5 nadelen voor zelfstandigen in bijberoep

Wat zijn de nadelen als zelfstandige in bijberoep
Inhoudstabel

Starten als zelfstandige in bijberoep is spannend, maar sta je ook stil bij de mogelijke nadelen? Bij Dexxter willen we dat je succesvol en goed geĂŻnformeerd bent. In deze blogpost bespreken we enkele nadelen die zelfstandigen in bijberoep kunnen tegenkomen en hoe je hiermee kunt omgaan.

1. Geen (extra) sociale rechten

Het is belangrijk om te begrijpen dat de sociale bijdragen die je betaalt als zelfstandige in bijberoep, vaak worden beschouwd als solidariteitsbijdragen. Dit betekent dat je geen beroep kunt doen op extra sociale rechten zoals gezinsbijslag, pensioenopbouw, of de faillissementsverzekering. Het is belangrijk om alternatieve manieren van sociale zekerheid te overwegen, zoals privĂ©verzekeringen. 

Verder, ben je zelf ook verantwoordelijk voor jouw administratie zoals belastingaangiften, bijhouden van inkomsten en uitgaven, en naleving van wettelijke vereisten. Gelukkig zijn deze boekhoudkundige verplichtingen in orde als je het boekhoudplatform van Dexxter gebruikt!

2. Zwaardere (hogere) belastingen

Een ander belangrijk punt om in gedachten te houden, is dat de inkomsten uit je nevenactiviteit boven op je andere inkomsten komen en dat kan voor een hogere belastingdruk zorgen. Daarom is het belangrijk om jezelf te informeren over de berekening van sociale bijdragen voor zelfstandigen in bijberoep. Als je gebruikt maakt van Dexxter, dan gebeurd deze berekening automatisch! 

Lijkt het erop dat je veel belastingen gaat moeten betalen? Zo ja, als zelfstandige in bijberoep heb je recht op aftrek van bepaalde kosten zodat je uw netto belastbaar inkomen kan laten dalen. Denk aan kantoormateriaal, reiskosten en professionele opleidingen die je kan inbrengen om zo hoeveelheid belastingen te verlagen. Identificeer welke kosten voor jou van toepassing zijn en houd hier rekening mee via deze lijst van aftrekbare kosten!

3. Balans tussen zelfstandige werk en werkgever

Sommige werkgevers kunnen beperkingen opleggen aan werknemers met betrekking tot het uitoefenen van een zelfstandige activiteit in bijberoep. Het is belangrijk om de arbeidsvoorwaarden en -regels van de hoofdwerkgever te controleren om conflicten te voorkomen.

4. Balans tussen werk en privé

Zelfstandig ondernemerschap in bijberoep kan veel tijd en inspanning vergen. Het is belangrijk om een gezonde balans te behouden tussen je zelfstandige activiteit, je hoofdberoep als werknemer of ambtenaar, en je privĂ©leven. Als zelfstandige in bijberoep sta je namelijk voor de uitdaging om je passie en ondernemerschap in balans te brengen met je bestaande job. Zeker iets om over na te denken! 🧠

5. Administratieve verplichtingen

Een belangrijk aspect van deze ondernemersreis is een doordachte en efficiënte boekhouding. We geven je graag enkele tips:

Tips template 13

Boekhoudtips voor zelfstandige in bijberoep:

  • Open een aparte professionele bankrekening om jouw professionele inkomsten en uitgaven te scheiden van je persoonlijke financiĂ«n. 
  • Bewaar je boekhouding  voor minstens 3 jaar. Bijvoorbeeld verkoopfacturen, aankoopfacturen en btw-aangiftes zijn essentieel bij belastingcontroles. Overweeg digitale tools om bonnetjes te scannen en te organiseren zoals Dexxter! 

Een doordachte aanpak van je boekhouding als zelfstandige in bijberoep vormt de basis voor financieel succes en gemoedsrust. Met de juiste tools en kennis kun je je onderneming laten groeien terwijl je financiën goed onder controle blijven. Dexxter staat klaar om je te ondersteunen tijdens deze boekhoudkundige reis! Twijfel je nog of Dexxter iets voor jou is? Bekijk dan zeker deze 5 redenen om in 2024 te starten met Dexxter voor eenmanszaken & accountants! 

Artikel delen

Artikel delen

Begrijpbaar en betaalbaar zélf boekhouden

Zelf boekhouden hoeft niet moeilijk te zijn. Op voorwaarde dat je alle tools aangereikt krijgt. Met Dexxter krijg je alles in 1 platform.

Begrijpbaar en betaalbaar zélf boekhouden

Zelf boekhouden hoeft niet moeilijk te zijn. Op voorwaarde dat je alle tools aangereikt krijgt. Met Dexxter krijg je alles in 1 platform.

Pijl 1 - geel