Wanneer je een klant in het buitenland hebt, dan moet je voldoen aan bijzondere btw-regels. Dit noemen we ‘de btw verleggen’. Maar hoe zit deze regeling ‘btw verlegd’ juist in elkaar? Wanneer moet je de btw verleggen naar je klant?
Btw verleggen: wat betekent het?
Btw verleggen betekent dat er geen btw wordt aangerekend op de factuur. De ‘btw verlegd’ regeling is dus alleen belangrijk voor btw-plichtige ondernemers.
Wanneer er op een factuur ‘btw verlegd’ staat, komt het erop neer dat jij als btw-plichtige ondernemer geen btw moet aanrekenen aan een btw-plichtige klant. Je gaat letterlijk het hele btw-gebeuren verschuiven (verleggen) naar je klant. De btw wordt dus de klant zijn verantwoordelijkheid.
Tip van een boekhouder
Binnen België moet je je aan de normale btw-wetgeving houden, binnen de EU moet je (meestal) btw verleggen en buiten de EU moet je geen btw aanrekenen, noch betalen.
Wanneer mag je de btw verleggen?
Er zijn een aantal scenario’s waarin je ‘btw verlegd’ mag toepassen, de twee meest voorkomende zijn:
1) Een verkoopfactuur aan een buitenlandse, Europese klant.
Ook als je een verkoopfactuur maakt aan een buitenlands, Europees, btw-plichtig bedrijf zal je de btw (op uitzonderingen na) moeten verleggen naar je klant.
2) Btw-medecontractant
Ook binnen België kan het zijn dat je de btw moet verleggen. Dit is een vaak voorkomend scenario als je werkt in de bouwsector of aanverwanten.
Als btw-plichtige ondernemer moet je namelijk geen btw aanrekenen aan een btw-plichtige klant voor werken aan onroerende goederen. Onroerende goederen daarmee wordt bedoeld: grond en alles wat in die grond zit of op die grond staat, inclusief alle zaken die vastzitten aan die grond of aan dat gebouw en die men niet kan meenemen zonder iets te beschadigen.
Gezien het systeem van de btw-medecontractant specifiek voor de bouwsector voorzien is, hebben we er een apart artikel rond geschreven.
Waarom moet je de btw verleggen?
Stel dat we het systeem van ‘btw verlegd’ niet toepassen. Dan zou er een vreemde situatie ontstaan. We leggen het uit via een voorbeeld:
Jij zou een verkoopfactuur maken waarop je 21% aan “Belgische” btw aanrekent aan bijvoorbeeld een Spaanse klant. Jouw Spaanse klant zal vervolgens je verkoopfactuur betalen inclusief de Belgische btw, waarna jij bij de indiening van je btw-aangifte die btw moet doorstorten aan de Belgische btw-administratie.
Die Spaanse klant zal vervolgens in zijn land ook een btw-aangifte indienen, waarbij hij uiteraard de Belgische btw die hij heeft betaald, wil recupereren. Hij zal dus Belgische btw willen recupereren van de Spaanse btw-administratie, waardoor er financieel een nogal vreemde situatie optreedt. Er is namelijk btw doorgestort aan de Belgische btw-administratie en teruggevorderd van de Spaanse btw-administratie.
De oplossing voor zulke Europese transactie is simpelweg 0% btw aanrekenen en ‘btw verlegd’ toepassen. Zo moet er geen btw worden doorgestort aan de Belgische btw-administratie en kan er geen btw worden gerecupereerd van de Spaanse btw-administratie.
Hoe maak je een factuur met de verlegde btw?
In de praktijk moet je verkoopfactuur opmaken waarbij je 0% btw aanrekent. Je moet dan ergens op je verkoopfactuur ‘btw verlegd’ vermelden. Jij hebt zelf als btw-plichtige ondernemer geen btw aangerekend en uiteraard moet je ook geen btw gaan doorstorten aan de btw-administratie. Voor jezelf is er dus geen btw-impact.
Wist je dat?
Dexxter voegt automatisch de verplichte vermelding “Btw verlegd” toe aan deze facturen
We hebben het al gehad over 0% btw aanrekenen, dat zal je dus effectief moeten doen. Je moet dus op je factuur 0% btw vermelden, daar waar je anders zou gaan voor het toepasselijk btw-tarief, denk aan 21% of 6% btw.
⚠️ Opgelet want daarnaast moet je ook nog vermelden waarom je 0% btw aanrekent, namelijk omdat je de btw gaat verleggen.
✅ Of je kiest uiteraard voor Dexxter, want van zodra je in Dexxter een buitenlandse klant gaat selecteren om een verkoopfactuur op te stellen, zal Dexxter je begeleiden. Zo zal je btw-tarief automatisch op 0% komen te staan en komt de vermelding ‘btw verlegd’ netjes op je verkoopfactuur te staan. Net zoals bij het systeem van de medecontractant.
Welke impact heeft dit op mijn btw-aangifte?
Dit zal in de meeste gevallen een nuloperatie zijn. Je ziet het bedrag in je btw-aangifte verschijnen voor de verkoopwaarde, maar zonder btw-impact.
Er is geen btw aangerekend aan de klant, er is dus geen btw door te storten aan de overheid.
Wat als ik zelf een factuur krijg met ‘btw verlegd’ erop?
Het kan ook zijn dat jij iemand inhuurt die de btw naar jou toe verlegt. Je zal dan een factuur krijgen van die leverancier, waarop 0% btw is toegepast.
Gezien jij geen btw hebt betaald aan deze leverancier, zal je geen btw kunnen recupereren op deze aankoop. De impact van deze aankoopfactuur is voor je btw-saldo dus nihil.
Tenzij je beroepsmatig gebruik lager is dan 100%. In dat geval zal de leverancier een factuur maken met 0% btw voor jouw onderneming. De leverancier past gewoon het systeem van “btw verlegd” toe naar jouw onderneming.
Dat terwijl (een deel van) je aankoop een privékarakter had. Als je dan het beroepsmatig gebruik van deze aankoop lager zet dan 100% in Dexxter, dan zal je via de btw-aangifte alsnog btw betalen op dat privégebruik. Fluitje van een cent, het percentage beroepsmatig gebruik aanpassen is al dat jij hoeft te doen. Het achterliggende btw-gebeuren handelt Dexxter voor jou af.
Tip van een boekhouder
De fiscus geeft extra aandacht aan deze verrichtingen, zorg dus dat de facturen die je krijgt, zeker juist zijn.
Heb je nog vragen?
Perfect normaal hoor! Heb je onze Dexxter community al ontdekt? Daar stellen heel wat ondernemers tal van vragen over ondernemen, het inbrengen van kosten, het opmaken van verkoopfacturen… En ook over het systeem van de btw-medecontractant.
Wil je graag onze community ontdekken? Maak dan een profiel aan via Dexxter en ontdek het tijdens je 30 dagen gratis proefperiode.
Via deze overheidswebsite kan je ook nog meer informatie terugvinden over onder meer de facturatie aan buitenlandse bedrijven.