btw-medecontractant

Btw-medecontractant?

Het systeem van “btw-medecontractant” komt er op neer dat jij als btw-plichtige ondernemer geen btw moet aanrekenen aan een btw-plichtige klant voor werken aan onroerende goederen.

Werken aan onroerende goederen?

Denk aan allerlei werken aan een gebouw en/of grond. Daar vallen dus heel wat categorieën onder, bijvoorbeeld: schilderwerken, een nieuw dak, de aanleg van een oprit of tuin, verbouwingen …

Stel dat je als btw-plichtige ondernemer bepaalde elektriciteitswerken hebt uitgevoerd bij een btw-plichtige klant, dan mag moet je deze verkoopfactuur met 0% btw opmaken. Je bent in zo’n situatie wettelijk verplicht om via het systeem van de btw-medecontractant te werken.

Je bent verplicht om 0% btw aan te rekenen en “btw verlegd” op je verkoopfactuur te vermelden. Gelukkig kan je die melding niet vergeten in Dexxter, want van zodra jij kiest voor het systeem van de btw-medecontractant voegt Dexxter de juiste vermelding toe aan je factuur.

De voorwaarden?

  1. Zowel jijzelf als je klant moeten btw-plichtige ondernemers zijn.
  2. Het pand waar de werken aan zijn gebeurd, moet beroepsmatig worden gebruikt. Het mag daarbij ook gaan om gemengd gebruik, met andere woorden deels privé en deels beroepsmatig. Van zodra er beroepsmatig gebruik is, hoe klein dan ook, moet de facturatie via het systeem van de btw-medecontractant verlopen.

Heeft btw-medecontractant een voordeel?

Als je een factuur opmaakt met 0% btw (medecontractant), dan zit daar voor jou als verkoper geen voordeel aan. Je rekent geen btw aan, je ontvangt geen btw van je klant en je moet uiteraard geen btw doorstorten aan de btw-administratie voor dat verkoopfactuur.

Als je een factuur ontvangt met 0% btw (medecontractant), dan heb je daar als koper wel een voordeel bij. Je dient dan niet eerst de btw te betalen aan je leverancier om dan enkele weken/maanden later die btw te gaan recupereren in een btw-aangifte. Goed voor je cashflow!

Voorbeeld

Een zelfstandige klusjesman voert onderhoudswerken uit aan een woning die deels beroepsmatig wordt gebruikt door mijnheer Janssens, een zelfstandige IT-consultant die btw-plichtig is. Mijnheer Janssens bezit de woning privé en heeft een klein thuiskantoor voor zijn zelfstandige activiteit.

Ook al zijn de onderhoudswerken verspreid over het hele huis (overwegend privé), van zodra ze ook betrekking hebben op het thuiskantoor (beroepsmatig) en mijnheer Janssens een factuur op zijn onderneming wenst, dan moet de zelfstandige klusjesman een verkoopfactuur opmaken met 0% btw, btw-medecontractant.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
E-mail

Neem zelf je administratie in handen.

Je kan nog steeds kiezen voor een boekhouder. Dankzij het gratis kijkaccount kan die zich volledig focussen op het geven gericht advies om jou te helpen groeien!

Relaxe ondernemer
Dexxter logo

Dé rechterhand voor bijberoepers en student-ondernemers

Nieuwsbrief

Door op 'inschrijven' te klikken ga je akkoord met het Privacybeleid.

© 2022 Dexxter. Alle rechten voorbehouden.
Let’s App, met handelsnaam Dexxter, is een leverancier van software.
Let’s App is geen accountantskantoor en verleent geen diensten waarvoor een erkenning bij het ITAA vereist is.

Wist je dat ook jij kan investeren in de toekomstplannen van Dexxter? Ontdek er hier meer over!