Wat als je correct al je beroepsmatige uitgaven bijhoudt voor je bijberoep, maar de inkomsten (voorlopig) nog beperkt zijn? Is het erg als je verlies maakt als zelfstandige?
Wat is een verlies? 🔎
Laat ons beginnen bij het begin: een verlies in je eenmanszaak, wat betekent dat eigenlijk?
Als ondernemer heb je bij de opstart van je zelfstandige activiteit altijd wel enkele opstartkosten: het aanvragen van je ondernemingsnummer, een website laten maken, wat kleine uitgaven hier en daar.
Dat zijn beroepsmatige uitgaven die uiteraard een plaatsje in je boekhouding hebben, maar als startende ondernemer kan het even duren vooraleer de inkomsten volgen. Je komt misschien een negatief resultaat uit in je boekhouding en hebt dus verlies gemaakt.
Verlies maken in bijberoep … is dat erg? 📉
Nee hoor, als ondernemer is dat part of the game.
Opstarten als ondernemer is niet evident, het is dus perfect normaal dat je in je startjaar geen winst maakt. Meer zelfs, ook in de jaren daarna kan het perfect dat je een jaar afsluit met een verlies in je boekhouding.
Je hebt bijvoorbeeld een aantal uitgaven gedaan om je onderneming opnieuw futureproof te maken, één van je klanten heeft wat minder beroep gedaan op je diensten of door omstandigheden heb je dit jaar niet genoeg tijd kunnen vrijmaken voor je zelfstandige activiteit.
Is het nuttig om verlies aan te geven in de mijn personenbelasting?
Jawel (maar laat dat geen motivatie zijn om geen winst te maken)!
Zolang je werkt met een eenmanszaak, komt de winst (of het verlies) van je onderneming terecht in de personenbelasting. Dat is de jaarlijkse belastingbrief die iedereen moet indienen en waar bijvoorbeeld ook je inkomsten als werknemer in terecht komen.
De personenbelasting mag je visueel voorstellen als een toren, waarbij al je inkomsten op elkaar worden gestapeld. Inkomsten als werknemer, winst als zelfstandige, het verhuren van appartement … Ze worden allemaal netjes op elkaar gestapeld in de personenbelasting om er dan belastingen op te berekenen.
Tip:
Bekijk zeker ons blogartikel over de berekening van de personenbelasting, zodat je exact weet hoeveel je belast zult worden.
Hoe meer winst, hoe hoger de toren aan inkomsten en hoe meer belastingen je moet betalen. Klinkt logisch, maar telt andersom dus evengoed!
Als je geen winst maakt, heeft dat hetzelfde effect op je personenbelasting. Visueel mag je dat in een eenmanszaak voorstellen alsof je de toren aan inkomsten weer wat kleiner maakt. Een verlies heeft daarbij net zo veel impact als winst op die toren.
Kortom, het zal er dus voor zorgen dat je minder personenbelasting moet betalen.
En de fiscus? 👩⚖️
De fiscus toont gelukkig ook begrip, zolang de uitgaven die je in je boekhouding ingeeft, ook effectief met je zelfstandige activiteit te maken hebben!
Geen winst maken met je onderneming kan schuilen in een klein hoekje. De fiscus weet dat gelukkig ook.
Geen winst aangeven in de aangifte personenbelasting zal er dus niet automatisch voor zorgen dat je fiscale controle mag verwachten én gelukkig maar!
De kans op fiscale controle vergroot uiteraard als je jaren op rij geen winst vanuit je eenmanszaak aangeeft. Logisch ook, want op papier ben je dan een zelfstandige activiteit aan het uitoefenen om er financieel je broek aan te scheuren.
Zolang je waarheidsgetrouw je boekhouding aanvult met uitgaven die effectief met je zelfstandige activiteit te maken hebben, heb je niets te vrezen, ook niet bij fiscale controle.
Heb je nog vragen?
Dat is perfect normaal hoor! Dat zal ook zo blijven gedurende je hele traject als ondernemer, net daarom hebben we in Dexxter de community gemaakt!
Wil je deze community ontdekken?
Probeer dan nu onze 30 dagen gratis proefperiode uit om alle functionaliteiten van Dexxter te ontdekken!
Het leercentrum van Dexxter geeft je de mogelijkheid om zelf eens een vraag te stellen aan andere ondernemers in Dexxter. Ongetwijfeld kan iemand je wel verder helpen!