Is betaalde personenbelasting ook een beroepskost?

Inhoudstabel

Nee, het betaalde bedrag aan personenbelasting is geen aftrekbare beroepskost. Graag meer weten over je aangifte personenbelasting? Ontdek het hier.

Waarom is personenbelasting geen beroepskost?

Via een rekenvoorbeeldje leggen we uit welk gek gevolg er zou ontstaan als personenbelasting wel een aftrekbare beroepskost zou zijn.

Stel dat je €1.000 aan winst hebt en je besluit dan maar €1.000 aan voorafbetalingen te doen. Want een voorafbetaling aan personenbelasting is evenzeer personenbelasting. Zo zou in dit voorbeeld je winst terugvallen tot €0 (moest personenbelasting een beroepskost zijn).

Leuk, want nu heb je geen winst meer en zou je dus geen personenbelasting moeten betalen. Die €1.000 aan voorafbetalingen op je personenbelasting ga je teruggestort krijgen en ze zal op dat moment meetellen als inkomst.

In ons absurd voorbeeldje althans, waar betaalde personenbelasting een beroepskost is én waar terug stortingen van je personenbelasting dan als een inkomst zouden meetellen. Wat voor alle duidelijkheid in realiteit dus niet zo is.

Het jaar daarop heb je €4.000 winst én heb je nog de terugstorting van vorig jaar ter waarde van €1.000. Je komt zo uiteindelijk op €5.000 winst. Je besluit €5.000 aan voorafbetalingen te doen, zo komt je winst weer op €0 (moest personenbelasting een beroepskost zijn).

Tips template

Wist je dat?

Je zou de bovenstaande stappen kunnen blijven doen, tot op het moment dat je stopt met je zelfstandige activiteit en simpelweg geen voorafbetaling meer kan doen.

Conclusie

Op het einde van de rit ga je uiteindelijk evenveel belastingen betalen.

Maar als de bedragen steeds groter worden, vergroot ook het financieel risico om het niet meer te kunnen betalen. Je kan altijd geld nodig hebben voor privé-uitgaven, waardoor het niet meer beschikbaar is om opnieuw een voorafbetaling te doen.

Bovendien zou de overheid in dit scenario véél langer moeten wachten op de definitieve inkomsten uit de belastingen, wat uiteraard geen leuk vooruitzicht is.

Vandaar is te betalen personenbelasting geen aftrekbare beroepskost. Zo kom je uit op een eenvoudiger belastingsysteem met minder financiële risico’s.

Artikel delen

Artikel delen

Eenvoudig ingeven en beheren van je uitgaven

Optimaliseer je boekhouding en vergeet geen enkele uitgave. Foto’s van bonnetjes kan je zelfs inscannen via onze app.

Uitgaven beheren was nog nooit zo eenvoudig

Dexxter zorgt mee voor het goede beheer van je zaak. Zo sporen we automatisch foutjes op en geeft het platform automatisch advies. 

Pijl 1 - geel