btw verlegd

Btw-medecontractant en btw verlegd?

Het systeem van ‘btw-medecontractant’ komt er op neer dat jij als btw-plichtige ondernemer geen btw moet aanrekenen aan een btw-plichtige klant voor werken aan onroerende goederen. Dat is nog steeds een complexe definitie, geen zorgen hieronder leggen we stapsgewijs het systeem van de btw-medecontractant uit!

Btw verlegd: is dat hetzelfde?

Als je valt onder het systeem van de btw-medecontractant dan moet je ‘btw verlegd’ toepassen. Btw verlegd is dus wat je toepast, als je onder het systeem van btw-medecontractant valt. Het zou ook kunnen dat ‘btw verlegd’ in een andere context is toegepast, denk bijvoorbeeld aan internationale facturatie. Ontdek daarover meer in dit artikel!

Terug naar de btw-medecontractant, want als je dit systeem toepast, zal je 0% btw aanrekenen aan je klant omdat je letterlijk het hele btw-gebeuren gaat verschuiven (verleggen) naar je klant.

Btw-medecontractant: werken aan onroerende goederen?

Terug naar de definitie van btw-medecontractant, namelijk: als btw-plichtige ondernemer moet je geen btw aanrekenen aan een btw-plichtige klant voor werken aan onroerende goederen.

Laat ons beginnen met het begrip ‘werken aan onroerende goederen’. Dat klinkt complex, maar valt best mee. Denk aan allerlei werken aan een gebouw en/of grond. Daar vallen dus heel wat categorieën onder, bijvoorbeeld: schilderwerken, een nieuw dak, de aanleg van een oprit of tuin, verbouwingen aan een huis, appartement …

De letterlijke definitie van een onroerend goed is de volgende: een stuk grond en alles wat in die grond zit of op die grond staat, inclusief alle zaken die vastzitten aan die grond of aan dat gebouw en die men niet kan meenemen zonder iets te beschadigen.

Btw-medecontractant: een verkoopfactuur maken?

Stel dat je als btw-plichtige ondernemer bepaalde elektriciteitswerken hebt uitgevoerd bij een btw-plichtige klant, dan mag moet je deze verkoopfactuur met 0% btw opmaken. Je bent in zo’n situatie wettelijk verplicht om via het systeem van de btw-medecontractant te werken.

Je bent verplicht om 0% btw aan te rekenen en ‘btw verlegd’ op je verkoopfactuur te vermelden. Gelukkig kan je die melding niet vergeten in Dexxter, want van zodra jij kiest voor het systeem van de btw-medecontractant voegt Dexxter de juiste vermelding toe aan je factuur.

De voorwaarden?

  1. Zowel jijzelf als je klant moeten btw-plichtige ondernemers zijn.
  2. Het pand waar de werken aan zijn gebeurd, moet beroepsmatig worden gebruikt. Het mag daarbij ook gaan om gemengd gebruik, met andere woorden deels privé en deels beroepsmatig. Van zodra er beroepsmatig gebruik is, hoe klein dan ook, moet de facturatie via het systeem van de btw-medecontractant verlopen.

Heeft btw-medecontractant een voordeel?

Als je een factuur opmaakt met 0% btw (btw verlegd), dan zit daar voor jou als verkoper geen voordeel aan. Je rekent geen btw aan, je ontvangt geen btw van je klant en je moet uiteraard geen btw doorstorten aan de btw-administratie voor dat verkoopfactuur.

Als je een factuur ontvangt met 0% btw (medecontractant), dan heb je daar als koper wel een voordeel bij. Je dient dan niet eerst de btw te betalen aan je leverancier om dan enkele weken/maanden later die btw te gaan recupereren in een btw-aangifte. Goed voor je cashflow!

Btw verlegd: Een voorbeeld

Een zelfstandige klusjesman voert onderhoudswerken uit aan een woning die deels beroepsmatig wordt gebruikt door mijnheer Janssens, een zelfstandige IT-consultant die btw-plichtig is. Mijnheer Janssens bezit de woning privé en heeft een klein thuiskantoor voor zijn zelfstandige activiteit.

Ook al zijn de onderhoudswerken verspreid over het hele huis (overwegend privé), van zodra ze ook betrekking hebben op het thuiskantoor (beroepsmatig) en mijnheer Janssens een factuur op zijn onderneming wenst, dan moet de zelfstandige klusjesman een verkoopfactuur opmaken met 0% btw, btw-medecontractant.

Heb je nog vragen?

Perfect normaal hoor! Heb je onze Dexxter-community al ontdekt? Daar stellen heel wat ondernemers tal van vragen over ondernemen, het inbrengen van kosten, het opmaken van verkoopfacturen … En ook over het systeem van de btw-medecontractant.

Wil je graag onze community ontdekken? Maak dan een profiel aan via Dexxter en ontdek het tijdens je 30 dagen gratis proefperiode.

Via de website van SBB kan je ook aanvullende informatie terugvinden over ‘werken in onroerende staat’.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
E-mail

Neem zelf je administratie in handen.

Je kan nog steeds kiezen voor een boekhouder. Dankzij het gratis kijkaccount kan die zich volledig focussen op het geven gericht advies om jou te helpen groeien!

Relaxe ondernemer