Stoppen met je eenmanszaak: wat met de afschrijvingen?

Stoppen met je eenmanszaak: wat met de afschrijvingen?
Inhoudstabel

Jij hebt beslist om te stoppen met je eenmanszaak, waardoor je toch een aantal dingen in orde moet brengen. Een van die stappen is je investeringen en de bijhorende btw in orde brengen. Dit is belangrijk, want de fiscus kan een stopzettingcontrole doen, waarbij ze gaan controleren of jij enerzijds de gerecupereerde btw op je investering hebt rechtgezet en anderzijds eventuele restwaarde van jouw investeringen correct hebt verrekend. In deze blog bespreken we enkele kernpunten over hoe je de lopende afschrijvingen moet behandelen als je besluit je eenmanszaak stop te zetten.

Lopende investeringen vs volledig afgeschreven investeringen

Bij het runnen van jouw zaak heb je heel wat moeten aanschaffen. Misschien had jij wel een computer nodig of een dure machine? Deze duurdere aankopen zijn investeringen die je over een aantal jaren moest afschrijven. Wanneer je beslist om te stoppen met ondernemen, zullen sommige van die investeringen al afgeschreven zijn, terwijl sommige nog een aantal jaar moeten afgeschreven worden.

Tips template 12

Wist je dat?

Wanneer een investering nog niet volledig is afgeschreven dan heb je nog niet de volledige aanschafwaarde als kost ingebracht. Bekijk zeker ook alles wat je moet weten over afschrijven in een eenmanszaak!

Marktwaarde als uitgangspunt bij stopzetting

Wanneer je je eenmanszaak stopt, is het noodzakelijk om alle investeringen “aan jezelf te verkopen” tegen de marktwaarde. Het bepalen van de marktwaarde kan bijvoorbeeld via tweedehandssites, waar je een realistisch beeld krijgt van de huidige waarde van je activa. Vervolgens verkoop je de investering aan jezelf door effectief een verkoopfactuur te maken.

Er moet geen betaling aan jezelf gebeuren in een eenmanszaak, maar door die verkoopfactuur te maken, corrigeer je wel wat nodig is in de boekhouding.

Maar mijn investering is niks meer waard?

Als er nog lopende afschrijvingen zijn op investering die kapot of niet meer functioneel zijn, wordt de marktwaarde als nul beschouwd.

Is de restwaarde gelijk aan de marktwaarde?

In het geval dat je bijvoorbeeld een smartphone hebt waarvan de afschrijvingsperiode drie jaar is en je besluit na een jaar te stoppen, dan zal de restwaarde 2/3 van de oorspronkelijke waarde zijn. Er is 1 jaar afgeschreven, waardoor de restwaarde 2/3 is, uit de boekhouding blijkt dus de restwaarde.

Diezelfde 2/3 zou een realistische marktwaarde kunnen zijn. Dat is dus de verkoopprijs die je zou aanrekenen als je verkoopt aan een marktconforme prijs.

Meerwaarde bij verkoop

Bij de verkoop van onroerend goed, zoals een huis, kan er sprake zijn van meerwaarde. Dit is een reden waarom boekhouders vaak afraden om een huis in de onderneming op te nemen.

De restwaarde die uit je boekhouding blijkt, is na 10 jaar nog maar 20/30ste (afschrijving op 30 jaar). Maar de marktwaarde van de woning is vermoedelijk gestegen na 10 jaar.

Het verschil tussen deze marktwaarde (verkoopwaarde) en de restwaarde in je boekhouding is een extra belastbare inkomst voor je eenmanszaak. Dat kan dus een pittig bedrag zijn dat op die manier extra wordt belast.

Tips voor het beëindigen van je eenmanszaak

  • Bewaar alle bewijsstukken: Het is essentieel om alle relevante documenten te bewaren die kunnen aantonen dat je redelijke stappen hebt ondernomen om lopende kosten en verplichtingen te beëindigen.
  • Overleg eventueel met je boekhouder: Zorg ervoor dat je alle nodige stappen met je boekhouder doorneemt, zoals het optimaal benutten van aftrekbare kosten na de stopzetting en het op de juiste manier behandelen van niet-afgeschreven investeringen.
  • Wees voorzichtig met een meerwaarde: In geval van verkoop van activa, zoals onroerend goed, wees bewust van de mogelijke belasting op de meerwaarde.

Artikel delen

Artikel delen

Begrijpbaar en betaalbaar zélf boekhouden

Zelf boekhouden hoeft niet moeilijk te zijn. Op voorwaarde dat je alle tools aangereikt krijgt. Met Dexxter krijg je alles in 1 platform.

Hét boekhoudplatform voor Belgische eenmanszaken

Alles wat je nodig hebt om als eenmanszaak je boekhouding zelf te doen binnen handbereik. Geen boekhouder nodig dus, maar het kan ook met boekhouder.

Pijl 1 - geel