Intracommunautaire levering en verwerving, wat betekent dat?

Inhoudstabel

Intracommunautaire levering is een belangrijk concept binnen de Europese Unie (EU) dat bedrijven in staat stelt om goederen te verkopen aan andere EU-lidstaten. Het is belangrijk voor btw-plichtige bedrijven die handel drijven binnen de EU om dit concept goed te begrijpen om te kunnen profiteren van de voordelen die het biedt.

In dit artikel zullen we de betekenis van intracommunautaire levering en intracommunautaire verwerving uitleggen, zodat jij succesvol zaken kan doen binnen de EU!

Het concept van intracommunautaire levering 📦

Intracommunautaire levering verwijst naar de levering van goederen van een EU-lidstaat naar een andere EU-lidstaat. Het is een belastingvrije transactie waarbij geen btw wordt geheven. Om als een intracommunautaire levering te worden beschouwd, moet aan bepaalde voorwaarden worden voldaan.

1️⃣ Zowel de leverancier als de afnemer moeten geregistreerd zijn voor de btw in hun respectieve lidstaten.

2️⃣ De goederen moeten daadwerkelijk worden vervoerd van de ene lidstaat naar de andere.

3️⃣ De goederen moeten worden geleverd aan een andere BTW-plichtige ondernemer die ook geregistreerd is voor de btw.

Het belangrijkste doel van intracommunautaire levering is om de handel binnen de EU te vergemakkelijken en te bevorderen. Door het wegnemen van btw, invoerrechten en andere douanebeperkingen, worden bedrijven aangemoedigd om goederen te verhandelen met andere EU-lidstaten.

Wat betekent intracommunautaire verwerving dan? 🔎

Naast intracommunautaire levering is er ook intracommunautaire verwerving, wat het tegenovergestelde is van intracommunautaire levering. Intracommunautaire verwerving verwijst naar de aankoop van goederen van een andere EU-lidstaat. In tegenstelling tot intracommunautaire levering, waarbij de leverancier de goederen levert, is het bij intracommunautaire verwerving de afnemer die de goederen aankoopt. Net als bij intracommunautaire levering zijn er bepaalde voorwaarden waaraan moet worden voldaan om als intracommunautaire verwerving te worden beschouwd, zoals registratie voor de btw en vervoer van goederen tussen lidstaten.

Tips template 26

Tip:

Via Dexxter kan je begrijpbaar en betaalbaar alle nodige documenten bewaren en kan je eenvoudig belastingaangiftes uitvoeren!

Verschillen tussen intracommunautaire levering en binnenlandse levering

Bij een binnenlandse levering worden goederen geleverd binnen dezelfde lidstaat, terwijl bij intracommunautaire levering goederen worden geleverd aan een andere EU-lidstaat.

Dit heeft gevolgen voor de btw-behandeling van de transactie. Bij intracommunautaire levering wordt de btw doorgaans verlegd naar de afnemer. Er zal dus een factuur worden opgesteld door de verkoper met 0% btw. Uiteraard moet de reden waarom er 0% btw wordt aangerekend, worden vermeld. In dit geval is dat de verlegging van heffing omdat het om een Europese transactie gaat.

De verkoper rekent 0% btw aan en zal verleggen. De hele impact van het btw-gebeuren wordt verlegd naar de btw-aangifte van de koper. De koper moet in zijn btw-aangifte aangeven dat het om een internationale transactie gaat, met software als Dexxter is dat gelukkig kinderspel!

Groot verschil met de binnenlandse, Belgische transacties uiteraard. Hier zal niet met 0% btw worden gewerkt en met verlegging van heffing. De Belgische verkoper zal gewoon zijn btw-tarief aanrekenen en de Belgische btw-plichtige koper kan vervolgens die btw recupereren via zijn btw-aangifte.

Tips template 12

Tip:

Weet je niet wat “btw verlegd” betekent? Bekijk dan zeker ons artikel over hoe btw verleggen werkt!

Conclusie

Intracommunautaire levering is een belangrijk concept voor bedrijven die handel drijven binnen de EU.

Het biedt eenvoudig toegang tot de Europese markt, een vereenvoudigde administratie en het kan zelfs voor een concurrentievoordeel zorgen.

Artikel delen

Artikel delen

Je belastingen & btw automatisch in orde

In Dexxter staan je belastingaangiftes automatisch voor je klaar op basis van je inkomsten en uitgaven. We verwittigen je wanneer elke fiscale deadline nadert.

Dien je aangiftes met vertrouwen in

Geen enkele boekhoudkennis nodig.

Pijl 1 - geel