Verlies in bijberoep

Wat als ik verlies maak met mijn eenmanszaak in bijberoep?

Wat als je correct al je beroepsmatige uitgaven bijhoudt, maar de inkomsten (voorlopig) nog beperkt zijn? Is het erg als je verlies maakt met je eenmanszaak?

Wat is een verlies?

Laat ons beginnen bij het begin: een verlies in je eenmanszaak, wat betekent dat eigenlijk?

Als ondernemer heb je bij de opstart van je zelfstandige activiteit altijd wel enkele opstartkosten: het aanvragen van je ondernemingsnummer, een website laten maken, wat kleine uitgaven hier en daar.

Dat zijn beroepsmatige uitgaven die uiteraard een plaatsje in je boekhouding hebben, maar als bijberoeper of student-zelfstandige kan het even duren vooraleer de inkomsten volgen. Je komt misschien een negatief resultaat uit in je boekhouding en hebt dus verlies gemaakt.

Verlies maken … is dat erg?

Nee hoor, als ondernemer in bijberoep of student-zelfstandige is dat part of the game.

Opstarten als ondernemer is niet evident, het is dus perfect normaal dat je in je startjaar verlies maakt. Meer zelfs, ook in de jaren daarna kan het perfect dat je een jaar afsluit met een verlies in je boekhouding.

Je hebt bijvoorbeeld een aantal uitgaven gedaan om je onderneming opnieuw futureproof te maken, één van je klanten heeft wat minder beroep gedaan op je diensten of door omstandigheden heb je dit jaar niet genoeg tijd kunnen vrijmaken voor je bijberoep.

Is het nuttig om verlies aan te geven in de mijn personenbelasting?

Jawel (maar laat dat geen motivatie zijn om verlies te maken)!

Zolang je werkt met een eenmanszaak, komt de winst (of het verlies) van je onderneming terecht in de personenbelasting. Dat is de jaarlijkse belastingbrief die iedereen moet indienen en waar bijvoorbeeld ook je inkomsten als werknemer in terecht komen.

De personenbelasting mag je visueel voorstellen als een toren, waarbij al je inkomsten op elkaar worden gestapeld. Inkomsten als werknemer, winst als zelfstandige met een eenmanszaak, het verhuren van appartement … Ze worden allemaal netjes op elkaar gestapeld in de personenbelasting om er dan belastingen op te berekenen.

Hoe meer winst in je eenmanszaak, hoe hoger de toren aan inkomsten en hoe meer belastingen je moet betalen. Klinkt logisch, maar telt andersom dus evengoed!

Als je verlies maakt in je eenmanszaak, heeft dat hetzelfde effect op je personenbelasting. Visueel mag je dat verlies in je eenmanszaak voorstellen alsof je de toren aan inkomsten weer wat kleiner maakt. Een verlies in je eenmanszaak heeft daarbij net zo veel impact als winst.

Dat verlies zal er dus voor zorgen dat je minder personenbelasting moet betalen.

En de fiscus?

De fiscus toont gelukkig ook begrip, zolang de uitgaven die je in je boekhouding ingeeft, ook effectief met je zelfstandige activiteit te maken hebben!

Verlies maken met je onderneming (in bijberoep) kan schuilen in een klein hoekje. De fiscus weet dat gelukkig ook.

Een verlies aangeven in de aangifte personenbelasting zal er dus niet automatisch voor zorgen dat je fiscale controle mag verwachten én gelukkig maar!

De kans op fiscale controle vergroot uiteraard als je jaren op rij een verlies vanuit je eenmanszaak aangeeft. Logisch ook, want op papier ben je dan in bijberoep aan het werken om er financieel je broek aan te scheuren.

Zolang je waarheidsgetrouw je boekhouding aanvult met uitgaven die effectief met je zelfstandige activiteit te maken hebben, heb je niets te vrezen, ook niet bij fiscale controle.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
E-mail

Neem zelf je administratie in handen.

Je kan nog steeds kiezen voor een boekhouder. Dankzij het gratis kijkaccount kan die zich volledig focussen op het geven gericht advies om jou te helpen groeien!

Relaxe ondernemer
Dexxter logo

Dé rechterhand voor bijberoepers en student-ondernemers

Nieuwsbrief

Door op 'inschrijven' te klikken ga je akkoord met het Privacybeleid.

© 2022 Dexxter. Alle rechten voorbehouden.
Let’s App, met handelsnaam Dexxter, is een leverancier van software.
Let’s App is geen accountantskantoor en verleent geen diensten waarvoor een erkenning bij het ITAA vereist is.

Wist je dat ook jij kan investeren in de toekomstplannen van Dexxter? Ontdek er hier meer over!