Wat kost een boekhouder?

Wat kost een boekhouder?
Inhoudstabel

Wat kost een boekhouder zoal? Het is een vraag waar veel ondernemers een antwoord op zoeken. We zouden je heel graag een exact bedrag laten weten, maar jammer genoeg is het zo eenvoudig niet. Het hangt namelijk van héél wat parameters af. We gaan wat dieper in op drie belangrijke aandachtspunten: 

1️⃣ Het aantal documenten die een boekhouder moet verwerken

De meest evidente parameter is allicht het aantal documenten die jaarlijks in je boekhouding terecht komen. Heel concreet: denk aan het aantal aankoopfacturen en verkoopfacturen die jaarlijks moeten worden verwerkt door je boekhouder. 

2️⃣ Je ondernemingsvorm

Een eenmanszaak heeft een enkelvoudige boekhouding. Om het eenvoudig te houden: in een enkelvoudige boekhouding moeten er geen bankuittreksels van de onderneming worden verwerkt. 

Een vennootschap heeft een dubbelvoudige boekhouding, je voelt hem al komen, dat komt er op neer dat de bankuittreksels van de vennootschap ook moeten worden verwerkt.

Kort door de bocht is een vennootschap qua werkimpact dus minstens dubbel zo intensief als een eenmanszaak, gezien elke aankoop en verkoop in de boekhouding van een vennootschap ook een bijhorende banktransactie moet hebben. 

3️⃣ Je btw-statuut

Aankopen en verkopen moeten altijd worden verwerkt, maakt niet uit wat je btw-statuut is. Maar qua fiscale aangiftes zijn er wel grote verschillen tussen de verschillende btw-statuten, wat dan weer resulteert in meer of minder werkimpact. 

Niet btw-plichtig

Als je niet btw-plichtig bent in een eenmanszaak (denk aan dokters, tandartsen, kinesisten …) , moet er enkel en alleen een personenbelasting worden ingediend. 

Btw-vrijgesteld

Als je btw-vrijgesteld bent in een eenmanszaak (kleine onderneming btw-vrijgesteld) moet er een personenbelasting worden ingediend én (meestal) ook een klantenlisting. 

Btw-plichtig

Als je btw-plichtig bent in een eenmanszaak moet er een personenbelasting worden ingediend, altijd een klantenlisting en minstens 4 btw-aangiftes per jaar. 

Zoals je kan zien, telkens wat extra impact voor je boekhouder. Wat uiteraard een extra impact heeft op de prijs van je boekhouding.

Gemiddelde jaarprijs van een boekhouder

Eenmanszaak in bijberoep (btw-vrijgesteld/niet btw-plichtig): €631 excl. btw

Eenmanszaak in bijberoep (btw-plichtig): €881 excl. btw

Eenmanszaak in hoofdberoep (btw-vrijgesteld/niet btw-plichtig): €889 excl. btw

Eenmanszaak in hoofdberoep (btw-plichtig): €1.147 excl. btw

Zoals je ziet kan het zelf in handen nemen van je boekhouding een behoorlijke besparing opleveren. Uiteraard biedt een boekhouder een meerwaarde als het gaat om concreet advies en daar spelen we met Dexxter volop op in.

Je kan gaan voor ons goedkoop boekhoudprogramma waarbij je op jaarbasis uitkomt op €180 exclusief btw. Daarin zitten alle functionaliteiten die jij als ondernemer nodig hebt om zelf je boekhouding in handen te nemen.

Wil je één of meerdere malen per jaar nog even advies inwinnen van een boekhouder? Top, want dan kan je tegen betaling beroep doen op onze onafhankelijke adviseurs. Dat zijn boekhoudkantoren die het prima vinden dat jij je boekhouding zelf in handen neemt via Dexxter én daarnaast voor concreet belastingadvies terugvalt op hen. 

Dat belastingadvies is een bijkomende kostprijs, maar de combinatie van Dexxter en dat onafhankelijk belastingadvies komt stukken goedkoper uit dan het volledig uitbesteden van je boekhouding.

Tips template 12

Tip:

Je kan het boekhoudplatform van Dexxter ook gebruiken in combinatie met supervisie van een boekhouder.

Bovendien heeft het zelf in handen nemen van je boekhouding tal van andere voordelen. Je leert ontzettend veel bij over je boekhouding en je onderneming, je hebt onmiddellijk alle rapportages ter beschikking via Dexxter, je weet wanneer er wat is gebeurd qua deadlines en aangiftes …

Een vaste formule betalen

Heel wat boekhoudkantoren gebruiken ondertussen een vaste formule in hun prijszetting, een abonnementsformule zeg maar.

Net zoals je voor je Netflix-abonnement een vaste maandelijkse prijs betaalt, kan je dat dus ook voor (sommige) boekhouders. De boekhouder berekent dan achterliggend wat de gemiddelde prijs op jaarbasis zal zijn en spreidt dat evenredig over een maandelijkse of driemaandelijkse facturatie. 

Het voordeel is dat jij als ondernemer weet wat de kostprijs zal zijn van jouw boekhouding en deze netjes spreidt over maandelijks of driemaandelijkse betalingen. Opgelet, als je boekhouder door unieke omstandigheden extra werk heeft, kan het uiteraard dat deze extra prestaties surplus worden aangerekend.

Op basis van een uurtarief

Als tegenhanger van de vaste formule heb je de facturatie in regie. Uurtje-factuurtje zeg maar. Als je boekhouder prestaties verricht, zal hij deze op basis van zijn urenregistratie doorrekenen

Dat geeft je het voordeel dat je meer inzicht hebt in hoeveel prestaties je boekhouder wanneer verricht. Het nadeel van deze aanpak is dat het factuur van je boekhouder plots sterk hoger kan uitvallen dan je gemiddeld gewoon bent, bijvoorbeeld in de periode dat hij je personenbelasting aan het voorbereiden is. 

De meest boekhouders kiezen steeds vaker voor een vaste formule. Dat heeft het voordeel van de duidelijkheid. Als boekhouder weet je exact welke omzet je zal behalen, je kan er dus beter op plannen. Ook in de relatie met de ondernemer heeft dat het voordeel van de duidelijkheid, waardoor de gefactureerde erelonen vaak minder in vraag worden gesteld. 

Artikel delen

Artikel delen

Bespaar tot €2.000 per jaar aan boekhoudkosten

Te klein voor een boekhouder? Met Dexxter doe je de boekhouding van je eenmanszaak zelf voor €180 excl. btw per jaar.

Doe je boekhouding zelf

Door je boekhouding zelf te doen krijg je vat op de cijfers van je eenmanszaak én bespaar je tot wel €2.000 per jaar.

Pijl 1 - geel