Commerciële korting op factuur, hoe werkt het?

Commerciële korting op factuur, hoe werkt het?
Inhoudstabel

Hallo daar! ? Ben je een Belgische zelfstandige die op zoek is naar informatie over hoe je commerciële kortingen op je facturen kunt beheren? Dan ben je op de juiste plek beland! In deze blogpost bespreken we alles wat je moet weten over commerciële kortingen en hoe ze van invloed kunnen zijn op je facturatie en btw.

Wat is een commerciële korting? ?

Een commerciële korting is een vermindering van de verkoopprijs van een product of dienst die je als handelaar toekent. Deze kan worden toegepast op het brutobedrag van de factuur en kan van toepassing zijn op één product of de volledige factuur. Het doel van een commerciële korting kan variëren, maar het wordt vaak gebruikt als marketinginstrument om klanten aan te trekken of om bestaande klanten te belonen voor hun loyaliteit.

Hoe verwerk je een commerciële korting op je factuur? ?

Het verwerken van een commerciële korting op je factuur is vrij eenvoudig. Je kunt dit als een percentage op het totaalbedrag of per factuuritem toepassen. Als je bijvoorbeeld een korting van 10% wilt toepassen op een factuur van €100, dan pas je simpelweg het kortingspercentage toe op het totaalbedrag en kom je uit op een nieuw factuurbedrag van €90.

Als je een korting per factuuritem wilt instellen, voeg je eenvoudigweg een nieuwe lijn toe onder het factuuritem met de berekende korting.

Tips template 27

Wist je dat?

Via Dexxter kan je makkelijk wisselen tussen type kortingen, zowel een vaste prijs als percentage op het totaalbedrag of factuuritem is mogelijk!

Commerciële korting versus financiële/contante korting

Het is belangrijk om te weten dat een commerciële korting niet hetzelfde is als een korting voor contante betaling. Een korting voor contante betaling wordt gegeven als je de factuur binnen een bepaalde termijn betaalt. In tegenstelling tot een commerciële korting, wordt een korting voor contante betaling alleen toegekend als je daadwerkelijk binnen de vastgestelde termijn betaalt. Als je te laat betaalt, vervalt de korting voor contante betaling.

Effect van commerciële korting op btw ?️

Een belangrijk aspect om te overwegen bij het beheren van commerciële kortingen is hoe ze de btw beïnvloeden. In principe wordt de btw berekend op het bedrag van de factuur na aftrek van de commerciële korting. Dus als je een factuur hebt van €100 met een commerciële korting van 10%, wordt de btw berekend op het nieuwe factuurbedrag van €90. Als het btw-tarief 21% is, dan is het btw-bedrag €18,90.

Hoe registreer je een factuur met een commerciële korting?

Het registreren van een factuur met een commerciële korting kan eenvoudig worden gedaan met behulp van een boekhoudprogramma. Hierin kun je de korting automatisch laten verwerken bij het opstellen van facturen en het programma kan ook de btw correct berekenen op basis van de korting die je toepast.

Tips template 13

Professionele facturen maken en versturen via Dexxter

Verlies geen tijd meer met het opmaken, versturen en opvolgen van jouw facturen & offertes. Met Dexxter doe je het snel & ben je altijd 100% in orde

Probeer het nu via onze gratis proefperiode!

Hoe om te gaan met verkeerd opgestelde facturen?

Als je een factuur ontvangt die verkeerd is opgesteld, bijvoorbeeld omdat de btw niet correct is berekend of omdat de korting niet correct is toegepast, is het belangrijk om dit zo snel mogelijk te corrigeren. Neem contact op met de afzender van de factuur en vraag om een gecorrigeerde factuur. Als je zelf een foutje hebt gemaakt, kan je best een creditnota uitvoeren.

Bekijk ook zeker ons blogartikel over de 5 meest gemaakte fouten bij facturen!

Conclusie

Het beheren van commerciële kortingen op je facturen is een belangrijk aspect van je boekhouding. Het is van belang dat je weet hoe je deze kortingen correct toepast en hoe ze van invloed zijn op de btw. We hopen dat dit blogartikel je heeft geholpen en onthoud: als je ooit hulp nodig hebt, zijn wij er voor je! ?

Artikel delen

Artikel delen

Professionele facturen en offertes maken & versturen

Verlies geen tijd meer met het opmaken, versturen en opvolgen van jouw facturen & offertes. Met Dexxter doe je het snel & ben je altijd 100% in orde.

Verstuur vandaag nog je eerste factuur of offerte

Pijl 1 - geel