Van btw-vrijgesteld naar btw-plichtige onderneming

Van btw-vrijgesteld naar btw-plichtige onderneming: wat moet je doen?
Inhoudstabel

Als je een eenmanszaak hebt in België, is het mogelijk dat je begint als niet btw-plichtige onderneming. Maar wat gebeurt er als je plotseling de drempel van €25.000 omzet per jaar overschrijdt en btw-plichtig wordt? Dit artikel helpt je te begrijpen wat dit betekent en wat je moet doen om deze overgang soepel te laten verlopen.

Wanneer word je btw-plichtig? ?‍♂️

Zoals eerder vermeld, ben je in principe btw-plichtig als zelfstandige in België. Echter, als je jaaromzet minder is dan €25.000, kan je kiezen voor de btw-vrijstelling voor kleine ondernemingen. Als je omzet deze drempel overschrijdt, vervalt deze vrijstelling en word je btw-plichtig.

Het is belangrijk om te weten dat het je eigen verantwoordelijkheid is om dit in de gaten te houden. Als je samenwerkt met een boekhouder, kan deze je hierbij helpen, maar uiteindelijk is het aan jou om actie te ondernemen als je merkt dat je de drempel gaat overschrijden.

Vrije beroepen en beroepen met een sociaal karakter zijn ook vrijgesteld zijn van btw, bekijk ze hier!

Tips template 27

Tip:

Via het boekhoudplatform van Dexxter laten wij jou automatisch weten wanneer je de grens van 25.000 euro bereikt!

Hoe verander je van btw-statuut in Dexxter?

Hoe ga je in Dexxter van een btw-vrijgestelde naar een btw-plichtige onderneming?

Wat moet je doen als je btw-plichtig wordt: een stappenplan ?

Als je btw-plichtig wordt, zijn er een aantal stappen die je moet doorlopen om deze overgang soepel te laten verlopen.

1️⃣ Informeer de belastingdienst: Zodra je merkt dat je de drempel van €25.000 gaat overschrijden, moet je de belastingdienst hiervan op de hoogte brengen. Dit doe je door een aanvraag tot wijziging van je btw-regeling in te dienen.

2️⃣ Vraag een btw-nummer aan: Als je nog geen btw-nummer hebt, moet je dit aanvragen bij de belastingdienst. Als je al een btw-nummer hebt, maar dit was inactief vanwege de btw-vrijstelling, moet je de belastingdienst vragen om dit nummer te activeren.

3️⃣ Start met btw aanrekenen: Zodra je BTW-plichtig bent, moet je BTW aanrekenen op je verkopen. Dit betekent dat je de BTW die je aan je klanten aanrekent, moet doorstorten naar de belastingdienst.

4️⃣ Doe btw-aangifte: Als btw-plichtige moet je periodiek (meestal per kwartaal) btw-aangifte doen.

Hoe werkt de btw-aangifte en betaling? ?

Als btw-plichtige ben je verplicht om periodiek btw-aangifte te doen. Dit doe je meestal per kwartaal, maar in sommige gevallen kan dit ook maandelijks zijn. Bij deze aangifte geef je aan hoeveel BTW je hebt geïnd en hoeveel je hebt uitgegeven. Het verschil tussen deze twee bedragen is het bedrag dat je aan de belastingdienst moet betalen.

De betaling van de btw gebeurt meestal via een overschrijving naar de rekening van de belastingdienst. Vergeet ook zeker de gestructureerde mededeling niet, anders koppelt de btw-administratie de betaling niet aan je dossier. Het is belangrijk om deze betaling op tijd te doen, anders kunnen er boetes en interesten worden aangerekend!

Tips template 23

Tip:

Via slechts 5 stappen kan je gemakkelijk en correct een btw aangifte uitvoeren via Dexxter.

Voor de betaling van btw-aangifte voorzien we ook een QR code zodat je zeker geen fouten kan maken!

Aandachtspunten ?

Er zijn een aantal zaken waar je rekening mee moet houden als je btw-plichtig wordt.

  1. Facturatie: Zodra je btw-plichtig bent, moet je btw aanrekenen op je facturen. Dit betekent dat jouw btw nummer zeker op je factuur moet staan.
  2. Boekhouding: Als btw-plichtige wordt je boekhouding een beetje complexer. Je moet niet alleen bijhouden hoeveel btw je aanrekent, maar ook hoeveel je uitgeeft. Gelukkig is dit via Dexxter super eenvoudig!
  3. Cashflow: De overgang van btw-vrijgesteld naar btw-plichtig kan een impact hebben op je cashflow. Je moet immers de btw die je aan je klanten aanrekent, doorstorten naar de belastingdienst. Het is belangrijk om hier rekening mee te houden in je financieel plan.

Bekijk zeker ons artikel over de 5 meest voorkomende fouten bij een btw-aangifte, zodat jij altijd in orde bent!

Conclusie ?

De overgang van btw-vrijgesteld naar btw-plichtig kan een uitdaging zijn, maar met de juiste voorbereiding en ondersteuning is het zeker haalbaar. Door op tijd actie te ondernemen en je te laten bijstaan door een boekhouder, kan je deze overgang soepel laten verlopen.

Heb je nog vragen over btw? Bekijk dan zeker ons artikel over alles wat je moet weten over btw. ?

Artikel delen

Artikel delen

Je belastingen & btw automatisch in orde

In Dexxter staan je belastingaangiftes automatisch voor je klaar op basis van je inkomsten en uitgaven. We verwittigen je wanneer elke fiscale deadline nadert.

Dien je aangiftes met vertrouwen in

Geen enkele boekhoudkennis nodig.

Pijl 1 - geel