Representatiekosten, wat betekent het?

Representatiekosten, wat betekent het?
Inhoudstabel

In dit artikel duiken we dieper in op wat representatiekosten precies inhouden. We geven voorbeelden, leggen uit hoe ze werken en vertellen je alles wat je moet weten over de aftrekbaarheid ervan!

Wat zijn representatiekosten? ?

Representatiekosten zijn een soort overkoepelende term voor allerlei uitgaven die je als ondernemer doet om je zaak te vertegenwoordigen. Denk maar aan relatiegeschenken, lidmaatschappen van verenigingen, etc. Met andere woorden: het gaat om kosten die je maakt om in het oog te springen bij (potentiële) klanten, relaties te onderhouden en je netwerk uit te bouwen.

Hoewel deze kosten geen 100% zakelijk karakter hebben, dragen ze wel bij tot het genereren van inkomsten voor jouw onderneming. De overheid zegt bijgevolg dat er toch enige beperking is aan de fiscale aftrekbaarheid van zo’n kosten, meer daarover later!

Voorbeelden representatiekosten

Om het wat duidelijker te maken, hieronder een lijstje met veelvoorkomende representatiekosten:

Merk op dat sommige van deze kosten (soms) volledig aftrekbaar zijn, terwijl anderen slechts gedeeltelijk in aanmerking komen. Klik hier voor meer info!

Wat is het verschil tussen representatiekosten en andere kosten?

Het is belangrijk om representatiekosten niet te verwarren met andere soorten uitgaven die je als ondernemer hebt, zoals beroepskosten die je maakt voor de aankoop van handelsgoederen, bedrijfssoftware, een laptop, bureaumateriaal….

Representatiekosten verschillen van bovenstaande doordat ze niet rechtstreeks verbonden zijn aan je kernactiviteit, maar wel bijdragen aan het genereren van inkomsten. Het zijn dus ‘gemengde kosten’ met zowel een zakelijk als privé-karakter. Voor meer info bekijk je best ons artikel over het belang van beroepsmatig gebruik van een uitgave.

Dexxter to the rescue! ?

We hopen dat je nu een beter beeld hebt van wat representatiekosten zijn en hoe ze werken. Het is een complex onderwerp met heel wat valkuilen. Maar niet getreurd, met de juiste tools houd je alles makkelijk onder controle!

Het beheren van representatiekosten was nog nooit zo gemakkelijk als met Dexxter, de gebruiksvriendelijke boekhoudsoftware voor eenmanszaken! Beheer al je inkomsten en uitgaven in een handomdraai. Zo hou je nauwkeurig bij welke representatiekosten je maakt en hoeveel je mag aftrekken.

Optimaliseer je boekhouding en vergeet geen enkele uitgave. Stop je bonnetjes in Dexxter hoe jij dat wil (mail, app, pc). ?

Dexxter is speciaal gemaakt voor Belgische eenmanszaken, omdat wij erin geloven dat zelf boekhouden echt niet moeilijk hoeft te zijn.

Tips template 22

Tip

Probeer Dexxter gratis uit via onze proefperiode van 30 dagen!

Artikel delen

Artikel delen

Eenvoudig ingeven en beheren van je uitgaven

Optimaliseer je boekhouding en vergeet geen enkele uitgave. Foto’s van bonnetjes kan je zelfs inscannen via onze app.

Uitgaven beheren was nog nooit zo eenvoudig

Dexxter zorgt mee voor het goede beheer van je zaak. Zo sporen we automatisch foutjes op en geeft het platform automatisch advies. 

Pijl 1 - geel