Fiscaal voordeel dienstencheques

Fiscaal voordeel dienstencheques
Inhoudstabel

Een mooi extraatje bij het gebruik van dienstencheques is het fiscaal voordeel waar je recht op hebt. Maar hoe zit dat precies in elkaar? En hoeveel bedraagt die belastingvermindering? Ontdek het in dit artikel!

De kosten van een dienstencheque 💰

Laten we eerst eens kijken naar de aankoopprijs van een dienstencheque. Voor de eerste 400 cheques per jaar betaal je 9 euro per stuk. Wil je er meer bestellen? Geen probleem! Vanaf cheque 401 tot en met 500 betaal je een tikkeltje meer, namelijk 10 euro per cheque.

Voor gezinnen geldt een iets ruimere regeling. Jullie kunnen tot 800 dienstencheques per jaar aanschaffen voor 9 euro per stuk. Daarna betalen jullie ook 10 euro per cheque, tot een maximum van 1000 stuks per jaar.

10

Dienstencheques als beroepskost ingeven?

Voor meer info bekijk je best ons artikel over dienstencheques en of je deze kan verwerken in de boekhouding van jouw eenmanszaak.

Pak dat fiscaal voordeel! 📉

Voor het inkomstenjaar 2023 krijg je een belastingvermindering van 20% op maximaal 1720 euro aan aangekochte dienstencheques per persoon. In 2024, bedraagt dit 20% op maximaal 1790 euro.

Zijn jullie getrouwd of wettelijk samenwonend en dienen jullie maar één gezamenlijke belastingaangifte in? Dan hebben jullie allebei recht op dit voordeel, op voorwaarde dat wanneer één partner aan het maximaal aantal dienstencheques zit, de overige dienstencheques op de ander partner zijn naam worden aangekocht. Zo kunnen jullie toch optimaal genieten van dit belastingvoordeel!

Elk jaar bezorgt Pluxee je een fiscaal attest met een overzicht van je uitgaven aan dienstencheques.📋

Eén uitzondering: voor de 105 gratis dienstencheques in het kader van de moederschapshulp krijg je geen fiscaal attest. Maar niet getreurd, voor al je andere dienstencheques ben je helemaal in orde!

13

Wist je dat?

Met een laag inkomen kan je via een terugbetaalbaar belastingkrediet alsnog genieten van een fiscaal voordeel!

Contacteer FOD Financiën, voor meer info.

Dexxter, de boekhoudsoftware voor Belgische eenmanszaken 💪

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste tips & tricks over boekhouding en ondernemerschap? Volg ons dan zeker op onze socials! 📬

Ben je op zoek naar specifieke vragen en antwoorden, speciaal voor jouw statuut als zelfstandige? Neem dan deel aan één van onze gratis webinars en of cursussen!

Artikel delen

Artikel delen

Op elk moment zicht op je belastingen

Als eenmanszaak is het soms moeilijk om zicht te hebben op hoeveel je écht verdient. In Dexxter zie je heel snel wat je opzij moet houden voor je personenbelasting, btw en sociale bijdragen.

Al je belastingen automatisch berekend in Dexxter

Mis geen enkele fiscale deadline.

Pijl 1 - geel