Voorafbetalingen personenbelasting: zo werkt het

Voorafbetalingen personenbelasting_ zo werkt het
Inhoudstabel

Voorafbetalingen op mijn personenbelasting, wat betekent dat nu net? En moet iedereen deze betalen?

Wat is een voorafbetaling?

Om te vermijden dat de overheid slechts een keer per jaar een enorme som geld zou ontvangen, vraagt ze voorschotten op de personenbelasting.

Ben je werknemer, dan is het heel eenvoudig. Je werkgever zal iedere maand een deel van je loon opzij zetten als voorschot op je personenbelasting, de zogenaamde bedrijfsvoorheffing. Op het einde van het jaar berekent de overheid dan het verschil tussen wat je al betaalde en wat je verschuldigd bent. Het verschil wordt dan teruggestort of dien je nog bij te betalen.

In het geval van een eenmanszaak worden je inkomsten als zelfstandige opgeteld met die als werknemer en samen belast.

Als zelfstandige is er echter niemand die deze voorafbetalingen voor jou zal gaan doen. Je bent immers je eigen werkgever. Daarom kan je zelf voorafbetalingen gaan doen. De overheid zal je hiervoor zelfs gaan aanmoedigen.

Moet ik voorafbetalingen doen?

Ja en nee.
Je bent wettelijk niet verplicht om voorafbetalingen te doen.

Wanneer je echter geen voorafbetalingen doet, zal je een belastingvermeerdering betalen. Om dit te vermijden, en soms zelfs belastingverminderingen te genieten, is het heel belangrijk dat je je voorafbetalingen tijdig en op de juiste manier doet.

Waarom zou je als zelfstandige een voorafbetaling doen?

Er zijn twee voordelen verbonden aan voorafbetalingen betalen. Mentale rust is een voordeel voor iedereen. Voor nieuw opgerichte eenmanszaken in hoofdberoep is er ook nog het ontvangen van eventuele belastingverminderingen. Voor andere eenmanszaken geldt dan weer het vermijden van belastingvermeerderingen. 

Mentale rust

Heb je een deel van je belastingen reeds betaald? Dan klopt de bankrekening van je zelfstandige activiteit beter met de realiteit. Je moet immers sowieso je belastingen nog betalen. In plaats van ineens een grote brok op het einde, betaal je op deze manier telkens kleinere bedragen. Zo weet je beter waar je echt staat en kom je niet voor grote verrassingen te staan. Betaalde je te weinig? Dan zal je afrekening nog steeds een pak lager zijn dan wanneer je geen voorschot had betaald. Betaalde je te veel? Dan krijg je dit verschil uiteraard teruggestort.

Belastingvermeerdering

Opmerking: Deze vermeerderingen gelden niet voor hoofdberoepers met nieuw opgerichte eenmanszaken. De eerste drie jaren vanaf de opstart van je eenmanszaak heb je, als zelfstandige in hoofdberoep, nooit een belastingvermeerdering!

Op de winst van je eenmanszaak betaal je personenbelasting. Op deze personenbelasting, zal de overheid ook nog een belastingvermeerdering van 4,50% aanrekenen. (De berekening is lichtjes anders, maar bij benadering is dit voldoende). Dat klinkt nog wat complex, maar zo dadelijk maken we het duidelijker met een voorbeeld! 

Het is deze belastingvermeerdering die je kan vermijden door tijdig voorafbetalingen te gaan doen.
Eenvoudig gezegd: betaal je genoeg vooraf, dan hoef je deze extra 4,50% niet te betalen.

Afhankelijk van wanneer je het voorschot gedaan hebt, telt het voor een bepaald percentage als vermindering mee. Hieronder vind je het overzicht van deze percentages voor 2023, maar dit concept leggen we in het voorbeeld verder uit!

Datum voorafbetaling 2023Percentage “positieve interest”
1 Januari – 11 April6%
11 April – 10 Juli5%
10 Juli – 10 Oktober4%
10 Oktober – 20 December3%

Voorbeeldberekening:

Luc heeft een eigen zaak opgericht in 2022 als zelfstandige in bijberoep. Op het einde van het jaar moet hij 3000 euro belastingen betalen op de inkomsten uit zijn zaak. We negeren hier voor de eenvoud de inkomsten uit zijn hoofdberoep aangezien deze hier niet relevant zijn.

Maximale vermeerdering (zonder voorschot):

Bovenop de 3000 euro belastingen die Luc dient te betalen, wordt de belastingvermeerdering berekend. Deze gaat (ongeveer) over 4,5% van de 3000 euro. 

3000 euro * 4,50% =135 euro

Als Luc geen voorschotten zou betalen, betaalt hij dus deze 135 euro.

Voorschotten:

Luc heeft echter gekozen voor gemoedsrust en betaalde het eerste en tweede kwartaal 1000 euro als voorschot. Voor de twee volgende kwartalen betaalde hij slechts 500 euro als voorschot. Voor elk van deze voorschotten wordt het relevante percentage toegepast. Zo komen we dus tot onderstaande vermindering

Berekening vermindering:

Kwartaal 1: 1000 euro * 6% = 60euro

Kwartaal 2: 1000 euro * 5% = 50 euro

Kwartaal 3: 500 euro * 4% = 20 euro

Kwartaal 4: 500 euro * 3% = 15 euro

Totaal: 60 euro + 50 euro + 20 euro + 15 euro = 145 euro

In totaal kan er dus 145 euro van de vermeerdering afgetrokken worden. Je kan echter nooit meer van de vermeerdering aftrekken dan wat je diende te betalen. Aangezien 145 euro meer is dan 135 euro, betaalt Luc gewoon geen vermeerdering dit jaar. 

Aangezien Luc reeds zijn volledige 3000 euro belastingen als voorschot betaalde zal hij geen belastingen meer bijbetalen op het einde van het jaar. Ook zijn vermeerdering wordt, zoals we hierboven zien, niet toegepast.

Belastingvermindering (voor nieuw opgerichte eenmanszaken)

Opmerking: Deze verminderingen gelden enkel voor zelfstandigen in hoofdberoep, gedurende de eerste drie jaren vanaf de opstart van je eenmanszaak!

Om ook startende zaken aan te moedigen toch al voorafbetalingen te gaan doen, heeft de overheid belastingverminderingen of bonificaties in het leven geroepen. Aangezien je als zelfstandige in hoofdberoep, de eerste drie jaren vrijgesteld bent van de belastingvermeerdering kunnen ze deze niet kwijt schelden. In plaats daarvan krijg je een belastingvermindering gebaseerd op het bedrag en het tijdstip van je voorschotten. 

Van de bedragen die je in het eerste kwartaal betaalde wordt er bijvoorbeeld 3% van je belastingen afgetrokken.

Let wel! Je hebt pas recht op deze verminderingen als je 106% van je totaal verschuldigde belastingen hebt betaald via voorschotten. Je schat je belastingen dus best een beetje hoger in om van dit voordeel gebruik te maken.

Datum voorafbetaling 2023Percentage “bonificatie”
1 Januari – 11 April3%
11 April – 10 Juli2,5%
10 Juli – 10 Oktober2%
10 Oktober – 20 December1,5%

Voorbeeldberekening:

An heeft een eigen zaak opgericht in 2022 als zelfstandige in hoofdberoep. 

Op het einde van het jaar moet ze 3000 euro aan belastingen betalen op de winst van haar zaak.

Aangezien An’s zaak nog geen drie jaar oud is en ze zelfstandig in hoofdberoep is dient ze nooit vermeerderingen te betalen. Als ze geen enkel voorschot zou betalen, ontvangt ze op het einde van het jaar gewoon de afrekening van 3000 euro.

Voorschotten:

Ook An heeft echter gekozen voor gemoedsrust en betaalde het eerste en tweede kwartaal 1000 euro als voorschot. Voor de twee volgende kwartalen betaalde ze 500 euro als voorschot. Op deze bedragen wordt haar belastingsvermindering berekend.

Berekening vermindering:

Kwartaal 1: 1000 euro * 3% = 30 euro

Kwartaal 2: 1000 euro * 2,5% = 25 euro

Kwartaal 3: 500 euro * 2% = 10 euro

Kwartaal 4: 500 euro * 1,5% = 7,5 euro

Totaal: 30 euro + 25 euro + 10 euro + 7,5 euro = 72,5 euro

Nieuwe belasting:  3000 euro (oorspronkelijk) – 72,5 euro (vermindering) = 2.927,5 euro

An krijgt een vermindering van 72,5 euro op haar belastingen.

Wanneer kan ik een voorafbetaling doen?

Er zijn geen vaste dagen waarop je je voorafbetalingen dient te doen. Zoals hierboven vermeld hangen de bedragen voor je vermindering/vermijden van de vermeerdering wel af van wanneer je de voorafbetaling doet.

  • ten laatste op 11 april 2023 voor het eerste kwartaal
  • ten laatste op 10 juli 2023 voor het tweede kwartaal
  • ten laatste op 10 oktober 2023 voor het derde kwartaal
  • ten laatste op 20 december 2023 voor het vierde kwartaal

Hoe doe ik een voorafbetaling?

De eenvoudigste manier om je voorafbetalingen te doen is rechtstreeks via de Federale Overheidsdienst Financiën.

Op deze manier betaal je vanzelf op het juiste rekeningnummer en met de juiste gestructureerde mededeling. Je kan ook werken met een overschrijving via je bank. Je schrijft dan over naar BE61 6792 0022 9117. Je dient dan echter nog steeds via MyMinfin op zoek te gaan naar de juiste gestructureerde mededeling.

We raden je aan om eenmaal per kwartaal te betalen en zeker niet te wachten tot de laatste dag. Er kunnen tussen je betalingsopdracht en de ontvangst van die betaling immers altijd enkele dagen zitten..

Artikel delen

Artikel delen

Op elk moment zicht op je belastingen

Als eenmanszaak is het soms moeilijk om zicht te hebben op hoeveel je écht verdient. In Dexxter zie je heel snel wat je opzij moet houden voor je personenbelasting, btw en sociale bijdragen.

Al je belastingen automatisch berekend in Dexxter

Mis geen enkele fiscale deadline.

Pijl 1 - geel