eerst aangekocht bij de winkel en heeft daarvoor het aankoopfactuur gekregen, jij als ondernemer koopt vervolgens aan van de persoon. De privépersoon waarvan jij koopt kan geen btw aanrekenen, dat is wettelijk gezien niet mogelijk en bijgevolg kan jij als ondernemer geen btw recupereren op de aankoop van die particulier.
Wel een uitgave voor je boekhouding
Hier maakt het helemaal geen verschil of je iets aankoopt van een leverancier met een ondernemingsnummer of van een particulier, beide aankopen tellen perfect mee als een uitgave voor je boekhouding.
Opgelet, je hebt wel een bewijsstuk nodig! Je moet een bewijs kunnen voorleggen (in geval van fiscale controle) dat je effectief iets hebt aangekocht en tegen welke prijs dat dan wel was.
Je zal dus samen met de particulier van wie je koopt een document moeten opstellen waarop een aantal gegevens worden vermeld. Denk daarbij onder meer aan de gegevens van de verkoper, een omschrijving van de aankoop & de prijs.
Tip:
We helpen je graag op weg, hier kan je alvast een voorbeeld van zo’n aankoopbewijs terugvinden!
Zonder aankoopbewijs kan je niet verder om de kost in je boekhouding te krijgen! Het zal bij fiscale controle onvoldoende zijn als je bijvoorbeeld gewoon het bankuittreksel voorlegt waarop de betaling aan de particulier te zien is.
En als je iets overkoopt van jezelf?
Dat is zeker mogelijk, dan koop je ook gewoon over van een particulier, alleen ben jij dat zelf in dit geval. Vermoedelijk zijn er twee redenen waarom je dit doet:
1) Je hebt de aankoop gedaan vóór de opstart van je zelfstandige activiteit
Het item dat je toen hebt aangekocht, ga je nu ook gebruiken voor je zelfstandige activiteit en zou dus een plaatsje in je boekhouding kunnen hebben. We hebben een artikel over kosten voor opstart klaarstaan met alle tips & tricks!
Wil je graag zo snel mogelijk opstarten?
Weet dan dat Dexxter voor je klaarstaat om de boekhouding van je eenmanszaak zelf in handen te nemen!
2) Je bent al gestart met je onderneming
Je bent al bezig met je onderneming in deze situatie, je gaat naar de winkel en koopt iets aan voor je zelfstandige activiteit. Bij het buitenwandelen van de winkel merk je jammer genoeg dat het ondernemingsnummer van je zaak niet op het factuur staat.
Of je hebt zelfs geen factuur, maar bijvoorbeeld slechts een kassaticket. In dit geval heb je dus eigenlijk iets aangekocht als particulier. De winkel waarvan je aankoopt heeft de verkoop geregistreerd aan jou als privépersoon.
Geen zorgen, deze aankoop kan nog steeds in je boekhouding én je moet niets overkopen van jezelf wat dan weer administratieve rompslomp zou betekenen.
Je kan die aankoop rechtstreeks in je boekhouding stoppen, maar er zijn wel een aantal dingen waar je op moet letten afhankelijk van je btw-statuut, ontdek het in ons artikel over aftrekbare kosten.
Dexxter to the rescue 💪
In het leercentrum van Dexxter kan je bijzonder veel content en informatie terugvinden. Zo zal je tal van artikels terugvinden, onder meer over aankopen van een privépersoon.
We zetten ook hard in op videomateriaal, zo kan je hieronder de uitleg van een aankoopbewijs ook nog eens terugvinden.
Heb je nog vragen over aankopen voor je boekhouding?
Wist je dat we in Dexxter een community hebben gemaakt speciaal voor deze vragen? Het is een plaats waar alle Dexxter-gebruikers vrij hun vragen kunnen stellen én bovendien beantwoord zien!
Als je een profiel aanmaakt op Dexxter heb je onmiddellijk 30 dagen gratis proefperiode. Dat geeft je de mogelijkheid om eens te gaan kijken in de community en zelf te ontdekken welke vragen zoal worden gesteld door je mede-ondernemers.