Doorfacturatie van kosten met of zonder btw

Doorfacturatie van kosten met of zonder btw
Inhoudstabel

Als ondernemer, kan het soms een uitdaging zijn om te begrijpen hoe en wanneer btw moet worden aangerekend, vooral als het gaat om doorfacturatie van kosten. Het kan verwarrend zijn, maar no worries – we zijn er om je te helpen! In dit artikel zullen we alles uitleggen wat je moet weten over het onderwerp doorfacturatie van kosten met of zonder btw.

Wat is doorfacturatie van kosten? ?

Doorfacturatie van kosten, is een term die wordt gebruikt wanneer een bedrijf gemaakte kosten, in verband met een dienst of product, doorrekent aan zijn klant. Dit kan variëren van transportkosten, verzekeringen, restaurant- of hotelkosten tot autokosten. Zolang de kosten direct verband houden met de geleverde dienst of het geleverde product, kunnen ze worden doorberekend.

Wanneer wordt btw in rekening gebracht?

In principe moet je btw in rekening brengen op alle kosten die je aan je klant doorrekent. Dit geldt ongeacht of je deze kosten in één factuur samen met je hoofdprestatie factureert of voor deze kosten een (tweede) afzonderlijke factuur stuurt.

Tips template 12

Tip:

Als je btw-vrijgesteld bent, kan je uiteraard geen btw in rekening brengen.

Ben je van plan om btw-plichtige te worden? Bekijk dan zeker ons artikel over hoe de transitie verloopt!

Wanneer is btw niet van toepassing bij doorfacturatie van kosten? ❌

Er zijn echter enkele uitzonderingen op deze regel. Kosten die worden doorberekend los van de eigenlijke activiteit volgen hun eigen btw-regime. Dat betekent dat als de kosten niet direct verband houden met de geleverde dienst of het geleverde product, je mogelijk geen btw hoeft te rekenen.

Bijvoorbeeld, een vennootschap huurt een kantoorgebouw dat ook wordt gebruikt door een dochtervennootschap. Als je een deel van de huur aan de dochter doorrekent, los van enige andere prestatie voor die dochter, dan hoef je daarover geen btw te rekenen, omdat de huur zelf is vrijgesteld van btw.

Wat gebeurt er met de btw op doorgerekende kosten?

✔️De btw die je zelf hebt betaald op de kosten die je hebt gemaakt, kun je in principe zelf ook recupereren.

✔️De btw die je er bij de doorfacturatie op rekent kan je klant in principe recupereren.

Maar er zijn uitzonderingen ?:

1️⃣ Btw niet aftrekbaar

De btw op o.a. hotel- en restaurantkosten is in principe niet aftrekbaar. Maar als je deze kosten doorrekent en ze afzonderlijk op je factuur vermeldt, dan kun je de btw die je er zelf op hebt betaald toch aftrekken. Je klant kan dan de btw die je bij de doorfacturatie rekent niet aftrekken.

2️⃣ Autokosten

De btw op autokosten is in principe slechts voor 50% aftrekbaar. Vermeld je je autokosten afzonderlijk op je factuur, dan geldt die aftrekbeperking zowel voor jezelf als voor je klant. Factureer je daarentegen één globaal bedrag (zonder opsomming van alle elementen waaruit dat bedrag bestaat), dan blijft de btw voor jou sowieso slechts voor 50% aftrekbaar, maar je klant kan dan wel de btw op de doorgerekende kosten volledig recupereren.

Tips template 16

Tip:

Vooraleer je de btw in aftrek kunt nemen, moet de kost zelf ook aftrekbaar zijn natuurlijk. Bekijk zeker ons blogartikel over wanneer een kost aftrekbaar is!

Samengevat in een notendop ?

In principe moet je btw rekenen op alle kosten die je aan je klant doorrekent. Echter, er zijn enkele uitzonderingen. Bijvoorbeeld, als de kosten worden doorberekend los van de eigenlijke activiteit, moeten ze hun eigen btw-regime volgen.

Het is ook belangrijk om te onthouden dat de btw die je zelf hebt betaald op de kosten die je hebt gemaakt, je in principe zelf ook kunt recupereren. De btw die je er bij de doorfacturatie op rekent kan je klant in principe recupereren. Maar er zijn uitzonderingen.

Het is essentieel om de regels rond btw en doorfacturatie van kosten te begrijpen om te zorgen dat je niet in de problemen komt met de belastingdienst. Maar maak je geen zorgen, als je ooit in de war raakt, zijn we hier om je te helpen!

Tips template 11

Stel je vragen!

Stel al jouw vragen in onze top community en/of bekijk onze video’s in het leercentrum. Alles in mensentaal uitgelegd.

Artikel delen

Artikel delen

Je belastingen & btw automatisch in orde

In Dexxter staan je belastingaangiftes automatisch voor je klaar op basis van je inkomsten en uitgaven. We verwittigen je wanneer elke fiscale deadline nadert.

Dien je aangiftes met vertrouwen in

Geen enkele boekhoudkennis nodig.

Pijl 1 - geel