Is een relatiegeschenk aftrekbaar in de boekhouding van een eenmanszaak?

Is een relatiegeschenk aftrekbaar in de boekhouding van een eenmanszaak
Inhoudstabel

Altijd genoeg redenen om cadeautjes uit te delen. Wanneer je die cadeautjes in een zakelijke context geeft (bv. aan leveranciers, klanten, raadgevers etc.) , zijn die onder bepaalde voorwaarden ook aftrekbaar als een kost voor je boekhouding. We leggen het je uit!

Relatiegeschenk in de boekhouding

Geschenken hebben een aantal specifieke regels voor ze aftrekbaar zijn. We geven ze graag mee om zeker te zijn dat relatiegeschenken fiscaal optimaal in je boekhouding terechtkomen.

Er zijn twee dingen waarmee je rekening moet houden bij het aankopen van een relatiegeschenk: de recupereerbare btw en de mate je de kost ervan mag inbrengen in je boekhouding. We gaan dieper in op de twee vragen die je je moet stellen.

1. Kan je btw op een geschenk recupereren? 

Ben je niet btw-plichtig of btw-vrijgesteld? Dan moet je je hiervan alvast niets aantrekken, want btw recupereren is voor jou sowieso niet mogelijk. Dan mag je voor de kosten rekening houden met het hele aankoopbedrag, inclusief btw.

Ben je btw-plichtig? Dan geldt volgende regels:

  • Kost het geschenk meer dan €50 (excl. btw): nooit btw recupereerbaar

  • Kost het geschenk minder dan €50 (excl. btw): btw volledig recupereerbaar, op twee voorwaarden:

    1) Eén geschenk per kalenderjaar per zakenrelatie
    Geef je bv. verschillende geschenken die samen minder dan €50 waard zijn, ook dan mag je slechts de btw recupereren op één van die geschenken naar keuze.
    2) Op rookwaren of sterkedrank is de btw nooit recupereerbaar, ook al bedraagt de aankoopwaarde minder dan 50 euro. 

     

2. Is de kost aftrekbaar voor je boekhouding?

Belangrijk puntje, want inkomsten – kosten = winst; en op die winst betaal je sociale bijdragen en personenbelasting.

De regels zijn hier iets eenvoudiger, namelijk: relatiegeschenken zijn voor 50% aftrekbaar als kost, maar enkel en alleen als de aankoopwaarde niet hoger is dan 125 euro (incl. btw deze keer!).

Een geschenk van meer dan 125 euro (incl. btw, per geschenk, per persoon) is wél voor 100% aftrekbaar voor jouw boekhouding als je een fiscale fiche opmaakt. Dat klinkt misschien verleidelijk, maar let op want je dient dus een fiscale fiche op te maken!

Indien je een relatiegeschenk geeft van meer dan 125 euro aan iemand dan moet er namelijk een voordeel alle aard (via een fiscale fiche) worden aangegeven voor die persoon. Die andere persoon zal met andere woorden belastingen moeten betalen op de waarde van jouw cadeau. De ontvanger van het relatiegeschenk moet de waarde ervan aangeven in zijn personenbelasting en zal er op worden belast alsof hij voor dat bedrag een loon zou hebben gekregen.

Maak je geen fiscale fiche op voor een geschenk boven de 125 euro, dan is de kost niet aftrekbaar voor de boekhouding van een eenmanszaak! Let op, we hebben het hier specifiek over de regels voor een eenmanszaak. Wil je graag meer weten over deze regels voor de vennootschap, kan je een kijkje nemen op de website van UNIZO.

Tip! De beperking van 50% geldt niet voor reclameartikelen. Denk aan de klassiekers zoals kalenders, pennen, sleutelhangers, .. waarop het bedrijfslogo of dergelijke staat. In zo’n geval spreken we over publiciteit en niet meer over een relatiegeschenk. De aankoopwaarde mag voor 100% in je boekhouding en uiteraard mag je in zo’n geval ook de btw recupereren voor 100%. Ongeacht de aankoopwaarde!

Tips template 20

Wist je dat?

Als je relatiegeschenken aankoopt, schrijf dan even de naam van de persoon aan wie je het relatiegeschenk geeft, mee op het aankoopdocument of noteer de namen mee in Dexxter als je het document aan het inboeken bent.

Het toont namelijk veel beter bij fiscale controle als je spontaan al de namen van de ontvangers van relatiegeschenken hebt opgeschreven. Bovendien mag een fiscaal controleur steeds vragen wie de ontvanger was van het cadeau en in welke context dat was, een controleur moet kunnen beoordelen of het wel beroepsmatig was. Altijd handig als je dan niet moet gaan zoeken wie dat specifieke cadeau heeft gekregen, noteer het onmiddellijk op je document.

Artikel delen

Artikel delen

Eenvoudig ingeven en beheren van je uitgaven

Optimaliseer je boekhouding en vergeet geen enkele uitgave. Foto’s van bonnetjes kan je zelfs inscannen via onze app.

Uitgaven beheren was nog nooit zo eenvoudig

Dexxter zorgt mee voor het goede beheer van je zaak. Zo sporen we automatisch foutjes op en geeft het platform automatisch advies. 

Pijl 1 - geel