Wat is een creditnota?

Wat is een creditnota
Inhoudstabel

Een creditnota lijkt op een verkoopfactuur, maar is net het tegenovergestelde, het is een negatieve factuur. Je kan een creditnota gebruiken om een eerder opgemaakt verkoopfactuur te verminderen in prijs of zelfs helemaal kwijt te schelden.

Creditnota voorbeeld?

  1. Martien maakt een verkoopfactuur van €100 (exclusief btw) en verzendt deze naar zijn klant.
  2. Niet veel later merkt Martien dat hij slechts €80 (exclusief btw) moest factureren en hij wil zijn fout zo snel mogelijk rechtzetten.
  3. Martien maakt een creditnota ter waarde van €20 (exclusief btw) en verstuurt deze naar zijn klant.

Zo blijft er in de boekhouding van Martien €80 als omzet over. Want de originele verkoopfactuur van €100 is verminderd door het aanmaken van een creditnota ter waarde van €20.

In bovenstaand voorbeeld hebben we een verkoopfactuur verminderd door het opmaken van een creditnota. Daardoor is ons bedrag aan omzet gezakt van €100 naar €80 euro én uiteraard heeft dit ook een soortgelijke impact op je eventuele btw-verplichtingen.

 

Evengoed zou je een creditnota kunnen opstellen om je verkoopfactuur volledig te neutraliseren (en vervolgens een nieuwe verkoopfactuur op te stellen). Dat is bijvoorbeeld nodig als je aan de verkeerde onderneming hebt gefactureerd, denk aan volgende situatie:

  1. Martien maakt een verkoopfactuur van €100 (exclusief btw) en verzendt deze naar bedrijf 1 van mijnheer Janssens.
  2. Enkele weken later laat mijnheer Janssens weten dat hij twee bedrijven heeft en dat Martien had moeten factureren aan bedrijf 2.
  3. Martien maakt een creditnota ter waarde van €100 (exclusief btw) voor bedrijf 1, waarmee hij de originele verkoopfactuur neutraliseert.
  4. Vervolgens maakt Martien een nieuwe verkoopfactuur ter waarde van €100 (exclusief btw) gericht aan bedrijf 2.

 

Waarom kan een creditnota nog belangrijk zijn?

We hebben het hierboven gehad over een foutief aangerekende prijs of facturatie aan een verkeerde onderneming, maar er kunnen nog redenen zijn.

Na overleg met een ontevreden klant zou je bijvoorbeeld een korting kunnen toekennen via een creditnota. Dan blijft het initiële verkoopfactuur wat het is, je gaat er gewoon voor zorgen dat je klant net iets minder moet betalen dan het initiële verkoopfactuur. Niet ideaal, maar beter dan mogelijks helemaal niets te ontvangen voor je prestaties.

Je kan ook iets hebben verkocht en na opmaken van je verkoopfactuur met zekerheid weten dat je klant jammer genoeg niet zal betalen. Stel bijvoorbeeld dat het niet goed gaat met je klant en hij simpelweg niet in de financiële mogelijkheid is om je te betalen, een faillissement dreigt voor hem.

Jij hebt je verkoopfactuur al aangemaakt – zelfs mogelijks al verwerkt in een btw-aangifte – en als ondernemer moet je uiteraard belastingen betalen op je winst alsook btw op die verkoopfactuur.

Je zou vervolgens een creditnota kunnen aanmaken, zo schrap je de omzet van dat origineel verkoopfactuur alsook de btw-impact ervan. Opgelet, want daarmee geef je uiteraard ook toe dat je achterstallige klant je niet meer moet betalen. Doe dit dus enkel en alleen als je toch 100% zeker bent dat er geen betaling zal volgen.

Een creditnota maken?

Super eenvoudig met Dexxter, ontdek het hier als btw-plichtige ondernemer en hier als btw-vrijgestelde ondernemer. Let er wel voor op, het btw-tarief dat wordt gebruikt op de creditnota moet steeds gelijk zijn aan het tarief van de oorspronkelijke factuur.

Heb je nog vragen?

Perfect normaal hoor! Heb je onze snelcursussen al ontdekt? Deze zijn opgedeeld tussen btw-vrijgestelde ondernemers en btw-plichtige ondernemers, waarbij we ook hebben over het aanmaken van creditnota’s.

Neem zeker ook een kijkje in de Dexxter-community! Daar stellen heel wat ondernemers tal van vragen over ondernemen, het inbrengen van kosten, het opmaken van verkoopfacturen … En ook over het aanmaken van creditnota’s.

Wil je graag onze community ontdekken? Maak dan een profiel aan via Dexxter en ontdek het tijdens je 30 dagen gratis proefperiode.

Artikel delen

Artikel delen

Professionele facturen en offertes maken & versturen

Verlies geen tijd meer met het opmaken, versturen en opvolgen van jouw facturen & offertes. Met Dexxter doe je het snel & ben je altijd 100% in orde.

Verstuur vandaag nog je eerste factuur of offerte

Pijl 1 - geel