Hier moet je op letten als je een bedrijfsnaam kiest

Hier moet je op letten als je een bedrijfsnaam kiest
Inhoudstabel

Dan maak je de beslissing om zelfstandige te worden en plots loop je helemaal vast op die bedrijfsnaam. Niet eenvoudig, toch?

Een goede naam kan veel dingen doen, maar – geloof ons gerust – kan evengoed gewoon goed klinken. Toch zijn er een paar dingen waar je even op moet letten, al is het maar om juridisch niet in de problemen te komen.

Wat is een ‘bedrijfsnaam’?

Een handelsnaam of bedrijfsnaam heeft een commerciële functie, het is dé naam die je gebruikt richting klanten. Maar het is daarom niet noodzakelijk de naam van je onderneming zelf.

man die wil starten met onderneming en twijfelt over activiteiten

Tip:

Handelsnaam = bedrijfsnaam = commerciële naam

maatschappelijke naam

merknaam

We leggen het verschil uit:

  • Een eenmanszaak

Deze ondernemingsvorm krijgt automatisch altijd je eigen voornaam en achternaam, de maatschappelijke naam van je eenmanszaak is dus je eigen naam. Daarnaast kan je wel vrij kiezen voor een commerciële naam, de bedrijfsnaam zeg maar. 

  • Vennootschap

Een vennootschap krijgt niet automatisch een naam, hoe moet je als ondernemer een maatschappelijke naam kiezen. Dat moet bovendien al een unieke naam zijn. Daarnaast kan je ook hier kiezen om nog een commerciële naam toe te voegen, de bedrijfsnaam dus.

EenmanszaakVennootschap
Bedrijfsnaam (richting klanten)Vrij kiezenVrij kiezen
Maatschappelijke naamVoornaam + achternaamVrij kiezen

Als ik een bedrijfsnaam heb gekozen, is die dan automatisch van mij?

Jammer genoeg is er nergens een specifieke manier is om je bedrijfsnaam te registreren zodat de naam enkel en alleen door jou mag gebruikt worden.

Als je als eerste op een zichtbare en publieke manier een handelsnaam gebruikt, dan is het de jouwe, zo simpel is het eigenlijk. Dat komt omdat een handelsnaam niet hetzelfde is als een merk(naam). Een merknaam is de naam van een product of dienst en die merknaam kan je wel laten registreren. 

Praktisch voorbeeld: de merknaam Coca-cola is beschermd en is een product van het bedrijf met handelsnaam: The Coca-Cola Company. Heel wat bedrijven doen het soortgelijk, die hebben hun handelsnaam welke misschien zelfs minder gekend is, maar hebben wel sterke merknamen voor al hun verschillende producten.

9 1

Wil je graag een merknaam laten registreren? Dat kan wel officieel volgens de website: https://www.boip.int/nl. Opgelet, dat heeft uiteraard een kostprijs.

Terug naar onze bedrijfsnaam, die moesten we dus nergens registreren. Toch kan het handig zijn om je bedrijfsnaam te laten opnemen in de KBO, een online databank waarin alle Belgische ondernemers terecht komen.

Dat is dan wel geen officiële bescherming van die naam, maar zo heb je wel meteen het publieke bewijs dat jij, op die exacte datum, al aan de haal was met die bedrijfsnaam.

Gebruikt iemand anders later exact dezelfde bedrijfsnaam terwijl jij die al had ingenomen? Dan heb je door een registratie in de KBO een sterke case om de andere partijen te dwingen toch een andere bedrijfsnaam te kiezen, jij was namelijk onmiskenbaar eerst.

Hoe weet ik of een ‘bedrijfsnaam’ nog beschikbaar is?

Zoek hem even op, dat is de meest eenvoudige manier. De bescherming van een bedrijfsnaam wordt bepaald volgens het gebruik ervan, de publieke bekendheid dus. 

Hoe bekender een naam is, hoe ruimer de bescherming. Als je een commerciële naam voor ogen hebt voor je onderneming en je gooit hem even in Google, dan ga je meteen ontdekken of je naam al dan niet al wordt gebruikt.

De juridische bescherming van een bedrijfsnaam is bijgevolg een grijze zone. Weet ook dat rechten op een bedrijfsnaam vervallen van zodra deze naam niet meer actief wordt gebruikt.

7 1

Tip:

Als je voor een commerciële naam gaat, ga dan onmiddellijk voor een bedrijfsnaam die simpelweg nog niet bestaat. Zo vermijd je alvast problemen in de toekomst. Laat hem ook snel registeren in de KBO via een erkend ondernemingsloket.

Wat is de kostprijs van een bedrijfsnaam?

Een bedrijfsnaam kiezen is gratis, dat is alvast handig meegenomen. Enerzijds omdat je hem nergens moet laten registreren, het is gewoon de naam die je gebruikt als het over je onderneming gaat.

Zelfs als je toch beslist om je bedrijfsnaam te laten registreren in de KBO, kost het je nog steeds niets. En een registratie in de KBO kunnen we dus ook alleen maar aanraden.

Zo’n registratie in de KBO kan je in orde brengen via een erkend ondernemingsloket, denk aan een Acerta, Liantis of Xerius. Deze erkende ondernemingsloketten registreren helemaal gratis je bedrijfsnaam in de KBO, bij de opstart van je eenmanszaak, maar evengoed op een later tijdstip.

Artikel delen

Artikel delen

Begrijpbaar en betaalbaar zélf boekhouden

Zelf boekhouden hoeft niet moeilijk te zijn. Op voorwaarde dat je alle tools aangereikt krijgt. Met Dexxter krijg je alles in 1 platform.

Begrijpbaar en betaalbaar zélf boekhouden

Zelf boekhouden hoeft niet moeilijk te zijn. Op voorwaarde dat je alle tools aangereikt krijgt. Met Dexxter krijg je alles in 1 platform.

Pijl 1 - geel