Berekening van de personenbelasting

Berekening van de personenbelasting
Inhoudstabel

In België wordt er gewerkt met een systeem van progressieve personenbelasting. Dit betekent dat naarmate je meer verdient, je in hogere belastingtarieven terecht komt. ?

Om dit in praktijk toe te passen, bestaan er verschillende belastingschijven. Zo betaal je in 2024 op je eerste 15.820 euro inkomen slechts 25% belastingen, en op de volgende 12.100 euro al 40%.

Voor de berekening van de personenbelastingen voor iemand met een eenmanszaak in bijberoep, wordt het belastbaar inkomen als werknemer gewoon samengeteld met het belastbaar inkomen uit de zelfstandige activiteit. Op dit totaal belastbaar jaarinkomen worden dan de schijven toegepast. 

Verdiende je dus 10.000 euro belastbaar inkomen als werknemer en 10.000 euro belastbaar inkomen als zelfstandige, zal je dus evenveel belast worden als wanneer je 20.000 euro verdiende als werknemer.

Belastingschijven ?

Hieronder vind je een overzicht van de belastingschijven voor de inkomsten van 2024 (aanslagjaar 2025):

Inkomstenschijf% belast
Van € 0 tot € 15.82025%
Van € 15.820 tot € 27.92040%
Van € 27.920 tot € 48.32045%
Van € 48.320 tot …50%

Verdiende je dus bijvoorbeeld €20.000 (het maakt niet uit of dit als zelfstandige of als werknemer was), dan betaal je 25% van €15.200 en 40% op het resterende bedrag van (€20.000 – € 15.200).

Tips template 26

Mis nooit een fiscale deadline met Dexxter!

Via het boekhoudplatform van Dexxter staan je belastingaangiftes automatisch voor je klaar op basis van je inkomsten en uitgaven.

Belastingvrije som

Bovenop deze schijven is er nog een extra regel.
Elke Belg heeft elk jaar opnieuw recht op een belastingvrije som. Dit mag je vrij letterlijk interpreteren als een bedrag aan inkomsten waarop je geen personenbelasting hoeft te betalen. 

Voor het inkomstenjaar van 2024 (aanslagjaar 2025) is dit bedrag maar liefst €10.570.

Verdien je dus minder dan dit bedrag, betaal je helemaal geen belastingen. Maar ook wanneer je meer verdient, betaal je enkel belastingen op het deel boven de belastingvrije som.

Het hierboven vermelde bedrag is de zogenaamde minimum belastingvrije som. Deze geldt voor iedereen, maar kan nog verhoogd worden naargelang je persoonlijke situatie (bijvoorbeeld kinderen ten laste). 

Tips template 12

Wist je dat?

Het hierboven vermelde bedrag is de zogenaamde minimum belastingvrije som.

Deze geldt voor iedereen, maar kan nog verhoogd worden naargelang je persoonlijke situatie (bijvoorbeeld kinderen ten laste). 

Aanvullende Belastingen ?

Voor de volledigheid verwijzen we hier ook nog graag even naar de gemeente- en provinciebelastingen. Deze aanvullende belastingen komen bovenop de eerder vermelde personenbelastingen. 

Artikel delen

Artikel delen

Op elk moment zicht op je belastingen

Als eenmanszaak is het soms moeilijk om zicht te hebben op hoeveel je écht verdient. In Dexxter zie je heel snel wat je opzij moet houden voor je personenbelasting, btw en sociale bijdragen.

Al je belastingen automatisch berekend in Dexxter

Mis geen enkele fiscale deadline.

Pijl 1 - geel