Een eenvoudige of complexe aangifte personenbelasting?

aangifte personenbelasting
Inhoudstabel

De overheid maakt een onderverdeling tussen een eenvoudige en complexe belastingaangifte, die onderverdeling heeft dan weer een impact op de bijhorende deadlines.

Een complexe aangifte personenbelasting

Je belastingaangifte krijgt van de overheid automatisch de stempel “complex” als ze een of meerdere van deze categorieën bevat:

  • een zelfstandige activiteit via een eenmanszaak
  • een bezoldiging als bedrijfsleider van een vennootschap
  • bezoldiging aan meewerkende echtgenoten
  • buitenlandse beroepsinkomsten

Als een van bovenstaande op jou van toepassing is, dan heb je dus automatisch een complexe belastingaangifte. Gelukkig blijft het met Dexxter een fluitje van een cent voor alle eenmanszaken.

Tips template 22

Waarom is dit nu belangrijk?

De deadline tot wanneer je de aangifte mag indienen voor het inkomstenjaar 2023. schuift daardoor automatisch op naar 16 oktober 2024.

Je kan de belastingaangifte perfect zelf indienen of beroep doen op een boekhouder, maar dat maakt (in tegenstelling tot vroeger) geen verschil meer voor de deadline van indiening.

Een eenvoudige aangifte personenbelasting

Als de aangifte niet complex is, dan wordt ze ‘eenvoudig’ genoemd.

Behoor je dus niet tot de categorieën opgesomd hierboven bij een complexe belastingaangifte, dan heeft dat ook impact op de uiterste datum van indiening. Eenvoudige aangiftes hebben voor het inkomstenjaar 2023 tijd tot 15 juli 2024 om de aangifte personenbelasting in te dienen.

Ook hier maakt het geen verschil of je zelf je belastingaangifte indient of beroep doet op een boekhoudkantoor, de deadline voor een eenvoudige aangifte is steeds 15 juli 2024.

Artikel delen

Artikel delen

Op elk moment zicht op je belastingen

Als eenmanszaak is het soms moeilijk om zicht te hebben op hoeveel je écht verdient. In Dexxter zie je heel snel wat je opzij moet houden voor je personenbelasting, btw en sociale bijdragen.

Al je belastingen automatisch berekend in Dexxter

Mis geen enkele fiscale deadline.

Pijl 1 - geel