De perfecte factuur maken in 10 stappen

10 stappen om perfecte facturen te maken
Inhoudstabel

Er komt veel kijken bij het maken van een factuur. Er is bepaalde informatie die je moet vermelden om wettelijk in orde te zijn en om ervoor te zorgen dat je klant weet wanneer en hoe hij moet betalen. Wij zetten alles even op een rijtje in een eenvoudig stappenplan. Let wel op: dit gaat over een standaardfactuur voor een Belgische klant. 

  1. Om te beginnen, vermeld je duidelijk het woord ‘factuur’ bovenaan op je document. Zo voorkom je eventuele betwistingen of onduidelijkheden achteraf. 

  2. Hieronder kan je meteen het volgnummer van je factuur vermelden. 

  3. Vermeld ook bovenaan de factuurdatum en de vervaldatum. Zo weet de klant wat de uiterste deadline voor betaling is.

  4. Zet zowel je eigen contactgegevens, zoals (bedrijfs)naam en adres, als die van je klant bovenaan. 

  5. Heb je een eigen logo? Het is niet verplicht om dat op je factuur te zetten, maar zo ziet je klant wel meteen van wie de factuur komt, zonder dat hij alles moet doorlezen. 

  6. Vermeld meteen ook het bankrekeningnummer waarop de klant de betaling kan doen.

  7. Hierna ga je aan de slag met je geleverde producten of diensten. Wat heb je juist geleverd? Geef een duidelijke, maar beknopte beschrijving. Zet daarnaast hoeveel je daarvan hebt geleverd (in stuks, uren, kg, …) en hoeveel dat kost per eenheid, mét en zonder btw.

  8. Wanneer je alles hebt opgesomd, reken je de totaalprijs uit, vermeld je de bijkomende btw en geef je de totaalprijs met de btw inbegrepen. Vergeet er niet bij te vermelden wanneer en hoe je klant jou kan betalen. 

  9. Onderaan voeg je ten slotte nog belangrijke informatie toe zoals voorwaarden en opmerkingen. Wat gebeurt er als de klant te laat betaalt? Tot welk gerechtelijk arrondissement behoor je? Er bestaan voorbeelden van algemene voorwaarden die je gewoon kan overnemen. Ook in de Dexxter-app voorzien we een uitgebreide lijst aan algemene voorwaarden. Die staan dan standaard op elke nieuwe factuur.

  10. Ben je btw-vrijgesteld? Vermeld dit dan duidelijk op je factuur. Wanneer je je btw-tarief vermeldt, mag je daar gewoon €0 en 0% invullen. 

Artikel delen

Artikel delen

Professionele facturen en offertes maken & versturen

Verlies geen tijd meer met het opmaken, versturen en opvolgen van jouw facturen & offertes. Met Dexxter doe je het snel & ben je altijd 100% in orde.

Verstuur vandaag nog je eerste factuur of offerte

Pijl 1 - geel