Een btw-aangifte vergeten indienen?

Btw-aangifte vergeten
Inhoudstabel

Het kan gebeuren, sneller dan je denkt zelfs. We geven eerst wat voorbeelden hoe je in zo’n situatie terecht kan komen én daarna de oplossing.

Hoe kan je een btw-aangifte vergeten?

Er zijn toch wat situaties te bedenken. Hieronder alvast enkele voorbeelden die we via de support van Dexxter zien passeren.

  • Jij dacht dat je begin kwartaal 2 was gestart met je zelfstandige activiteit. Er was wat onduidelijkheid en de mensen van het ondernemingsloket hebben je al actief gezet op het einde van kwartaal 1.

  • Je verandert van een accountant naar Dexxter richting het einde van een kwartaal. De accountant gaat er vanuit dat jij de btw-aangifte indient en jij vice versa. Goede afspraken maken goede vrienden!

  • Je start een zelfstandige activiteit met – zo denk je al althans – een vrijstelling van btw. Blijkt dat je toch btw-plichtig bent en ondertussen al één (of meerdere) btw-aangifte(s) te laat hebt ingediend.

Hoe los je dat op?

Een btw-aangifte vergeten is geen ramp, maar dien de laattijdige aangifte zo snel mogelijk in!

Kijk eerst na of je iets in die vergeten btw-aangifte(s) moet aangegeven. Want ook in laattijdige btw-aangiftes moet je de inkomsten en uitgaven van die periode nog aangeven.

Vaak zijn dat – door een vergissing van startdatum- aangiftes van kwartalen vóór je eigenlijk aan de slag was als zelfstandige. Dat moet je een lege btw-aangifte indienen voor die periode, maar ook die moet je wel effectief indienen.

Er is geen speciale procedure om laattijdige btw-aangiftes in te dienen. Je kan het gewone stappenplan in Dexxter volgen.

Tips template 21

Tip:

Er is geen speciale procedure om laattijdige btw-aangiftes in te dienen. Je kan het gewone stappenplan in Dexxter volgen.

Moet ik dan een boete betalen?

Toch wel, de boete bedraagt €100 per aangifte en per maand vertraging. Eén btw-aangifte vergeten of twee aangiftes, het maakt al snel een groot verschil!

Wel met een maximum van €1.000. Tot daar de boete voor het laattijdige indienen van een aangifte.

Daarnaast moest je – mogelijks – ook btw betalen in die laattijdige btw-aangiftes. Die btw zal je nu later betalen dan anders, moest je tijdig hebben ingediend. Daarop zal de btw-administratie interesten aanrekenen.

Die interesten bedragen rond de 8% op jaarbasis, toch niet min!

Kan ik ergens een overzicht zien?

Wanneer je een boete en/of interesten moet betalen kan je het overzicht verliezen hoeveel je nog moet betalen aan de btw-administratie.

Gelukkig biedt de btw-administratie een overzicht.

Kan ik boetes aanvechten?

Als je door uitzonderlijke omstandigheden een aangifte niet hebt kunnen indienen en je was ter goeder trouw, dan kan het altijd de moeite zijn om toch eens contact op te nemen met de btw-administratie.

Het kan zijn dat ze – door jouw kant van het verhaal te horen – de boete voor laattijdige indiening verminderen of zelfs kwijtschelden. Het btw-bedrag en de aangerekende interesten zal je wel altijd moeten betalen.

Artikel delen

Artikel delen

Je belastingen & btw automatisch in orde

In Dexxter staan je belastingaangiftes automatisch voor je klaar op basis van je inkomsten en uitgaven. We verwittigen je wanneer elke fiscale deadline nadert.

Dien je aangiftes met vertrouwen in

Geen enkele boekhoudkennis nodig.

Pijl 1 - geel