Help: ik heb een aankoop niet met mijn zakelijke rekening betaald!

Niet met je zakelijke rekening betaald
Inhoudstabel

Het kan gebeuren dat je iets aankoopt voor je eenmanszaak, maar dat niet hebt betaald hebt met je zakelijke rekening. Een persoonlijke bankrekening of misschien gewoon cash betaald?

Geen zorgen want die aankoop kan nog steeds in je boekhouding! Een verkeerde betaling is snel gebeurd: even de winkel in en per ongeluk de bankkaart van je zakelijke rekening gebruikt. Of je bent volop bezig met de opstart van je zelfstandige activiteit, je wil al wat dingen aankopen hier en daar, maar de bankkaart van je zakelijke rekening laat nog even op zich wachten.

Heeft een zakelijke rekening impact op je boekhouding?

Bij een eenmanszaak maakt het voor je boekhouding helemaal geen verschil of je betaalt vanaf je professionele rekening, een privébankrekening of bijvoorbeeld cash. Je hoeft het zelfs nergens te vermelden in je boekhouding.

Bij vennootschappen is dat helemaal anders! Dat is meteen ook het verschil tussen een enkelvoudige boekhouding (voor de eenmanszaak) en een dubbelvoudige boekhouding (voor de vennootschap). We willen het niet te technisch maken, maar hieronder kort het verschil tussen een enkelvoudige boekhouden en een dubbelvoudige boekhouding.

In een enkelvoudige boekhouding moet je gewoon alles bijhouden, denk aan je aankopen, verkopen, bankuittreksels … Maar je moet geen connectie in de boekhouding maken tussen je aan- en verkopen en de bankuittreksels. Je moet je aankopen verwerken in je boekhoudpakket en uiteraard ook je verkoopfacturen inboeken. Heb je dat gedaan, dan ben je klaar in een enkelvoudige boekhouding, je moet met andere woorden niet nog eens je bankuittreksels gaan verwerken in je boekhoudpakket. Je moet de bankafschriften wel kunnen voorleggen moet je een fiscale controle hebben, maar je moet er verder niets mee hebben gedaan.

Bij een dubbelvoudige boekhouding dien je ook de connectie te leggen tussen je aan-en verkopen en de bankafschriften. Je moet dus je bankuittreksels gaan verwerken in een boekhoudpakket, zo kan je ze connecteren met je aan – en verkopen. Dat is veel eenvoudiger als je een professionele rekening hebt, want enkel dan kan je gebruik maken van handige softwaretools die je daarbij helpen.

Nog enkele tips over een professionele rekening

Probeer toch alles te betalen via je professionele bankrekening, ook al maakt het voor je boekhouding dus geen verschil.

Want van zodra je met een persoonlijke bankrekening een aankoop hebt betaald voor je eenmanszaak, dan wordt deze rekening voor de fiscus ook een beroepsrekening. Dat betekent dat een fiscaal controleur alle bankuittreksels van die bankrekening eveneens mag inkijken. Dat kan uiteraard geen kwaad, maar allicht heb je liever niet dat een controleur ook in je privébankrekening mag rondkijken.

Tips template 28

Tip:

Wil je graag meer weten over een professionele rekening, ontdek het artikel hier.

Uiteraard mag je voor je eigen overzicht ook steeds overschrijven tussen een professionele bankrekening en je privĂ©rekening. Heb je bijvoorbeeld in de winkel een betaling gedaan met je privĂ©rekening, terwijl het een aankoop was voor je onderneming? 

Dan mag je achteraf gerust zelf een overschrijving van je professionele bankrekening naar je privĂ© doen. Dat heeft dus geen impact op je boekhouding of je belastingen, maar zo kloppen de banksaldo’s wel weer met je eigen overzicht en aanvoelen.

Een zakelijke rekening openen?

Je hebt gelukkig heel wat keuze als ondernemer om een professionele rekening te openen! Denk aan KBC, Hello bank, ING, Belfius

Via deze websites kan je ook nog hĂ©Ă©l wat informatie terugvinden over een zakelijke bankrekening. Weet ook dat je in het begin heel sterk naar de kostprijs van zo’n rekening zal kijken, wat heel logisch is. Durf zeker ook al even verder te kijken: welke bank kan meegroeien met je traject als ondernemer?

Hoe verloopt het aanvragen van een krediet dat je misschien in de toekomst nodig hebt? Wat is de kostprijs van mijn pakket als ik meer rekeningen nodig heb? Als ik een Visa of Mastercard nodig heb? …

Artikel delen

Artikel delen

Eenvoudig ingeven en beheren van je uitgaven

Optimaliseer je boekhouding en vergeet geen enkele uitgave. Foto’s van bonnetjes kan je zelfs inscannen via onze app.

Uitgaven beheren was nog nooit zo eenvoudig

Dexxter zorgt mee voor het goede beheer van je zaak. Zo sporen we automatisch foutjes op en geeft het platform automatisch advies. 

Pijl 1 - geel